Kahramanmaraş denilince akla önce ne gelir? Bu soruyu ülkemizin hangi şehrinde sorarsınız sorun;tek cevap dondurma olacaktır.

Biber ve tarhanada meşhurdur... Ama dondurmanın yeri çok ayrı. Maraş’ın gerçek anlamdaki tek ulusal markasının dondurma olduğu konusunda herkes hem fikirdir.... Dondurmanın genel adı ülkemizde Maraş'tır.

Dondurma artık Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş, adeta sembol haline gelmiştir.

Maraş sınırları çıkıldığında da bu gerçekle karşılaşıyoruz. 81 ilimizin ilçesinde, kasabasında, köyünde her an karşımıza bir Maraş dondurmacısı çıkabilir.

Bir de her şehrin artık marka olmuş Maraş dondurmacıları vardır. Bunlar yöresel giyim tarzları, dondurma şakaları ile çevreye ayrı bir güzellik katarlar.İnsanlar dondurma almak için uzun kuyruklarda dakikalarca beklerler.

Yalnız bir gerçeği vurgulayacağım...’Hakiki Maraş dondurması sadece Maraş’ta yenir’ sözü her yerde geçerli... Maraş dışında ne kadar tüketilse de herkesin içinde bir özlemdir; Maraş’ta dondurma yemek... Yolu Maraş’a düşen yerli ve yabancı turistlerin tadımlık ve hediyelik ilk tercihi de bundan dolayı dondurma oluyor.

Yıllardır merak ederdim; dondurma ile özdeşleşmiş bir şehirde neden bir etkinlik yapılmaz diye... Küçük kasabalar bile kısıtlı imkanlarıyla ceviz, karpuz, üzüm festivalleri düzenler, kentlerini tanıtmak için olağan üstü çaba harcarken, dondurma şehri kentimiz böyle ele geçmez fırsatı neden değerlendirmiyor diye üzülürdüm.

Nihayet artık dondurma festivalimiz var. Festival öncesi hazırlıklarda güzeldi... 11 ilde,14 gün boyunca müzikli-dondurma ikramlı tanıtım, ilimizin reklamı için bulunmaz bir fırsat oldu.

22-24 Eylül’de de Kahramanmaraş’ta Dondurma ve Sanat Festivali rüzgarı esti. Ünlü sanatçılar Ferhat Göçer, Murat Boz dondurmaya ayrı bir tat kattılar.

Her şey çok güzeldi. Emeği geçen herkesi kutlamak gerek... Ama gönül isterdi ki, Türkiye'nin ünlü dondurmacıları ve yurt dışından özellikle İtalya’dan katılımcılarda festivale renk katsalar, ulusal ve uluslararası basının daha çok ilgisini çeker; bu tanıtım hem şehrimize hem ülkemize ayrı bir değer katardı.

Ben umutluyum; bu bir başlangıç... 2018 kutlamaları çok daha güzel olacak...