Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kahramanmaraş’a gelen ‘70 ilden Yöresel Lezzetler Fuarı’ Dulkadiroğlu İlçesi’nde bulunan Doğukent semtinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Birbirinden farklı ürünlerin sergilendiği ve satışa sunulduğu fuarda Malatya kayısısından tutunda Erzincan’ın tulum peynirine, İzmit’in pişmaniyesine, Afyon’un lokumuna kadar envai çeşit ürünü alıcısı ile buluşturuyor.

TÜRKİYE’NİN 70 İL’İNİ BURAYA GETİRMİŞ BULUNUYORUZ”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fuar Organizatörü Kamil Yiğit, “Biz 70 ilden gelen lezzetler fuarı yapıyoruz. Bu fuarı Kahramanmaraş’ta ilk defa Dulkadiroğlu ilçesinde gerçekleştirdik ve çokta memnunuz. Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a bize bu imkânı verdiği için teşekkür ediyoruz. Biz şu an Türkiye’nin 70 ilini buraya getirmiş bulunuyoruz. Mesela ürünlerimiz içerisinde Malatya’nın kayısısı, Trabzon’un ekmeği, mısırı, muhlamalık peyniri, kuymaklık peyniri, Manisa’nın çörekotu yağı, İzmit’tin Pişmaniyesi gibi ürünler mevcut. Bu gibi yöresel ürünleri bir arada topladığımız güzel bir fuar oluşturduk ve her sene Kahramanmaraş’a bu fuarı getiriyoruz. Fuarda yaptığımız ürün satıları dışında midilli atı, develer, oyun parkları gibi çeşitli faaliyetler de mevcut. Bunlarla da fuara gelen ziyaretçilerimizin hoş vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Biz yaklaşık 6 gündür buradayız ve gördüğümüz ilgiden memnunuz. Sizler aracılıyla da biraz daha sesimizi duyurup insanların fuarımızı ziyarete gelmelerini bekliyoruz” dedi.

İMALATINI BURADA YAPIP TAZE BİR ŞEKİLDE SATIŞA SUNUYORUZ”

Fuara İzmit’ten katılan Doğukan Badeçiçek, şunları söyledi: “Biz İzmit’ten geliyoruz. Yöresel lezzetler fuarında pişmaniye satışı yapıyoruz. Pişmaniyelerimizi hazır olarak getirmedik anlık olarak burada imalatını yapıp taze bir şekilde satışa sunuyoruz. Pişmaniye un, yağ ve şekerden yapılmaktadır. Osmanlı padişahlarının yediği tatlı olarak bilinir. Pişmaniye denince akla ilk olarak İzmit gelir ama Pişmaniyenin ilk ustası İran’dan Türkiye’ye göç etmiş Ermeni asıllı Agop ustadır. Sonrasında İzmit’te Mehmet Efendi adında bir vatandaş bu işi geliştirerek ülkemize yaymış. Bizde bu iş 1980 yılından bu yana yapılıyor. Şu an biz 3. Kuşak olarak devam ettiriyoruz. Dede’den babaya, babadan oğula bu şekilde devam ediyor. Biz, Kahramanmaraş’ta bu fuara her yıl katılım sağlıyoruz. Kahramanmaraş’ta bugün 6. günümüz ve Şubat’ın 24’üne kadar buradayız. Maraş halkının bize göstermiş olduğu bu yoğun ilgi her zaman aynı. Bu seneki ilgiden de çok memnunuz.”

İL İL GEZEREK DOĞAL TAŞIN FAYDALARINI ANLATIYORUZ”

Fuara Muğla’dan katılan ve doğal taş satan Yılmaz Akdemir, şunları dedi: “Muğla Fethiye’den geldim, doğal taş satıcısıyım. Kahramanmaraş’a yaklaşık olarak 13 sene önce yine bir yöresel lezzetler fuarı için gelmiştim ve şehrin tadı damağımda kalmıştı. Kahramanmaraş halkının güler yüzü, misafirperverliği, ilgileri bizleri buraya çekiyor. Satmış olduğum taşlar insan sağlığı açısından çok faydalı. Örnek verecek olursak ametist taşı yatıştırıcı etkisiyle biliniyor ve bağışıklık sitemini güçlendiriyor. Akik taşı metabolizmanın düzgün çalışmasına yardımcı oluyor ve bunun yanı sıra gerginliği ve stresi azaltıyor. Bunun gibi birçok sağlığa faydalı taş türü var. Biz de bu fuarlar ile il il gezerek insanlara doğal taşların faydalarını anlatıyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ’IN DONDURMASI, ERZİNCAN’IN TULUM PEYNİRİ”
Fuara Erzincan’dan katılan ve tulum peyniri satışı gerçekleştiren Şahabettin Polat, şöyle konuştu:Biz Erzincan’dan geliyoruz ve süt ürünleri satıyoruz. Ürünlerimiz arasında Türkiye’de markalaşmış Erzincan tulum peyniri var. Kahramanmaraş nasıl dondurması ile meşhursa Erzincan da bilindiği gibi tulum peyniri ile meşhur. Onun dışında tereyağı, manda kaymağı, deri tulum peyniri, kaynatılmış peynir ve Erzincan çökeleği gibi ürünlerimiz mevcut. Kahramanmaraş’a fuar için bu ikinci gelişimiz gördüğümüz ilgi ve alakadan gayet memnunuz. Fuarımız yaklaşık olarak 15 gün daha açık. İlerleyen günlerde ilginin daha da artacağını umuyoruz.”

BU TUZUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ”

İbrahim Serdar Yiğit ise, “Ankara Çankırı’dan geliyoruz. Kaya tuzu ile alakalı ürünlerin satışını yapıyoruz. Kaya tuzunun faydaları saymakla bitmez. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, astım, bronşit, saman nezlesine iyi gelir. İçerdiği minerallerle kemik sağlığının devamlılığına yardımcı olur. İçerdiği minerallerle kalp atışını düzenler. Uygun miktarda tüketilen doğal tuz, yüksek tansiyon ve kolesterolü azaltıp dengelenmesine yardımcıdır” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BİR İLGİ İLE KARŞILAŞTIK”

Özcan Karaçay’da, “Fuara Ankara’dan geliyoruz. Bu gibi fuarlara gelerek yöresel ürün tanıtımı yapıyoruz ve sucuk satıyoruz. Bizim merkezimiz Ankara’da ama üretimimiz Hatay’da gerçekleşiyor. Sucuklarımız kasap sucuğu deniyor yani kasap usulü üretim yapılıyor tamamen ev yapıdır. Burada satışa sunduğumuz zeytin, zeytinyağı hepsi tamamen doğaldır ve Hatay yöresine aittir. Burada, alıcılar bütün ürünleri tadına bakarak satın alıyorlar. Kahramanmaraş’a fuar için ikinci kez geliyorum. Daha önce fuarı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinin o tarafta bir yerde gerçekleştirmiştik ama bu defa kurulmuş olduğumuz Doğukent semtinde oraya nazaran daha yoğun bir ilgiyle karşılaştık” şeklinde konuştu.

GÖZ ÖNÜNDE ÜRETİM YAPMAMIZ TALEBİ ARTIRIYOR”

Fuara Adana’dan katılan İsmail Özbek, “Biz buraya Adana’dan geliyoruz. Burada yerli susam ve sıcak tahin üretimi yapıyoruz göz önünde hazır hale getirip taze bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Ürünlerimizi göz önünde üretmemiz talebin yoğun olmasına da katkıda bulunuyor. Bunlar dışında yerli çörek otu kullanarak çörek otu yağıda yapıp satıyoruz. Bu yağın ölüm hariç bütün dertlere deva olduğu Peygamber Efendimizin hadis-i şerifinde de geçer. Çörek otu yağının dünyada şekeri bitiren tek ilaç olduğunu birçok yerde sürekli olarak duyuyoruz. Kahramanmaraş’ta fuarları 5. katılımım. Sürekli müşterilerimizden de aldığımız duyumlar bu yöndedir. Şeker hastalığı için bu ürünü kullanan müşterilerimizden, şeker hastalığım geçti haberini çok sık duyuyoruz. Burada yoğun bir talep ve ilgi mevcut zaten müşterilerimizin çoğu da tanır bizi sabit müşteridir”

ÜRÜNLERİMİZ YÜZDE YÜZ DOĞALDIR”

Son olarak fuara Malatya’dan katılan Adem Özdemir, “Yöresel Lezzetler Fuarına Malatyadan katılıyorum, lokum satıcısıyım ve Kahramanmaraş’a fuar için ilk defa geliyorum.Lokumlarımız Afyon’da yapılıyor. Ürünlerimizin kaymaklı, güllü, kakaolu gibi birçok çeşidi mevcuttur. Hiçbir ürünümüz glikoz içermez, yüzde yüz doğaldır ve tamaman şeker pancarından üretilmektedir. Kahramanmaraş’ta olduğu gibi her ilde birçok fuara katılıyorum ve esnaf olarak burada gördüğüm ilgiden oldukça memnunum. Kahramanmaraş’ta bundan sonra gerçekleşecek olan yöresel lezzetlerler fuarlarının hepsine sürekli olarak katılım sağlamayı düşünüyorum” diye konuştu.

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz