Kurtuluş Mücadelemizin başlangıç tarihi olan 19 Mayıs 1919’un 100. Yıldönümünü başta Samsun olmak üzere bütün yurtta, dış temsilciliklerde ve yavru vatan KKTC’de coşkulu bir şekilde kutladık. Dosta güven, düşmana ise korku verdik. Bu toprakları bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnet ile anıyoruz.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra diğer siyasi parti liderleri de Samsun’daki görkemli törende hazır bulundular. Erdoğan’ın bir süre önce dile getirdiği ‘Türkiye İttifakı’ mesajı tazeliğini korurken liderlerin hep birlikte ‘19 Mayıs Hatırası’ pozu vermeleri gerçekten şu sıkıntılı günlerimizde takdire şayandı. Cenâb-ı Allah birlik ve beraberliğimiz bozmasın. (Keşke bu poza Meral Akşener hanım da katılsaydı.)

*****

31 Mart yerel seçimleri geride kaldı. ‘Hayırlı olsun’ ziyaretlerinin de ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran’da yenilenecek olan seçimlerde ne sonuç çıkacağı büyük bir merakla bekleniyor. İstanbul ağırlıklı siyaset gündemi günden güne sıcaklaşıyor. Türkiye ekonomisi de bir anlamda seçime kilitlendi. Bu önemli oylamanın sonucuna göre pozisyon alınacak. İnşallah ülkemiz için en hayırlı sonuç alınır.

*****

AK Parti yerel yönetimlerde kolları sıvadı: Yerel seçimlerin ardından belediye başkanlarını kampa alan AK Parti, bu kez eğitim toplantıları düzenleyecek. Temmuz ayından itibaren Yerel Yönetimler Bölge Toplantıları başlıyor. Bu toplantılarda eski başarılı belediye başkanları, bilgi ve tecrübelerini yeni belediye başkanlarına aktaracak. AK Parti Genel Merkezi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, geçmişteki tecrübe ile beraber güncel belediyecilik anlayışından hareketle vizyoner bir yerel yönetimler eğitimi planlandığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

“Başarılı bir belediyeciliğin ortaya konulabilmesi için halkla ilişkiler ve gönül belediyeciliği konuları bölge toplantılarının ana gündem maddeleri olacak.

Ayrıca belediye başkanlarına halkla ilişkiler, kaynak geliştirme, mevzuat, bütçe ve personel yönetimi konularında da eğitimler verilecek. Bu toplantılarda vatandaşın belediyeye giriş ve çıkışında memnuniyetle ayrılması konusunda da gerekli mesajlar verilecek. Sosyal belediyecilik de toplantılarda masaya yatırılacak.”

İllerin kendine has sorunlarını ilgilendiren bakanlıkların bakan yardımcıları ve ilgili kurumların genel müdürlerinin bölge toplantılarına davet edileceği bildirilen açıklamada, toplantılarda şehrin sorunlarının dinleneceği, belediyelerin talepleri dikkate alınarak bakan yardımcıları ve bürokratlarla belediye başkanlarının da kaynaşmasının hedeflendiği belirtildi.

Belediyeler raporlanacak: Yerel Yönetimler Başkanlığının yılda iki kez belediyeler hakkında genel rapor hazırlayacağı bildirilen açıklamada, hazırlanan bu raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağı kaydedildi. Eğitimlerde AK Parti belediyelerine Cumhur İttifakı ruhuna uygun hareket edilmesi noktasında bir kez daha hatırlatmalarda bulunulacağı bildirilen açıklamada, belediye başkanlarının Cumhur İttifakı'na zarar verecek herhangi bir söylem ve eylemden kaçınmalarının isteneceği ifade edildi.

*****

TARİH TEKERRÜRDEN İBARET (Mİ?)

Sosyal medya arşivimizi karıştırırken, 19 Mayıs 2017 tarihinde KMBB hakkında bakın şu paylaşımda bulunmuşuz:

“BİR ÖNERİ: Memlekette işinize yarar bir 'isim' yok (?) Baktınız dışarıdan da Genel Sekreter yardımcısı bulamıyorsunuz (gelen de çok dayan(a)mıyor zaten) ne yapacaksınız, oturup boş boş bekleyecek misiniz? Elbette hayır. Cevabı çok basit: Nasıl ki hukukçu olmayan personel müdürünü 1. Hukuk Müşaviri yaptı iseniz; nasıl ki 'Uzman'lıktan gelme korumanızı fırına müdür olarak atadıysanız burada da şu yolu izleyeceksiniz: Önce danışmanınızı (resmiyette) özel kalem müdürü yapacaksınız ki istisnai kadrodan memur olabilsin. Sonra da vekaleten genel sekreter yardımcılığına atarsınız olur biter.....Bu kadar basit yani......”

O günkü paylaşımımız böyle imiş. Aynen de böyle yaptılar. Sonra mı ne oldu? (O kadar uyarılarımıza rağmen bu kıymetli (gözlüklü) zat, sağ olsun (!) Trabzon Bulvarımızın bir bölümünü sokak haline getirdi, Kuzey Çevre Yolu (KÇY) olduğu iddia edilen ucubenin de mimarıdır. Çukurova Kavşağı için çizdiği yine ucube projeden de son anda kurtulduk zaten.)

İki yıl önce yukarıdaki konuyu konuşuyormuşuz. Bugünlerde ise Kahramanmaraş ile Kilis arasında bu yılın Ocak ayında yaşandığı iddia edilen 'berdel' özel kalem müdürleri teklifi şokunu konuşuyoruz. Dönemin belediye başkanları birinci derece yakınlarını (Biri erkek kardeşini, diğeri ise kızını) karşılıklı olarak özel kalem müdürü yapmak üzere harekete geçip bakanlığa teklif yazılarını göndermişler. Bu nasıl bir hırstır? Kahramanmaraş siyasi kamuoyu bugünlerde adeta şok olmuş durumdadır.

Bakanlığa gönderilen bu "Berdel teklif", Ankara'daki bürokrasiyi iyi bilen dönemin KMBB Başkan adayı Hayrettin beyin kulağına bir şekilde üflenmiş. Yine iddiaya göre; O da olaya taş koymuş. İyi de yapmış. Bakalım bu iddia hakkında taraflar kamuoyuna hangi açıklamada bulunacak. Eğer bu iddialar doğru ise yandı edeler keten helva. (Böylece, bazılarının bugünlerde birileri için üfleyerek şişirmeye çalıştığı balonlar ise ellerinde patlayacak.)

*****

Kahramanmaraş kamuoyu bugünlerde Büyükşehir Belediyesi’nde yaşananlara adeta kilitlendi. Geçen dönemden bırakılan (eski deyimle) 1.5 katrilyon liralık borç batağından çıkmaya çalışan KMBB, 11 ve 12 Haziran 2019 tarihlerinde 1/2'si peşin, geriye kalanı 12 ay taksitle (mecburen) taşınmaz satacak. (Beytülmalı haksız yere harcayan ve çarçur edenler ise Mahkeme-i Kübra'da mutlaka hesap vereceklerdir. İnşallah burada da verirler.) Bu arada Hayrettin beye naçizane bir önerimiz (Tayyip Erdoğan’a sunulduğu iddia edilen) raporu Kahramanmaraş halkına da kaba hatları ile bir an önce açıklamasıdır. Yani; KMBB nasıl devir alınmıştır? 04.04.2014 ila 10.04.2019 arasında KMBB’de bilmemiz gereken (olağanüstü) şeyler var mıdır? (Mesela en basiti doğrudan teminlerde üst alım sınırına uyulmuş mudur? Yapılan teminler o döneme göre acil miydi? Eski dönemin son haftasında 3 ayda geri ödemek üzere 100 trilyon lira kredi çekilmiş midir? 5 yılda 5 katrilyonluk bütçenin üzerine borçlanılan 1.5 katrilyon da olmak üzere toplam 6.5 katrilyon lira nerelere harcanmıştır? v.s.)

Yoksa Hayrettin beyin (icraat yönünden) işi bir hayli zordur, çok çok zordur. (Çünkü Kahramanmaraş kamuoyunun kendisinden beklenti ve umutları çok yüksek tutulmuştur. Bu nedenle devir alınan tablo açıklanmalıdır.)

BİR GÖRÜŞ: KMBB bünyesinde geçen dönemden kızakta bekletilen üst düzey yöneticilerden ya yararlanılmalı ya da kurum bulunarak buradan gönderilmeleri sağlanılmalıdır. Böylece KMBB üzerindeki bu tür maddi yükler kaldırılmalıdır.

*****

BİR GÖRÜŞ: Piyasalardaki bu ekonomik durgunluk için rahatlatma tedbirleri alınamaz ise vatandaşın hali haraptır. Çok çok daralan ve bunalan piyasalara bir şekilde para sürülmelidir.

*****

"Mağrurlanma padişahım senden büyük Allah var."  (Er ya da geç altındaki koltuk gidince kişiliksiz kalan ve kalacak olanlara hatırlatılır.)

BİR ÖNERİ: Belediyelerin sosyal medya sayfalarında 'eften, püften' şeylerin paylaşılmamasına özen gösterilmelidir.

BİR HATIRLATMA: “Yapılan iyiliklerden, verilen hizmetlerden daha çabuk unutulan bir şey daha yoktur.”

ŞAHİNCİ YAZISI: “Polis ile giden dönerde hoca ile giden dönmez.”

BİR SIKINTI: Genç kızlar evlenmek için beyaz atlı prens gibi yakışıklı, karizmatik ve zengin bir erkek, erkekler de sosyal medya hesabı bile olmayan kızlar ararsa sonuçta evlenemeyen insanların sayısı her geçen işte böyle artar. (MNŞ)

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]