1958 Mayıs 15 Akçakoyunlu eski adı Devecilli Mahallesi’nde doğdu. Üzeri ağaç, toprak, taş duvar 150 yıllık şirin bir evimiz vardı. Anam rahmetliye sorardım? Ana benim doğum tarihim tam ne zaman diye? O da bana, “Oğlum asma yaprağı bitim zamanı Mayıs ayı” derdi. İlkokulu Akçakoyunlu İlkokulunda okudum. Ortaokulu Cumhuriyet Ortaokulu okudum. (Şimdi ki adı Ortaseki Cumhuriyet Lisesi) 1967-1974 yılları arasında terzilik gömlekçi kalfalığı yaptım. 1971 yılında bağlama çalmaya başladım. (Neşet ertaş’tan feyz alarak başladım) 1973 yılında Maraş Kale Aile Çay Bahçesinde yaz aylarında bağlama çalıp türkü söylemeye başladım. 1974-75 yıllarında Kale’de Neşet Ertaş, Ayfer Ünler, Arif Sami Toker, Halit Araboğlu, Hilmi Şahballı gibi o zamanların ünlü ustaları ile çalıştım. Daha sonra 1974 yılında o zamanlar bölgenin en iyi bağlama çalan Adanalı saz üstadı Ömer Abud hocamla tanıştım. Bana her şeyi öğreten Ömer Abut ağabeyimdir. Ben Ömer Abud ağabeyimle usta çırak ilişkisi içerisindeydik. O üstadın bağlamasını çok taşıdım. O önden yürürken ben arkasından 3-4 metre geriden gelirdim. Hala aradan yıllar geçmesine rağmen görüşüyoruz. Allah onun ömrünü hep var etsin. Ömer hocam beni bir gün çağırıp seni İskenderun’a bir gazinoya bağlama çalmaya göndereceğim dedi. Bende tamam hocam dedim. Bende bağlamamı alıp İskenderun’a gittim ve orada bir yıla yakın çalıştım. Bağlama çalmayı baya ilerlettim hem de gurbetin sılanın ne demek olduğunu öğrendim.

TATLISES’İN GELMESİ
1976 yaz başlangıcında İbrahim Tatlıses Kale Çay Bahçesi’ne geldi. Burada ona 3 ay bağlama çaldım. O zaman yanında şimdiki sanatçı Ferhat Güzel’de vardı. Ferhat Güzel’in asıl adı Osman Doğan’dır. 1977 yılının sonuna kadar yani askere gidene kadar sanatçı Güler Işık’la burada hem Kale’de hem de Yenişehir Kulüp restoranda bağlama çaldım. 1978 Mart ayında Isparta Eğridir Dağ Komando okulunda asker oldum. Acemi birliğinden 4 ay sonra beni bando bölüğüne aldılar. Burada önce notayı öğrendim, daha sonrada bando icra sazlarından si bemol tenor çalmayı öğrendim. Aynı zamanda haftanın 3-4 günü de ordu evinde geceleri bağlama çalıyordum. Askerlik görevim bitene kadar bağlamayı hiç bırakmadım. Çalışma vaktimizde çok olduğundan dolayı bağlamayı çok çok ilerlettim. Askerlik görevimi 21 Ekim 1979’da bitirip Maraş’a döndükten 3 gün sonra beni Levent Gazinosunda (o zaman ki adı Arif Hocanın gazinosu ) beni çağırdılar. Hemen o gün işe başladım. 10-15 gün sonrada belediye bandosundan çağırdılar. O zamanki şef Alaaddin Sözer’di. Ben hiç bandoda çalışmayı düşünmemiştim. O zamanlar tam kadro olmadığından dolayı beni şef ikna etti. Hafta sonları bayrak çekip indirilir, bir de bayram törenlerinde bir araya gelecektik. Diğer zamanlar herkes işinde serbest mesleklerinde çalışıyorlardı. Bende tamam deyip bandoya başlamış oldum. Yine işime akşamları gittiğimden dolayı hiçbir şeye engel değildi. Taki 1980 12 Eylül dönemi ihtilaline kadar daha sonra DSİ Bölge Müdürü İsa Kalkan belediye başkanı olduğu döneme kadar bütün bandocuları çağırıp 30 tam gün sigortanız olacak tam maaş alacaksınız dedi. Bizlerde kabul ettik. Birkaç arkadaşımız dışında zaten onlarda 3-4 kişiydi. Çalışma yeri olarakta Kale’de eski müzenin yeri verdiler. Başkan İsa Kalkan kültürel işlerini çok severdi. Atatürk parkında ses yarışmaları düzenlerdik ve çeşitli sanatçılar getirirdik. Ben hep aktif oldum.

EDELER MÜZİK DERSHANESİ
1982 yılında Maraş’a ilk özel müzik dershanesini kurdum. Hem bağlama dersi hem de 60 kişilik halk müziği korom vardı. Bu dershanede çok öğrenci yetiştirdim. Bunlardan bazıları, Cemile Sönmez, Gönül Maraşlı, Hüseyin Oğuzhan, Hacı Arıkcan, Davut Sayılır, Cuma Kayacık gibi daha birçok isimler yetiştirdim. Bu dershanemiz 1985 yılına kadar devam etti. Yıllar akıp gidiyordu. 1986 yılında bandodan emekli olan şef Alaaddin Sözer’in yerine bando şefi olarak Celal Öztütün şef oldu. 3 yıl şefliğimizi yapan Celal Öztütün ağabeyimiz 1989’da emekli olması nedeniyle ben şef olarak atandım. Bandoya çok yenilikler getirdim. Örneğin elbise düzeni ve yeni enstrümanlar aldırttım. 1990-96 yılında Kahramanmaraş İl Kültür Müdürlüğü’nde korolar kurdum. Bağlama dersleri verdim. Çeşitli ödüller aldım. Çok konserler verdim. O dönem Kültür Bakanlığı THM Koro şefi Mehmet Özbek hocamdan teşekkür ve takdir aldım. Buraya koro ekibiyle konsere geldiklerinde bizzat koromu izleyip dinledi. Ayrı ayrı koro ekibimi tebrik etti.

1992 TRT GAP KONSERİ
Bir anımı anlatayim. TRT Gap 1992 yılında benim kurmuş olduğum halk müziği koro ve solo programını gelip çekmişlerdi. Birkaç gün sonra bu program TRT GAP’da yayınlandı. Günüz saat 4 gibiydi dönemin o zamanki Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek tesadüf bizim programı izliyor ve genel müdürü arayıp “Kardeşim bizim Kahramanmaraş’ta halk müziği kromuz mu var?” diyor. Genel Müdürde hayır efendim diyor. Bakan Zeybek’te aç televizyonu TRT Gap’ta izle diyor. Genel Müdür açıp izliyor, bakıyor altyazı da Kahramanmaraş THM Korosu yazıyor. Bakan Zeybek’e dönüp , “Efendim evet doğru koro var ama Kahramanmaraş’ta gönüllü arkadaşların bir araya gelip çalışması ve başlarında da Mehmet Bağlar isimli kardeşimiz de bu işi yönetiyor” diyor. Bakan Zeybek’te hayretle koroyu izleyip o zamanki İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Osman Nalbantı arayıp teşekkür ediyor.

Derleyen: Emre Akkış