Şunun şurasında birkaç gün kaldı. Dini bayramımızı eda edeceğiz Allah nasip ederse. İmkânı olan kurban kesecek, olmayan da kesenlerin payı ile et yüzü görecek.

De…

Henüz kurban için karar vermiş olsam da, yine de tereddütlerim var. Davarın mı eti daha lezzetli olur, kuzunun mu, kararsız Kasım gibiyim. Davarın eti çok olur, sıkı olur, siniri az olur, yağsız olur derler de, kuzu eti de yumuşak olur, özellikle kebap için harika.

Hele hele koyun eti kuyruğundan şişe iki diki dizdiniz miydi, tadından yenmez olur. Başka zamanlarda lahmacun veya dolmada kuyruk yağı bir lezzet verir, bir lezzet verir ki, sizin elinizi bağlayacaklar, beni serbest bırakacaklar, o kadar yani…

*

Ne keseyim, ne kurban edeyim.

Hadi ben vazgeçtim de, Maraş kimi kurban edecek. Kim kime kurban olacak?

Ben…

Siz kimi keserseniz kesin, niyetiniz ne olursa olsun, beni ırgalamaz da. Yalnız keseceğiniz kurban kart olmasın, eti sert olur, yenmez, kayış gibi ağzınızda süner durur. Kart davarları, yaşını başını almış koyunları (gerçi Maraş’ta koyun çok, davar da öyle…) kesmeyin, aç kalırsınız valla!

Malum, her davarın eti yenmiyor!

*

Büyükbaş kesecekseniz, kuyruğuna, yaşına@başına, ayaklarına iyi bakın, mümkün ise bir veterinere gösterin! Maazallah hastalıklı çıkabilir, sonra pandemiye yakalanmış gibi yoğun bakımda sürünürsünüz.

Her ineğin, her öküzün eti de yenmiyor biliyorsunuz. Deve de zor bulunur bizim buralarda, sonra inek ve öküzün payı, dağıtımı da uzun mesele. Zaten büyükbaşların kesilmesi de başlı başına dert.

Yine de sizi bilirsiniz, parası sizin cebinizden çıkacağına göre, ister inek kesin, ister öküz, ister davar, ister koyun! Dedim ya, Maraş’ta koyun çok, fiyatları da bayağı ucuz, yani uygun! Mal pazarına giderseniz, mal çok da, yine de keyif sizin, para sizin, mide sizin!

*

Neyse… Sinsi sinsi gülümsemeye başladınız, maraza çıkacak diye korkuyorum.

Ben size, okurlarıma kurban olurum, yetmez mi?

Gerçi etim serttir, sinirlidir, şişe bile zor dizilir, sonra kebabı ağızda dolanır durur da, yine de siz bilirsiniz!