24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala tüm partiler milletvekili adaylarını açıkladılar. Listelerde beklenen adayların da ismi vardı, sürpriz adaylarında. Meslek olarak baktığımız da ise iş adamı, öğretmen, bürokrat, avukat, doktor gibi çok farklı meslekler bulunuyordu adayların öz geçmişlerinde.

Malum milletvekili olan kişiler bizleri temsil ederek ülkenin, şehirlerine yapacakları katkılarla da şehirlerin gelişiminde aktif rol oynasın diye seçiliyor. Kimisi çeşitli komisyonlarda görev alıyor, kimisi bakan oluyor. Hal böyle olunca aklıma şu soru geliyor. Yoğun bir eğitimden geçerek, gerek bilgi gerek uygulama alanında yeterli yetkinliğe erişmeden diploma alınamayan tıp branşında, uzun yıllar dirsek çürütmeden bitirilemeyecek hukuk fakültesinde, tabir yerindeyse kafan basmıyorsa kapısından bile giremeyeceğin mühendislik bölümlerinde eğitim bu kadar yoğun, işler bu kadar sıkı tutulurken, ülkeyi yönetecek insanların yetkinliğine bu saydığım bölümler kadar bakılıyor mu sizce.

Adayların içlerinde elbette rüştünü ispat etmiş, icraatlar veya katkılarıyla bizi iyi bir şekilde temsil etmiş daha öncede milletvekilliği yapan adaylar olduğu kadar, yakinen tanıdığımız tabir yerindeyse iki lafı bir araya getiremeyen adaylar da var. Bırakın bizi temsil etmeyi, amacını icraatlarını sorduğunuz da doğru düzgün cevap veremeyen adaylar. Bu tüm partiler için geçerli bir durum. 26.Dönem milletvekillerinden adını belki duyduğumuz ama yüzünü canlı canlı göremediğimiz isimler de var.

Hal böyle olunca nasıl ki doktorluğun, avukatlığın, mimarlığın, öğretmenliğin, pilotluğun vs… aktif olunması gereken, emek verilmesi ve çaba gösterilmesi gereken fakülteleri varsa , belediye başkanlığının, milletvekilliğinin, bakanlığın vb görevlerinde okulu olmalı. Elbette halkın seçimi ile yönetime getirilen kişilerin daha lise yıllarında böyle bir okula giderek seçilmesi imkansız ve mantıksız iken, seçilen kişilere en az 1 yıl eğitim verilmesi, şehir planlamasının, ekonomi yönetiminin, para politikalarının, dış siyasetin ve siyasetle alakalı diğer bölümlerle ilgili yoğun bir ders verilmesi gerekiyor.

Zamanın ve emeklerin boşa gitmemesi için her şey de olduğu gibi siyasette de eğitim şart…

Saygılarımla…