Temel gayesi insanların dünya ve âhiret mutluluğunu kazanmasını sağalamak olan İslâm dini, Müslümanları güzel davranışlar sergilemeye, doğru ahlaki erdemleri benimsemeye teşvik etmiştir. İşte Kur’ân ve hadislerin teşvik ettiği davranışlardan birisi de affetmektir. Kur’ân’da Allah’ın affedici olduğu, affetmeyi sevdiği birçok ayette vurgulanmıştır. 11 Ocak 630 tarihinde gerçekleşen Mekke’nin fethi akabinde Hz. Peygamber’in sergilemiş olduğu affetme erdemi, 11 Ocak Dünya Affetme Günü olarak kutlanıyor. 2014 yılında Kahramanmaraş’ta kutlanmaya başlayan 11 Ocak Dünya Affetme Günü, her geçen yıl Türkiye’nin dört bir yanına hızla yayılırken, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kahramanmaraş Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri ve gönüllü öğrenciler affetme sünnetini bu yıl da anlattı. Hz. Peygamber’in sünnetini tüm insanlara ulaştırmayı hedefleyen öğrenciler, affetme erdemini Müslümanlar arasında yeniden ihyâ etmek amacıyla hazırladıkları broşürleri vatandaşların yoğun olduğu Atatürk Meydanı ve Tarihi Kapalı Çarşısı’nda dağıttı.

SÜNNETİN İHYASINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Broşür dağıtımına öncülük eden Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kahramanmaraş Kız Öğrenci Yurdu’nda Yönetim Memuru olarak görev yapan Semanur Aslaner, Hz. Peygamber’in sünnetini insanlara duyurmaya çaba gösterdiklerini belirterek, “Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kahramanmaraş Kız Öğrenci Yurdu olarak bugün farkındalık oluşturmak istedik. Peygamber Efendimiz 630 yılında Mekke’nin fethi sırasında kendine zulüm edenleri affetmişti. Bizde bu affetmeyi, yani Peygamber Efendimizin sünnetini insanlara duyurmaya çabalıyoruz. Önce il çapında, sonra Türkiye çapında, daha sonrada dünyada bu projeyi duyurmak, 8sünneti duyurmak bu sünnetin ihyasını gerçekleştirmek istiyoruz. İnsanlarımızdan da aslında güzel tepkilerle karşılaştık. Bilmediklerini söylüyorlar, anlatmamızı istiyorlar, anlattığımız zaman da çok güzel bir şey diyorlar” dedi.

AFFETMEK, TEK TARAFLI BİR İYİLİK DEĞİLDİR”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şüheda Sena Değirmen de affetmenin tek taraflı bir iyilik olmadığına dikkat çekerek, “630 yılında Mekke fethi sırasında Peygamber Efendimiz Kâbe'nin kapısının önünde tüm müşrikleri, kendisine her türlü kötülük ve zulüm yapanları affetti. Biz de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri olarak bu sünneti insanlara anlatmak istiyoruz. Çünkü affetmek, insanların karşı taraftakine yapmış olduğu bir iyilik değildir. Aslında kendisine yaptığı bir iyiliktir. İçindeki o kötü duyguları bitirmesi önemlidir. Bizde insanların bu güzel sünneti hatırlamalarını istiyoruz amacımız bu. Bu yönde etkinlikler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BİZLER EN UFAK HATALARI BİLE AFFEDEMİYORUZ”

Günümüzde insanların en ufak hataları bile affedemediğinden yola çıkarak, Peygamber’in affetme sünnetini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Rıdvan Koyun ise, “11 Ocak, Mekke'nin fethi bildiğimiz üzere. Hz. Peygamber, o gün amcasını öldüren Hz. Vahşi'yi bile affetmişti. Bizler en ufak hataları bile affedemiyoruz. Böyle güzel sünneti hem ihya etmek hem de yaşatmak için İlahiyat Fakültesi olarak, TDV'nin önderliğinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin duyarlılığı vatandaşların da beğenisini kazandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz