Liselere Geçiş Sistemi sonuçları açıklandı. Maalesef, ilimiz 81 il içinde 64.sırada yer aldı.2018 LGS sonuçlarında 34’üncü sırada idik.

Orta sıralardan son sıralara…

Üzülerek söylüyorum; Üniversite sınavlarında da aynı hüsranları yaşıyoruz.

Kahramanmaraş eğitimde neden arzulanan başarıyı yakalayamıyor?

Problemi masaya yatırdığımızda, karşımıza bildik kronik sorunlar çıkıyor.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının diğer illere göre yüksek olması, ikili eğitim ve okuma alışkanlığının olmaması en başta gelen nedenler…

Bir örnek vereyim: Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan İMKB Doğukent Ortaokulunda sınıf mevcutları 40-45 dolayında ayrıca okulda ikili eğitim yapılıyor. Bu şartlarda da bir öğrencimiz son sınavda 500 tam puan alıyor.

Ve hala bölgede ikinci bir ortaokul yok!

Her zaman iddia ediyorum: İlk önceliğimiz, ilimizde derslik sayısının bir an önce artırılıp, sonra normal eğitime geçmek ilk hedefimiz olmalıdır. Kalabalık sınıflarla başarıyı yakalamak, çağımızın gerçekleriyle örtüşmemektedir. Diğer sorunlar da sonra konuşulmalıdır.

Reçete: Derslik seferberliği… Her şeyi devletten beklemek mantığını da artık unutalım. Hayırsever iş adamlarımızı tekrar göreve çağırıyorum.

Madalyonun öbür yüzünde de bireysel başarılar var. İl genelinde 15 öğrenci tüm sorulara doğru cevap vererek,500 tam puan aldı. Bunların 10 tanesi devlet okullarından…

Şimdi de güzel örnekleri konuşalım…

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (LGS) şampiyonu Muğla oldu. Muğla, geçen yıl 31.sıradaydı. Zirveye doğru olağanüstü bir başarı hikâyesi yazdı

Muğla gerçeğinde karşımıza ekip çalışması çıkıyor. Başarıya giden yolda öğretmen, öğrenci ve aile iş birliği var.

Önce 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının başında, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Muğla Ölçme ve Değerlendirme Merkezi kuruluyor.

8.Sınıflarda bilginin beceriye dönüştüğü, anladığını yazma, yazdığını yorumlama gibi becerilerinin arttırılarak kazandırılması hedeflenen 3 Kazanım Değerlendirme sınavı yapılıyor. Sınav sonuçlarına göre yeni bir yol haritası çiziliyor.

Sonra İlçe, okul, öğrenci bazlı değerlendirmeler yapılıyor.

Eksik kazanımların giderilmesi için ise öğrenci, okul, ilçe, il başarı ortalamalarının arttırılması için eylem planları hazırlanarak önlemler almanın yanı sıra veli bilgilendirme toplantıları yapılarak geri dönütler alınıyor.

Çok daha güzeli de İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Akademik Danışmanlık projesi uygulanmaya başlanmış. Bu proje kapsamında, 8.sınıf öğrencilerinin akademik danışman öğretmenleri (her 6 öğrenciye bir öğretmen) okul-kurs devamsızlıklarını, ders başarılarını, sınavlara ait kazanımları ile ilgili analizlerini gerçekleştirmiş. Ayrıca, veliler ile düzenli olarak bilgilendirme toplantıları da yapılmış.

İşte başarının sırrı… Darısı başımıza…