Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu yaptığı değerlendirmede ilk film, uzun metraj ve yapım sonrası dallarında 40 adet projeye toplam 23 milyon 495 bin TL destek kararı aldı.

Genç sinemacılara motivasyon kaynağı olacak ilk film desteklerinin yanı sıra nitelikli yapımların oluşmasına katkı sağlayacak uzun metraj ve yapım sonrası alanındaki destek miktarları belirlendi. Bu desteklerle, dünya sinemasının önemli festivallerinden ödüllerle dönen ve dünyadaki yerini sağlamlaştıran Türk Sinemasında yeni ve nitelikli projeler üretilmeye devam edilecek, geleceğin sinemacılarının yetiştirilmesine büyük katkı sağlayacak. Sinemanın gelişimini hızlandıran ve sektör için büyük önem arz eden Bakanlık destekleri 2016 yılında da artarak devam ediyor.
355 PROJEYE 23 MİLYON 495 BİN TL DESTEK
Bu kapsamda 355 projedeğerlendirilerek; toplamda 23 milyon 495 bin TL destek verilmesine karar verildi. Bu yılın Şubat ayında da Senaryo Yazım, Belgesel Film, Kısa Film ve Animasyon türlerinde 160 proje 5 milyon 99 bin 500 TL ile desteklendi. Böylece bu yıl sinema sektörüne şu ana kadar toplamda destek verilmiş oldu. Sektör üretim dinamikleri açısından büyük önem taşıyan Bakanlık destekleri ile film üretiminde büyük artış yaşanmış, nitelikli yapımların ortaya çıkması ve uluslararası festivallerde ödüller alınması ile sinemamızın uluslararası alanda tanınırlığı üst seviyeye taşınmıştır. 2002 yılında 23,5 milyon olan sinema izleyici sayısı 2015 yılında 60 milyonu aşarken izleyici sayıları baz alındığında Ülkemiz Avrupa’da 7’nci sırada yer alıyor. Son 5 yıldır yerli film izlenme oranında ise Türkiye Avrupa’da birinci sırada.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz