İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Cami’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, kış turizmi anlamında Yedikuyu Kayak Merkezi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızı biberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, her geçen yıl turizm potansiyelini arttırıyor. Özellikle 2018 yılında Germencia Mozaik Alanının ziyarete açılması ve Yedikuyu Kayak Merkezi’nin faaliyete girmesiyle beraber bölgeden büyük bir rağbet alan Kahramanmaraş, 2017 yılında 290 bin olan ziyaretçi sayısını bugün itibariyle 355 bine taşıdı.

ANA HEDEF ŞEHRİN NÜFUSU KADAR ZİYARETÇİ AĞIRLAMAK
Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Küçükdağlı, ana hedeflerinin yıl sonuna kadar şehrin nüfusu kadar ziyaretçi ağırlamak olduğunu söyledi. Ziyaretçi sayısının iyi ancak Kahramanmaraş için yeterli olmadığını anlatan Küçükdağlı, “Kahramanmaraş, milattan önceki 13 bin yıllık tarihinden bu tarafa tarihi dokusu, zengin kültürel mirası, beraberinde alternatif kültür ve turizm değerleriyle çok özel bir şehir. Hakikaten inanılmaz zengin bir kentimiz var. Bunun vermiş olduğu artılara ilaveten tabii ki son yıllarda mütemadiyen geriye doğru 5-10-15 yıllık süreçte birbiri ardına takiben yapılan çalışmalarla hem turizmin altyapısı olan ulaşım noktasında hem konaklama noktasında hem de tesisleşme anlamında diğer taraftan da kültürel, tarihi yapıların korunması, ziyarete açılması şehrimize olan talebi bir hayli arttırdı. Kahramanmaraş’ın huzur ve güvenli bir kent olmasından ötürü bir kabulü var. Artık her ne sebeple olursa olsun kimse Kahramanmaraş’ı ziyaret etmede tereddüt yaşamıyor. Kahramanmaraş’a yıllık ortalama yüzde 20 ila 30 arasında bir ziyaretçi artışı oluyor. Bu bağlamda 2003-2004’lerde 30 küsür bin olan ziyaretçi sayısı bugün itibariyle 355 bin oldu. Neredeyse 10 kat bir artış gerçekleşti. Bu sayı elbette Kahramanmaraş için yeterli bir sayı değil. Bizim ana hedefimiz yıl sonuna kadar şehrin nüfusu kadar ziyaretçi ağırlayabilmek” ifadelerini kullandı.

TURİZM KÜLTÜRÜ OLUŞTURMALIYIZ”
“Bizim biraz daha görsel turizmimizi hareket geçirmemiz lazım ve altını çizerek ifade ediyorum; turizm adına bir kültür oluşturarak, yaşama şekli belirleyerek gelen misafirlere esnafımızla, taksicimizle, hizmet veren kamu personelleriyle bir bütün olarak turizm kültürüyle yaklaşmamız gerekiyor” diyen Küçükdağlı, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Baktığımız zaman konaklama ve alışveriş noktasında komşu illerin biraz daha önde olduğu ifade ediliyor. Bu bağlamda biz Kahramanmaraş olarak daha önemlisi bir bütün olarak gelen misafirlerimize daha kaliteli, daha güzel hizmet sunalım ve ziyaretçi rakamlarını yukarılara doğru çekelim. Yani tercih edilen Kahramanmaraş olsun. Buna özen göstermemiz gerekiyor. Somut olarak 2017 yılı sonunda 290 bin olan ziyaretçi sayısı 2018 yılı sonu itibariyle 355 bin oldu. Bu açıdan yüzde 22-23 civarında bir artış söz konusu. Biz hala günübirlik ziyaretçi alıyoruz. Bu ifade etmiş olduğum rakamlar içerisinde belediye tesisleri yok. Sadece bakanlığımıza bağlı turizm işletme belgeli tesisler var.”

GERMENCİA VE KAYAK MERKEZİ POTANSİYELİ ARTTIRDI”
Germenicia Mozaik Alanının ve Yedikuyu Kayak Merkezi’nin şehirdeki turizm potansiyelini arttırdığını ifade eden Küçükdağlı, “2018 yılının başında 350 bin ziyaretçi hedefi koymuştuk ve şükürler olsun ki bu hedefi 355 bini aşkın ziyaretçi ile geçmiş durumdayız. 2018 yılında Germencia Mozaik Alanının ziyarete açılmış olması ve Yedikuyu Kayak Merkezi’nin ziyaretçilerini kabul etmesi ziyaretçi sayısının artmasında önemli bir etken oldu. Ama bunun yanında Döngele, Ilıca gibi termal işletme tesislerimizin olması ziyaretçi sayısında bir artı oldu. Başkonuş, Afşin/ Eshab-I Kehf, kent merkezinde restore edilen tarihi konaklar gibi birçok yerde turizm açısından bir avantaj sağladı. Kahramanmaraş’ın 2-3 günde tamamlanacak bir turizm potansiyeli yok. Kahramanmaraş’taki turistik ve tarihi yerlerinde tamamıyla görülebilmesi için ziyaretçilerin daha fazla zaman ayırması gerekmektedir. Ana hedefimiz şehrin nüfusu kadar ziyaretçiyi ağırlamaktır. Bu hedefleri de biz basamak basamak gerçekleştireceğiz ki Kahramanmaraş kültür ve turizm alanında durmaksızın hizmetler üreten bir şehir” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış


 


 

Editör: Mahmut Beyaz