8 Kasım Perşembe günü Kahramanmaraş tarihinin belki de en önemli günlerinden birisi olabilir. Gün boyu programlardaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum... Öncelikle bu günün önemli olmasını sağlayan isimlerden ikisi ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’tir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın grup başkanvekilliği döneminde öncülük ederek başlattığı çalıştaylar serisi Kahramanmaraş Tarım Çalıştayı ile devam etti. Mahir Ünal’ın, “Kahramanmaraş'ı yeniden hayal etmek” istiyoruz sözleriyle başlayan bu çalıştaylar hiç şüphesiz Kahramanmaraş’ımıza fayda sağlıyordu ama bunu en son düzenlenen Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’nda görememiştik. Bunu daha önceki yazımda da gündeme getirmiş, ‘SORUNLARIN KONUŞULMADIĞI ÇALIŞTAY’DA GÖZLER MAHİR ÜNAL’I ARADI!’ demiştim. Halbuki o çalıştaydan çok büyük beklentilerimiz vardı fakat dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gazımızı alıp gitmişti.

***

Çevre ve Şehircilik Çalıştayı ile Tarım Çalıştayı arasında ne gibi farklılıklar vardı peki? Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla yapılan ‘Çevre ve Şehircilik’ çalıştayının yapıldığı salona girdiğimde çok şaşırmıştık. Salonun konsepti bile çalıştayda sorunların karşılıklı çözüleceği, görüş önerilerinin tek tek kayda geçeceğini göstermiyordu. Eski çalıştayların aksine tek bir kürsü konulmuş ve çok boş bir görüntü oluşturulmuştu. Bakan Özhaseki’de konuşmasının sonunda diğer bürokratlarımız, ‘SANDALYELERİNİ BURAYA ÇEKECEKLER’ sizlerle görüşecekler demişti, tabi gazeteciyiz bakanı takip ediyoruz ve salondan çıkmıştık, sonrasında neler konuşuldu, insan kaldı mı halen bilmiyoruz. Duyduğumuza göre hiçbir bürokrat, kimse salonda kalmamış, bakanla birlikte salondan çıkılmış. Çalıştayın sonucuyla ilgili de hiçbir açıklama yapılmadı zaten.

***

Çevre ve şehircilik anlamında birçok sorunlarımızın çözüm bulacağı umuduyla geldiğimiz çalıştayda, en büyük eksiklik Mahir Ünal’ın olmamasıydı. Heyecanla Mahir Ünal’ın salona gireceği anı beklerken, Ünal’ın Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir toplantısının olduğunu, bu yüzden de çalıştaya katılamadığını öğrenmiştik. Salondaki boşluğun üzerine bir de Mahir Ünal’ın yokluğu eklenince, Bakan Özhaseki toplantıya ağırlığını koyarak, Kayseri’deki Belediye Başkanlığı dönemini bizlere anlatmıştı. Takdir ettik, güzel bir başarının ardından, başarılı bir şekilde bakanlık görevini de yürüttüğünü gördük. Ama çalıştayda bizimle ilgili neredeyse hiç konuşmadı, sorunlarınızın olduğunu biliyorum demekle yetinmişti ve umutlu olduğumuz çalıştaydan boynumuz bükük ayrılmıştık.

***

Geçtiğimiz Perşembe günü düzenlenen Tarım Çalıştayı’nda ise katılımcıların tam karşısında konuların direkt muhatabı olan hem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hem AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal hem diğer milletvekillerimiz hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız vardı. Gerçekten ciddi bir ortamda, güzel bir çalıştay olduğuna inanıyorum. Yeni sistemle birlikte bakanlıklara özellikle alanında uzman kişilerin geldiğini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görmüş olduk. Önceki salaş çalıştaydan sonra böylesi düzenli çalıştayın olması ve Bakan Pakdemirli’nin gerek müjdeleri gerekse de tutarlı konuşması bizleri ziyadesiyle mutlu etti.

***

Şimdi Bakan Pakdemirli’nin müjdeleri derken o müjdelere de değinmek istiyorum. Bakan Pakdemirli Kahramanmaraş’a yönelik müjdelerini şu ifadeleri kullanarak vermişti; “Elbistan ilçemizde 4 milyon metrekare alanda 60 bin büyükbaş kapasiteli 300 adet besi işletmesi olacak Organize Sanayi Bölgesi’ni kuruyoruz. Bin vatandaşımız doğrudan, beş bin vatandaşımız da dolaylı iş ve aş sahibi olacak. Kahramanmaraş’ı Doğu Akdeniz Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) kapsamına aldık. Bu İPARD kapsamı dediğimiz Avrupa Birliği fonlarından daha evvelden yararlanmıyordunuz, budan sonra yararlanabileceksiniz. Bu anlamda gerçekten yatırımcıya çok büyük destek var ve yüzde 60-70’lere varan hibelerin ödenmesi söz konusu. IPARD II 3. Çağrı Döneminde yatırım tutarı 70 milyon lira olan 90 projeye 36 milyon lira hibe desteği veriyoruz. Burada küçük ölçekli çiftçiler, genç ve kadın çiftçilere de öncelik veriyoruz. Yavşan Yaylası tabiat turizmine kazandırılıyor. Yapı ve tesislerin plan ve projeleri onaylandı, bu da hayırlı ve uğurlu olsun. Bir diğer müjdemiz ise trüf ormanı. Trüf mantarı üretimiyle ilgili ilerleyen günlerde mutlaka yatırımcı olmak isteyenlerin biz yanında duracağız çünkü katma değeri çok yüksek. 44 dekar alanda 1200 adet türüf mantarı ve aşılı meşe diktik. Yılda 500-600 kilogram üründen 2.8 milyon TL para toparlamak söz konusu.”

***

Daha önce gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda özellikle gıda, tarım ve hayvancılık ile ulaştırma alanlarında önemli yatırımlar şehre kazandırılmıştı. İnşallah çalıştaylar serisinin kente kazanımları devam eder.

***

Tarım Çalıştayı’nın öncesinde Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in gayretleriyle Kahramanmaraş’ın geleceğine damga vuracak olan EXPO 2023’ün tanıtımı yapılmıştı. Bakan Pakdemirli’nin tanıtımını yaptığı EXPO 2023’ün tanıtım filmi bile beni çok heyecanlandır, hatta bu imkansız Kahramanmaraş’a yapılmaz bile dedirtti. Böyle uluslararası bir projeyi Kahramanmaraş’a kazandıran Hanefi Mahçiçek, kent tarihine yazdırdığı adını daha da silinmez hale getirdi. EXPO 2023’ü Bakan Pakdemirli’den dinledik, dinlerken de 2023’de Kahramanmaraş’ı hayal ettik. Bakan Pakdemirli, EXPO 2023’ün ne kadar büyük bir organizasyon olduğunu, “EXPO'lar, olimpiyatlar ve dünya kupasının ardından, dünyada düzenlenen en büyük organizasyonlardan biridir” sözleriyle anlatmıştı. 56 ülkeden 2 milyonu aşkın yatırımcı ve turistin ziyaret etmesi planlanan fuar, 23 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında 192 gün sürecek ve Onikişubat Belediye tarafından yapımı devam eden Rekreasyon Alanı’nda düzenlenecek. Ana teması, ‘Doğa dostu şehir ve duyarlılık' olacak EXPO 2023 Kahramanmaraş/Onikişubat fuarı, Kahramanmaraş’ın saygınlık artırırken, değerine değer katacak. Bu önemli projeyi kentimize kazandıran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibini tebrik etmeden geçmemeliyiz, İnşallah bu tür projelerin devamı gelir temennisiyle.

Her ne kadar sürç-i lisan ettiysek affola, kendinize iyi bakın. Görüşmek dileğiyle...