Mutluluk bir insanın kendi içinde diri tuttuğu yaşama sebebi olan enerjidir. Hayati neşe ve coşku ile sürmeye vesile olan ve hatta ömrü nitelikli kılan en güzide nimettir.

Mutluluk, kişinin arzu ve emelleri doğrultusunda sarf ettiği azim ve gayretin belirli bir zaman aşımında hedef gözettiği amaç uğruna belirlediği parçaların bir araya gelerek vücut bulmasıdır. Mutluluk en mükemmel başarıdır. Ruhun tebessüm ile yaratıcı güç sahibi olan Allaha karşı sunduğu saygının verdiği bir sevinçtir.

Zengin olmak, makam sahibi olmak, varlık gözetmek veya dünyevi bir getirim için de olmak her ne kadar hayati lüks ve konfor içinde yaşatıyor gibi görünse de aslında mutluluk bunlardan çok uzak daha yalın, daha sade, daha gerçek ve insanı şükür ile ömür sürmeye sevk eden bir mertebedir.

Mutluluk dediğimiz şey, Freud'a göre "Sevmek ve çalışmak, çalışmak ve sevmek, hayat bundan ibaret." "Çocuklar yapabilseydi, yetişkinler bilseydi." olarak ele alınmıştır. Yetişkinlerin bilip çocuklara aşılaması gereken değerin hedef gözetip materyal çerçevede kazanç araması değil öncelikli olarak mutluluğu hem ilmi hem sosyolojik hem de felsefi nitelikte öğretilmesine vurgu yapmıştır.

Bir hipodromda kim kazanacak diye koşturulan atlar ve bu atlar üzerinden rant elde etmek isteyen bahis tüccarları olduğu gibi insanları da ata benzetip başarı ve kariyer diye koşturan, üzerimden rant elde eden ve robotlaşmaya sevk eden unsurlar sevgi ile törpülenip, merhamet ile ıslah edilerek mutluluğa giden yola sevk edilmelidir. Bir kulak verelim mutluluğu tadan dervişe diyerek yönelmek gerek Âşık Yunus’a…

‘‘Canlar canını buldum, bu canım yağma olsun

Assı ziyandan geçdüm, dükkânum yağma olsun

İkilikden usandum, birlik hanına kandum

Derdi şarabın içdüm, dermanum yağma olsun

Yûnus ne hoş dimişsin, bal u şeker yimişsin

Ballar balını buldum, kovanım yağma olsun”

Yunus Emre’nin değimi ile mutluluk hakiki manada iman ile tadılan huzurdur. Kırmadan, kırılmadan, darılmadan, gücenmeden ortak noktada buluşmak, sen, ben, o, şu, bu demeden ‘biz’ olabilmektir.

Serdar Bozdoğan

Stratejist - Yazar