Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta Kahramanmaraşlı usta sanatçı Selahattin Cesur ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kahramanmaraşlı usta sanatçı Selahattin Cesur’un ağzından kendi hayat hikayesi;

SELAHATTİN CESUR
12 Mayıs 1949 yılında Kahramanmaraş’ta Divanlı mahallesinde daracık sokakta dünyaya geldim. İlk okulu kümbet 12 Şubat ilk okulunda okudum. Orta öğrenimini erkek sanat okulunda tamamladım. Orta gelirli bir ailenin ikinci evladıyım. Şu anda 6 kardeş 2 kız 4 erkek kardeşiz. 1980 yılında babamı 2016 yılında annemi kaybettim. Halen İstanbul’da ikametgah ediyorum. Her yıl memleketim Kahramanmaraş’a gelip çok yakın dostlarımı ziyaret edip çok vaktimi de değerli kardeşim Mehmet Bağlar’la geçiriyorum. Babam rahmetlinin bağlama çalması benim küçüklüğümden beri ilgisini çekmişti. Tabi babamın bağlaması kucağıma çok büyük gelirdi. Rahmetli babaannem tahta çomçaya çivi çakıp tel germesiyle benim elime tutuşturup hadi çal bakalım derdi. Çocukluk işte onunla avunurdum. Tabi bu heves ilerledi. 1965 yılında bağlama çalar duruma gelmiştim. Memleketimin ustalarımın arasına karıştım. Çocuk bahçesinde, Pınarbaşında, sinema salonlarında hem tiyatro hem müzik konserlerinde yer aldım. İlk şehir dışı konserimiz Antakya, Adıyaman, Elbistan, İskenderun ve Adana oldu. 1966 yılında bir gazetede İstanbul radyosunda sınav duyurusu haberini okudum. Ve benim için dönüm noktasıydı. Babam rahmetliden izin istedim, biraz buruk şekilde okul ne olacak ben senin okumanı istiyorum dese de İstanbul’a gitmeme rıza gösterdi. Sazımı aldım önce Ankara radyosu sınav kaydımı yaptırdım daha sonra da İstanbul radyosu sınav kaydımı yaptırdım. Sınav günü geldi o arada ne olduysa plak yapma fikrine odaklandım. Ve sanatla ilgisi olan değişik müzik insanlarıyla tanıştım. Ve 1966 yılının Mayıs ayında plak şirketiyle anlaştım.

İlk plak şirketim palandöken plak şirketiydi ve şirkette attığım ilk imza günü 3 kişi vardı. Ben Selahattin Cesur, Seyfettin Sucu ve Müslüm Gürses yan yana oturuyorduk. Ben henüz daha 17 yaşında idim şöhrete açılan kapıya ilk adımımı atmış olacaktım. Ben aynı gün stüdyoda 3.45’lik canlı kayıt okudum. İlk birinci 45’liğime Orhan Gencebay ve ekibi eşlik etti. O gün başlayan müzik hayatım bugüne kadar halen devam etmekte. Yapmış olduğum plaklar: 60 adet 45’lik, 16 adet kaset, 8 adet long plağı ( uzun çalar ) yaptım. 280’in üzerinde bestem var.

BESTELERİMİ OKUYAN ÜNLÜ SANATÇILAR:
Adnan ŞENSES, Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Göksel, Sibel Can, Muzazzez Abacı, Kıraç, Müslüm Gürses, Gökhan Güney, Bülent Serttaş, Yıldız Tilbe, Ümit Besen, Hayri Şahin, Ömer Danış, Huri Sapan, Neşe Karaböcek, Ayşe Mine, Cengiz Kurtoğlu, Mithat Körler, Ayşe Tunalı, Sanime Sanay, Zekai Tunca, Burhan Çaçan, Kader, Azeri kızı Günel, Ceylan, İzzet Altınmeşe, Hüner Coşkuner, Seda Sayan, Nazan Öncel, Yudum, Halit Araboğlu, Hüseyin Altın, Adem Peltek ve Aynur Bolat. Ayrıca 40’a yakın amatör sanatçılar tarafından da eserlerim seslendirmiştir.

DİLLERDEN DÜŞMEYEN ESERLERİMİN BAZILARI ŞUNLAR:
Ezdiniz beni yıllar, Aşk mahkumları, Yağmur duası, Günün birinde, Dünya düzenini bozmuş, Mahkemeye versem seni asarlar, Eyvah, Gidiyor, Olamaz, Sende gidersen eğer, Yeminimi ettin, Bana ne, Yıkılan gurur, Kendim düştüm kalkabilirim.

BAŞROLDE OYNADIĞIM SİNEMA FİLMLERİ:
Aşk mahkumları, Kaderimiz, Aidese, Eski günler, Mahkum, Kaderin suçu. Şu anda evliyim mutluyum, bir de Beste adında kızım var. Beni her geldiğimde onure eden dostluğundan son derece memnun olduğum Kahramanmaraş’ın ünlü bağlama hocası çok yakın dostum, arkadaşım Mehmet BAĞLAR kardeşime müzik adına Kahramanmaraş’a yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz