Memlekete olan sevdasını kitaplara dökerek eserler çıkaran, daha çok eğitim alanında tanınan ve yazdığı kitaplarla okuyucusunu aydınlatan, Cevdet Hoca olarak tanınan Cevdet Alperen, son çıkarmış olduğu “Zamana Mühür Vurmak” adlı eserinin hikâyesini Gazetemizle paylaştı.


“HER ZAMAN YAZMAYI SEVEN BİR İNSAN OLDUM”
kitabın içeriği ve yazı hayatıyla ilgili açıklamalar da bulunan Alperen, şu ifadelere yer verdi: “Ben kendime kitap hazırlarken bir hedef koymamıştım, fakat kendi hayatım içinde yazmayı çok seven bir insan oldum. Hem okumak, hem de yazmak, benim en mutluluk duyduğum alandır. Zaman içerisinde böyle bir eser hazırlayabileceğimi düşünmedim ama son 15 yıldan bu yana yazmış olduğum kültürel makaleleri bir kitapta toplamak istedim. Bunun en büyük sebebi ise; yaşanmışlıklar, konuşmalar, programlar vs. yapılıyor ama unutulup gidiyor. Ben kendi kendime dedim, bunlar konuşuluyor, yazılıyor ama belirli bir süre sonra unutulup gidiliyor. Neden unutulsun? Dedim ve böyle bir esere meydana getirmiş olduk. Yazdığımız onlarca eserin içerisinde Kahramanmaraş Kültürünü etkileyen Kahramanmaraş kültürünü ilgilendiren basın-yayın, yazar, şair, siyasetçi, önemli kişilerin hatıralarını, bir kitapta toplamak istedim. Benim temel olarak bu kitaba başlamış olma amacım bu. Kitabın isminde de anlaşılıyor zaten, biz burada zamana mühür vurduk, zamanı mühürleştirdik. Kitabın ana unsurunu Kahramanmaraş’ın kültürü oluşturuyor. Bu kültür aynı zamanda Türk İslam Kültürünün de içeriğini oluşturuyor. Örnek verecek olursak, Kahramanmaraş’ımızın önemli yetiştirmiş olduğu isimleri Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimleri kaleme aldık. Bununla ilgili birçok konuları Kahramanmaraş’ın değerlerini ortaya koyan makalelerini bu kitapta kaleme almış olduk. Çünkü gelecekte ki çocuklarımız Kahramanmaraş’taki yaşayan ecdadının dedesinin amcasının hallerini bir kitapta görebilsin diye. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ın kültürünü, geçmişini ve daha fazlasını bugüne yansıtmak istedim.”

“HAYATIMIN SONUNA KADAR YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Ben tabi kültürümden, değerlerimden, yazı hayatımdan kopmayacağım. Allah Nasip ederse, yaşadığımız sürece içerisinde, bu hizmeti devam ettireceğiz. Bazen köşe yazılarımız oluyor, bizde o köşe yazılarımız, anılarımız kaybolmasın diye gazetelere geçiriyoruz ki unutulmasın. Dolayısıyla zaman olursa, imkân olursa, yine kitap olarak bastırıp, raflar da yerini almasını isterim. Beni bu zamana kadar yayınlanmış 8 tane kitabım var. Elimden geldiğince yine yazmaya devam edeceğim.

OKUMAK EMİRDİR”
Okumanın emir olduğuna vurgu yapan Alperen, “Okumak netice itibari ile bir emirdir. Biz inanan bir toplumuz ve Müslümanlığa da inanıyoruz. Dolayısıyla bizim inandığımız kitabımızda okuma emredilmiştir, bunu Yüce Allah emretmiştir. Eğer inanıyorsanız okuyacaksanız. Dolayısıyla bizim okumayı tavsiye etmememizin bir anlamı kalmıyor. Eğer inanıyorsa bir insan mutlaka ve mutlaka okumalıdır. Yüce Allah bize okumamız içinde kitapta göndermiş. Dolayısıyla bizde, manevi ve milli değerlerimizi anlatarak okumayı tavsiye ederiz. Okumak gibisi yoktur. Tabi Yüce Allah ilahi kitabı zaten okumayı emrettiği için, okumak farzdır. Bu konuda insan için okumak farzdır, dinimiz bunu farz olarak görüyor. Bizde Yüce Allah’ın ilahi kaynağından esinlenerek okumaya devam ediyoruz. Okudukça kendimizi geliştiriyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz, bu yeni şeylerimizi yazar arkadaşlarımız kitap haline getiriyor, eser haline getiriyor, bunlarında okunmasını biz tavsiye ediyoruz eğitimci olarak. Bu kitabımızın da daha bir haftalık bir mazisi var. Dolayısıyla değerli okuyucularımız, Kahramanmaraş’ın kültürünü bir nebze de olsa yaşamak için bu kitabı okumalıdır diye düşünüyorum. Bu kitapta Kahramanmaraş’ın önemli isimlerinden 300 tane insanın ismi geçiyor. Eğitimciler, siyasiler, yazarlar, şairler… Biz buna çok önem veriyoruz. Bunlar okuyucularımıza örnek isimler olacaktır. Bizim Kahramanmaraş’ı şairler şehri olarak sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya tanıtmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

Cevdet Alperen Kimdir?
1954 Kahramanmaraş doğumludur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Farklı illerde ki okullar da öğretmen olarak görev yapmıştır. Kahramanmaraş’ın çeşitli okullarında okul müdürlüğü ve farklı dernekler de başkanlıklar yürütmüştür. 2001’de öğretmenlikten emekli olup, şuan özel bir okulda müdür olarak görev yapmaktadır.


Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz