Kahramanmaraşlı müzik adamı, araştırmacı ve Bağlama Üstadı Mehmet Bağlar, hiç kimsede olmayan özel ve çok önemli arşivinden derlediği bilgilerle, Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamını kaleme alarak gazetemizle paylaştı.

Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz.  Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta ise Osmanlı döneminde padişah Sultan Abdülmecid tarafından kurulan Müsika-i Hümayün’ün sonra Türkiye’de kurulan en eski 2’nci bando olan Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamını anlattı.

                      

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamı;

1923 Yılında Maraş valisi Ekrem Bey ( Ahmet Ekrem ENGÜR ) ve belediye başkanı Lütfi KÖKER, Hazeri'yi ve Ruhani'yi vefatından evvel yanlarına çağırıp bandoyu yeniden kurup düzene sokmasını istemişlerdi.

1923 yıllarında ki Maraş valisi Ekrem Bey (Ahmet Ekrem ENGÜR ) musikiye olan düşkünlüğünden dolayı Maraş musiki cemiyetini de kurmuştu. İstanbul'dan o zamanlar ince saz dedikleri keman, ud, tambur, klasik kemençe ve bandodan da klarnet, saksafon ve ritim desteğiyle de Maraş musiki cemiyetini de kurmuş oldu.

Türkiye genelinde tango ve vals müzikleri eşliğinde danslarda yapılırdı.

Hem musiki cemiyetinin hem de belediye bandosunun çalışma yeri Amerikan kolejinin yeriydi ( Eski halk eğitim merkezi). 1928 yılına kadar çalışmasını yürüten bando, Hazeri ve Ruhani'nin vefatının ardından yeniden toparlandıktan sonra zaman zaman bandoya katılan yeni arkadaşlarıyla bando güçlenir.

1928- bandoya katılan yeni isimler:

Şevket TANIŞ ( borazan Şevket lakaplı) - Trompet Durmuş ÜÇGÜL-Saksafon Zekeriya YIRTICI - Davul

Mehmet KAMBUR ( sütçü Mehmet lakaplı) - Trampet

Mehmet ZIBA - Trompet

Hacı Ali NAZLI - Klarnet ( Mi Bemol)

Hacı KOCATÜRK ( hacı çavuş lakaplı) - Trompet

Ali PEKMEZCİ ( pekmezci Ali lakaplı) - Büyük aynalı bas

Bu sekiz isim Vali Bey ve belediye başkanı Tevfik KADIOĞLU istekleri doğrultusunda hem bando da hem de musiki cemiyetinde görev alırlar. Zaman zamanda birleşip Amerikan kolejinde meşk yaparlardı. Şehrin protokolüne konser ve dinleti sunarlardı. Bandonun şefliğini o zamanlar Borazan Şevket lakaplı Şevket TANIŞ yapıyordu.

O zamanlar halk arasında Maraş belediye bandosuna Halay Çalgısı derlerdi. Maraş'ın hatırlı ve ileri gelen eşraflarının belediye başkanına, bandonun düğünlere gitmesini talep etmişlerdi. Bunun üzerine belediye başkanı Tevfik KADIOĞLU belediye meclisini toplayarak bandonun düğünlere gitmesini meclise sundu. Bu talepte meclisin olurundan geçti ve çok güzel olacağını söylediler.

Bunun üzerine belediye başkanı Tevfik KADIOĞLU bando şefi ( borazan şevket lakaplı) Şevket TANIŞ'ı çağırarak bando ekibinin düğünlere gitmesini rica etti. Bando şefi Şevket TANIŞ'ta başkanın İsteğini kabul edip gideceklerini söylediler.

ÂŞIK HAZERİ

Seher yeli bizim ele uğrarsan
Ahvalimi nazlı yâre var söyle
Unutmuş mu ben garibi anar mı?
O güzeli bir tenhada bul söyle

Kurban olam kakülünün bendine
Korkarım düşer yar adü fendine
Gönlümü emanet ettim kendine
Bu haberi doğru yâre var söyle

Sual eyle hatırcığı hoş mudur?
Benim gibi dideleri yaş mıdır?
Yosa benden kötüsüne eş midir?
Nevcidanı bir tenhada bul söyle

Nazlı yârim benden sual ederse
Dikkat eyle sevdiceğim ne derse
Hazeri bendesin sual ederse
Şükür sağ salim de işi zar söyle

ÂŞIK MEHMET

MARAŞ SENİN YAZIN VAR

Maraş senin yazın var
çekilmez poyarızın var
Seni sevene karşı
Bir kız gibi nazın var
 

Nazlanmakta haklısın
Gönüllerde saklısın
Türkiye’de bir tane
Madalya bayraklısın

O bayrağın şan taşır
Ancak sana yaraşır
Maraş senin mertliğin
Hep dillerde dolaşır

Maraş seni sevdim ben
Bilmem nedendir neden?
Suyu zümrüt bahçesi
Hep beni aşık edersin

EMRE AKKIŞ