Son yıllarda Kahramanmaraş’ta hızlı bir şekilde sayısı artan otellerdeki hizmet kalitesini artırmayı hedefleyen Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turizm çalışanları için büyük önem arz eden projeyi bir kez daha düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü ile Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde geçtiğimiz günlerde “Turizm Çalışanlarına Yönelik Yaygın Eğitim Semineri” düzenlenmişti. Yaklaşık 7 gün süren eğitim semirenin tamamlanmasının ardından yapılan sınav sonucunda 55 turizm çalışanı belge almaya hak kazandı. Eğitim seminerini başarıyla tamamlayan 55 turizm çalışanı, belgelerini Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’dan aldı.

SEKTÖRE SAHİP ÇIKMAK, HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTMEK ÖNEMLİ”

Belge takdimi sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, turizm alt yapısı için önem arz eden bir eğitim seminerini başarıyla tamamladıklarını söyledi. Eğitimin her alanda önemli olduğunu dile getiren Küçükdağlı, “Kahramanmaraş'ın kültür ve turizm alanında altyapı adına en önemli arz eden konaklama yeme içme tesisleri turizm sektörü çalışanlarının eğitimleri kapsamında 2004 yılından bu yıla ortalama 2 yılda bir iş başı eğitim seminerleri gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda yine 2018 yılı çalışmaları içerisinde bir kez daha ilimiz turizm işletme ve tesislerinde veya turizm sektöründe özellikle alaylı olarak hizmet veren arkadaşlarımızın ve diplomalı olan sektör çalışanlarının da hem turizm adına sektör adına bir taraftan güncel olan durumu paylaşılması için hem eğitimlerini tamamlamaları için hem de birer belge sahibi olmaları adına bir kez daha 2018 yılı çalışmalarında 3 dalda eğitimlerini tamamladık. Başarılı olan 55 turizm sektörü çalışanımız turizm sektörünün asıl aktörleri dediğimiz hizmet veren kardeşlerimizin 3 dalda belge almaya yapılan sınavlar sonucunda hak kazandı. Bugünde belge töreniyle onları takdim ediyoruz. Eğitimin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun amacını tabii ki bir taraftan sektöre sahip çıkmak, hizmetin kalitesini yükseltmek ve bu başarı ve kalite hizmetle de turizm kültürünü de topluma kazandırmak adına aynı zamanda geliştirmemiz gerekiyor. Bu da sektörün bizzat önce kendi çalışanlarıyla başlar ve bu sayının artmasına vesile olacaktır” dedi.

EXPO 2023 KAPSAMINDA ÇOK SAYIDA TURİST GELECEK”

Tarihi ve kültürel yapıların son yıllarda Kahramanmaraş’ta yoğun bir şekilde topluma kazandırıldığına dikkat çeken Küçükdağlı, Onikişubat Belediyesi’nin 2023 yılında düzenlenecek EXPO 2023’e ev sahipliği yapmasının önemine değinerek, “Kahramanmaraş'ın tabi ki 15-16 yıldan bu tarafa altyapı adına, bir taraftan tarihi kültürel yapıların topluma kazandırılması korunması, restore edilerek kazandırılması turizm altyapısı adına güzel bir şey. Bir taraftan işletme tesislerinin çoğalması, yedi kuyular gibi turizm projelerinin tesisleşmeyle gelmiş olduğumuz nokta itibariyle artık daha kapsamlı daha büyük projelerin olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bunun hem turizm sektörünü desteklemesi ekonomik katma değeri ortaya koyması hem de tanıtıma büyük katkısının olduğunu ifade ediyoruz. Bu bağlamda tam da söylemek istediğimiz şeyler EXPO 2023 formatındaki projelerin olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugün 5 yıllık bir süre var. 2023 yılının 23 Nisanında başlayıp 29 Ekime kadar 6 ay sürecek bir EXPO 2023 çalışmasıyla ilgili geçtiğimiz aylarda Ekim ayı gibi imzalar atıldı ve 8 Kasım günü de burada gerekli tanıtımı gerçekleştirilmişti. Şuanda bu süre içerisinde altyapısı ilgili bakanlıklar tarafından meydana gelecek ve tam uygulamaya başlamadan öncede her türlü ulaşım ve konaklaması da dahil olmak üzere turizm ve tanıtımı noktasında tarihi dokunun, kültür mirasının alternatifi olan kültür ve turizm değerlerinin her türlü hazırlığı içinde bu 5 yıllık süre içerisinde EXPO'yla birlikte Kahramanmaraş'a dünyanın 4 bir tarafından Ulusal ve Uluslararası alanda sayısı belirsiz bilim adamlarından, gazeteci televizyonculardan, yazar çizerlerden bir dizi insanı şehrimize geleceğini, yayınlar gerçekleştireceğini, etkinlikler faaliyetler, yarışmalar, müsabakalar, törenler gerçekleşeceğini burada hep beraber göreceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’IN ZENGİNLİĞİ ÇOK FAZLA”

Kahramanmaraş’ın her alanda zenginliğinin olduğunu anlatan Küçükdağlı, “Bunun çok önemli olduğunu şimdiden 5 yıl süreyle altyapı hazırlıklarımızı yapacağız ve inanıyorum ki EXPO2023 ve buna benzer çalışmalarda Kahramanmaraş'ın aslında Türkiye'nin 30 büyük şehrinden biri ama kesinlikle ilk yüzde 50'nin içerisinde olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. İlk 10 ve 15 kentinden biri olduğunu ifade etmek mümkündür. Çünkü 13 bin yıllık milat öncesi geçmişi olan birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş'ın tarihten bugüne birikiminin çok yüksek olduğunu zenginliğinin çok fazla olduğunu ve hep beraber biliyoruz. İşte bunlardan bir tanesi de yine hummalı bir şekilde 10 küsur yıldır çalıştığımız ve bu süreç içerisinde daha da soluk bir noktaya getireceğimize inandığımız Germanicia Antik Kentinin ve taban mozaikler üzerine yapılan çalışmalarında 2018 yılında ziyarete açılan kısmı ile birlikte inşallah bu önümüzdeki yıllarda daha da somut bir noktaya geleceğini buradan ifade etmek istiyorum. Nitekim uluslararası bazdaki misafirlerimizi ziyaretçilerimizi bu tür herkesin dikkatini çeken evrensel olan dünya kültür mirası olan çalışmalarla, değerlerle, unsurlarla olacağını buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Eğitime katılan ve belge alan tüm arkadaşlarımızı, sektör çalışanlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum hepsine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

TURİZM ANLAMINDA BİR IŞIK YANDI”

Eğitim seminerine personelleriyle birlikte katılan Otel Germanicia Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli ise, Kahramanmaraş’ta turizm bilincinin son günlerde arttığını belirterek, “Kahramanmaraş'ta turizm bilinci daha önceden şehrimize yabancı gelmesin ahlakımız bozulmasın serüveninden buralara geldik. Aslında çok bilinçsizce bir durumumuz vardı. Bu süreci de Seydihan müdürümün gerçekten başarıyla atlattığını düşünüyorum. Bazen kamuoyunda müdürümüz değişsin gibi dedikodular duyuyoruz maalesef. Tam Kahramanmaraş'ın turizm farkındalığı başladığı anda tekrardan tam sıçrama yapma döneminde bilmeyen birinin atanması Kahramanmaraş'a çok büyük bir darbe olacaktır. Benim en büyük korkum budur. Çünkü şu andaki ülkenin geçtiği bu süreçten yani FETÖ’cülerin hakim olduğu dönemden sonra gerçekten kurumlar açısından kısır döngüye girildi. Yeniden bir yapılandırma yapmak gerekiyordu. O sürecin içerisindeyiz şuanda. Biraz daha vatanını milletini seven biraz daha farklı konseptler gerekiyor. Biz burada insanları şehir merkezinde zor bekletiyoruz ki orada insan çalıştırmak, gençleri tutmak turizmde çalışacaksan ben sahilde çalışırım diyecek bir sürü genç var. Yaz geldiğinde sizin tam iş yapacağınız para kazanacağınız dönemde gençleri tutabilmeniz gerçekten çok zor. Ama bunların hepsi yavaş yavaş atlatılacaktır. Turizm anlamında bir ışık yandı aslında” dedi.

1+1’LER ACİLEN KAPATILMALI”

1+1 evlerin oteller için tehlikeli olduğuna dikkat çeken Büyükdereli, “Biz otel açarken bir sürü eğitimden geçtik. Jeneratörünüz, yangın sisteminiz var mı birçok şey yaptık. Şu anda da denetimsiz, kimin yaptığı belli olmayan, günlük konaklama yapılan 1+1'lerinde acilen kapatılması günlük konaklama yaptırılmaması gerekiyor. Aksi takdirde 2023'e geldiğimizde gelen tüm bu yabancı turistleri 1+1 de yatırmak zorunda kalacağız. Bu da şehrimiz adına ülkemiz adına çokta hoş olmayacak” ifadelerini kullandı.

ELEMAN AÇIĞINI BÖYLELİKLE GİDERİYORUZ”

Saffron Otel Genel Müdürü Levent Erdim ise yaptığı konuşmada, eğitim seminerinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Öncelikle eğitim almamıza vesile olan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Seydihan Küçükdağlı’ya çok teşekkür ediyorum. Müdürümüz, sektörümüzün eğitimli eleman açığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle verilen eğitimlerle bir nebze olsa da gidermeye çalışıyor. Bizim en büyük sıkıntımız personel, yani eğitimli veya turizmi seven personel. Artan otel sayısına doğru oranla deneyimli elemanları bu tür eğitimlerle kazandırabiliriz diye düşünüyorum. Bu tür eğitimlerin devamını ve çoğalmasını diliyoruz. Arkadaşlarımızı daha bilinçli bir şekilde otellerimizde çalıştırmak, hep beraber eğitmek istiyoruz. Bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz