Onikişubat İlçesi, Haydar Bey Mahallesi Barbaros Caddesi üzerinde açılan ve henüz kısa bir süre önce açılmasına rağmen insanlar tarafından dikkat çeken ‘Ekşi Tatlı Butik Pastane’ Kahramanmaraşlıların damak tadına yeni ve özel bir lezzeti getirdi. Bilinen beyaz ekmeklerin dışında bünyesinde bulunan usta eller sayesinde insan sağlığı için daha sağlıklı daha kaliteli ve daha güvenilir olan ekşi mayalı ekmek çıkartan, tüm bunların yanında da müşterilerine dünya mutfağındaki pastaları da sunan Ekşi Tatlı Butik Pastane, insanları bilinçli tüketime yönlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Ekşi Tatlı Butik Pastane dünya çapında ünlü şefleri Kahramanmaraş’a getirdi. Bugüne kadar yaptıkları işlerle adlarından sıkça söz ettiren ve gıda sektörüne uzun yıllar hizmet eden Şef Ömür Akkor ile Şevki Dilmaç, Ekşi Tatlı’da ekşi mayalı ekmeğin faydalarından söz etti. Oldukça kalabalık bir gruba hitap eden iki ünlü şef, katılımcılara ekşi mayalı ekmeğin nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Workshop’a gelen vatandaşlara ekşi mayalı ekmeğin ikram edildiği etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

YENİ NESİL SAĞLIKLI BÜYÜSÜN İSTİYORUZ”
Etkinlik sonrası konuşan Ekşi Tatlı İşletme Sahibi Eylül Gümüşer, ulvi bir iş yaptıklarını ve yalnızca ticari bir amaç gütmediklerini söyledi. Ekşi mayalı ekmeği daha çok yaygınlaştırmak adına çaba sarf ettiklerinden bahseden Gümüşer, “Biz dördüncü ayımıza girdik. Beklentimizin çok üzerinde olumlu tepkiler alıyoruz. Ben bu iş ilk açıldığından beri çok heyecanlıydım. Ben şu konuda çok gururluyum, gerçekten de çok ulvi bir iş yapıyoruz. Yani sadece ticari bir amaç gütmüyoruz. Anadolu’ya bu ekmeği getirdik, 40 yıl önce bu ekmek yapılıyordu ve insanlar daha sağlıklıydı. Biz yeniden bu bilinci oluşturuyoruz. Yerli buğdaylar kullanıyoruz, kendi mayamızı kendimiz yapıyoruz. Aslında her şeyin endüstrileşmesine karşıyız. Yeni nesil sağlıklı bir şekilde büyüsün istiyoruz. Amaçlarımız bu şekilde. Buna uygun hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu etkinlikte 150 yaşında mayayı herkese dağıtacağız. Ekmeğin nasıl yapılacağını anlatacağız. İnsanlar kendi çocuklarına hiç değilse kendiler pişirir” ifadelerini kullandı.

BURAYA GELDİĞİMİZ İÇİN ÇOK HEYECANLIYIZ”
Ünlü Şef Ömür Akkor ise buraya geldiklerinden dolayı çok heyecanlı olduklarını ifade ederek, asıl amaçlarının insanlara doğru beslenmeyi öğretmek olduğunu belirtti. Akkor, “Biz uzun zamandır ekşi ve tatlının hayalini paylaşıyoruz. Hem yerinde görelim hem de başka bir şeyler yapalım istiyorduk. O yüzden buraya geldiğimiz için çok heyecanlıyız. Bizim buradaki asıl amacımız, dünya sağlık harcamaları artık tamamen iyi beslenmeye döndü. Tabi Maraş’ta bütünüyle iyi yemek yenen bir yer. Sadece bir tık ekmeğinde eskilerde olduğu gibi ekşi mayalı olması lazım. Eylül’ün burada yaptığı iş çok önemli çünkü Maraş aslında bu ekşi mayalı ekmeği unutmuştu. Bizim amacımız, bu dünyadaki iyi yemek akımına destek veren ekşi mayanın Maraş’ta ufak bir tanıtımını yapalım ve hep beraber bir ekmek yaparak insanlara tattıralım istedik. Bu yüzden de üçümüz bir araya geldik” şeklinde konuştu.

EV HANIMLARI EKMEĞİNİ ÇOCUKLARA KENDİSİ YAPSIN İSTİYORUZ”
Bir diğer ünlü şef Şevki Dilmaç’da, “Eylül hanımı bizde çoktan beri takip ediyoruz ve böyle bir hayali vardı. Bu konuda biz hemen hemen dünyanın birçok ülkesine gittik ekşi maya aldık. Biz şunu istiyoruz, artık ev hanımları ekmeğini çocuklara kendisi yapsın istiyoruz. Yani yiyebileceği kadar ekşi mayasını alsın onu beslesin ve ekmeğini iki üç günde bir evinde yapsın. Bizim asıl hedefimiz bu. Tabi ki biz bunun ticaretini yapıyoruz. Bu da çok ticari amaca girdiği zaman ekşi maya çok geride planda kalıyor” dedi.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz