Çevremizde dini konular konuşulurken bazen anlamakta zorlandığımız cümleler olur acele etmeyin her hikmetli söz  birden anlaşılmaz biraz zaman ve dikkat ister.

Din içine her türlü malumatın karıştığı sonsuz bir deniz,dalganır durur,bazan sükunet bazan da hırçın dalgalarla devinim sürer gider.Hikmetin  eşiğinde bir ömür harcayan insanları tanıyınca dediklerimi daha iyi anlayacak zamanın bu alanda ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Her işte bir hikmet var!

Siz bu cümleyi şöyle okursunuz; “her işte bir hayır vardır” dikkat edin benim yazdığım cümle hayır değil hikmet iken siz onu farklı okuyorsunuz.Hikmetle hayır arasında dağlar kadar fark var.Allahın yasakladıkları işleri yapıp daha sonra bunlardan hayır uman saflara ne demeli?Haramlar da ,kötü ve çirkin işlerde asla hayır olamaz.

Allahın emir ve yasakları bellidir özellikle yanlışlar ve kötüler dile getirilmiş genel çerçeve verilerek geniş helal dairesi insanların dikkatlerine sunulmuştur.

“Allahın bol ihsanından kendilerine verdiği şeylerde cimrilik edenler bunun kendileri için hayırlı olduğu sanmasınlar .Hayır ,bu onlar için şerdir,kıyamet günü ,cimrilik ettikleriyle tasmalandırılacaklardır.Göklerin ve yerin mirası Allahındır.Allah yaptıklarınızdan haberdar olandır.” (Aliimran suresi-180)

Durumun genel çerçevesi böyle ,fizik ilmiyle uğraşanlar için bilim adamlarının yazdıkları teoriler çok önemlidir örneğin bir fizik bilgini E=mc2  yazar bu sıradan insanlar için sadece alfabe harflerinde ibaret iken fizik bilimiyle uğraşanlar için  hayat memat meselesidir.Acaba bilim alanında yapılan bu tür işler ahlak alanına nasıl yansıtılmalı?İnsanlar bilim teorileriyle davranış teorileri arasında ilgiyi nasıl kuracaklar?

Sorular bazen cevapları içerir ama cevabın olmadığı alanlarda vardır.

Dini konular toplumun ortak alanı olmaya devam ediyor bu alan zamanla ihtisaslaşmayı gerektirirken uygulama hiç de böyle olmuyor insanlar öğrendikleri bazı bilgilerle bir ömür boyu yaşayacaklarını zannediyorlar işte o zaman sıkıntılar başlıyor.

Çocuk için namaz ibadeti kendi alanında farklılıklar ihtiva eder ama insan yetişkin olduğu vakit bunun şartlarında bazı değişiklikler olur işte bunun farkına  varmayanlar bocalar durur.

Sevgi bütün işlerde olduğu gibi dini konularda da hareket ettirici bir konumdadır.Sevgi eğer bilğiyle buluşursa sahih amel denilen hikmet ortaya çıkar.Oruç tutarken anlam alanları genişler ve daralır bu  sevgi zamanla insanı olgunlaştırır ama insan çocuk olarak kalırsa o zaman vay halimize.

Kurallar çok sert te olur!

Hayat insana farklı kazanımlar sunarken düne dair bilgilere gülüp geçtiğimiz olur işte hayat da gülüp geçmemek için yeni bilgiler bizler için elzemdir.

Tecrübe edilen hikmetleri bir de biz tecrübe etmeyelim!

Dünden yarına hazır bulduğumuz kuralları değerlendirirken yaşa ,ihtiyaca içinde bulunduğumuz zaman göre değerlendirme olgunluğuna ulaşırsak yaşam bize gülümser.Örf ve adetler kadar devletimizin koyduğu yasaları da tanımak gerek çünkü günlük hayat bu kuralların belirleyiciliğiyle sürüp gider.”Şeriatın kestiği parmak acımaz” cümlesini bir de bu ferasetle anlayın.