21 Ekim’de Manisa, Türk dünyasının iki büyük söz ustasını andı... Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Salonu’nda , Bahtiyar Vahapzade – Abdurrahim Karakoç şiirleri ve türküleri gecesi vardı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi tarafından düzenlenen program,TRT Avaz ile Türk dünyasına seslendi. Ayrıca Azerbaycan devlet kanalları da canlı yayın yaptı.

Cumartesi akşamı elimde kumanda, kanallar arasında gezinti yaparken; TRT Avaz’da canlı olarak yayınlanan proğramı, tesadüfen izleme fırsatım oldu.Sunumda sanatçı –yazar Ahmet Yenilmez’in olağanüstü yorumları vardı. Yenilmez’i, Mehmet Akif’i Anma Gecesinde, Kahramanmaraş’ta izleme fırsatım olmuştu. Ahmet Yenilmez’in sahnelediği “Safahat” adlı tek kişilik oyunda, etkileyici ses tonu ve rolünün hakkını veren sanatçı kimliğiyle, sahnede devleştiğine şahit olmuştum. Usta sanatçı Manisa’da da müthiş bir performans gösterdi. Bahtiyar Vahapzade ve Abdurrahim Karakoç şiirleri ile geceye damga vurdu.

Programda tanıdık bir yüzde vardı. İlimizin sevilen Eski Valisi Mustafa Hakan Güvençer... Şimdi Manisa Valisi.

Bahtiyar Vahapzade ismi birçoğumuza yabancı olabilir. Azeri akademisyen Doç. Dr. Zhala Babashova, Vahapzâde’yi Azerbaycan’ın Mehmet Akif’i olarak nitelendiriyor. Azeri halk şairi, aynı zamanda Türkiye sevdalısıydı... Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde unutulmaz hizmetleri olan bir gönül insanıydı...

Birdir bizim her halimiz

Sevincimiz – sıkıntımız.

Bayraklarda hilalimiz

Azerbaycan – Türkiye.

Bahtiyar Vahabzade bu dörtlükte, bir millet iki devletin kardeşliğini anlatıyor.

Mihriban ve Apdurrahim Karakoç...... Mihriban, edebiyat eleştirmenlerinin gözünde şimdiye kadar yazılmış en güzel aşk şiiri olarak görülüyor.... Merhum Karakoç, şiirlerinde esas unsur olarak insanı işledi... Anadolu insanının sesi ve yüreğiydi...

Halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu, vefatının ardından şöyle bir şey demişti:

“Keşke diğer sanatçılar de benim gibi Karakoç’un şiirlerini besteleseydi. 500 tane bestesi olsaydı. Müzik insanları Karakoç’u, onun edebiyat çizgisini keşfedemedi. Değerli Karakoç’un sevdaya dair çok güzel ifadeleri, şiirleri var. `Ben Karakoç’un dünya görüşüyle değil şair, ozan yönüyle ilgileniyorum` ve ondan etkileniyorum. Aynı ülkede yaşayan şairler, ozanlar ve sanatçılar birbirinden etkilenir. Çünkü ülkenin ortak kültürüyle, değerleriyle büyüyor, aynı havayı soluyorsunuz.”

Bir tavsiyem var; bu unutulmaz şiir ve türkü şölenini kaçırmayın.... İnternet’ten bu çoşkuya siz de ortak olabilirsiniz..