Mustafa Kemal Atatürk... Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanı... Ölümünün üzerinden 79 yıl geçti ama bilinmeyenleriyle yine gündemde...

Vasilis Dimitriadis, Yunanlı bir tarihçi...1961'de Atatürk'ün doğduğu evle ilgili belge bulabilmek için Selanik'e gelen ünlü tarihçilerden Faik Reşit Unat ile tanışınca, yıllarını bu konuda araştırma yapmaya harcamış.

50 yıllık araştırmasının sonunda Atatürk’ün ailesi, doğduğu ev ve akrabaları hakkında birçok belgeye ulaşmış."Bir Evin Hikâyesi, Selanik’teki Mustafa Kemal Atatürk'ün Evi ve Ailesi Hakkında Türkçe ve Yunanca Belgeler" isimli Türk Tarih Kurumu yayınları arasında çıkan bir kitabı var. Kitapta kullandığı belgeler Türk ve Yunan tapu kayıtları ve mahkeme belgeleri olduğu için son derece sağlam ve güvenilir... Atatürk'e, Kemal ismini okuldaki Matematik öğretmeni tarafından verildiğini hepimiz biliriz. Ama Mustafa isminin hikâyesini bilmeyiz. Mustafa, Ali Rıza Bey'in dedesinin ismiymiş. Atatürk'ün soyu 18. yüzyıla kadar iniyor. Atatürk’ün dedeleri Manastır'daki Kocacık Köyü'nden gelip Selanik'e yerleşmişler. Selanik’e ait nüfus defterlerinde bulduğu kayıtlara göre Zübeyde Hanım’ın 17. yüzyıl şeyhülislâmı Feyzullah Efendi’nin, Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin de Selânik Mevlevihane’sinin şeyhlerinden Ahmet Efendi’nin torunu olduğunu ifade ediyor. Anneannesi Ayşe hanımın 1899'da Atatürk'ün Harp Okulu'na girdiği yıl vefat ettiğini bu eserden öğreniyoruz. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin birçok kitapta anlatıldığı gibi kerestecilikle uğraştığı belgelerle ispatlanıyor.

Yarın: Ali Rıza Efendi’nin mirası…