Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nın içinde bulunan ve kentin en büyük hanı olarak bilenen Hışır Han, tarihi dokusu bozulmadan kafe olarak hayat bulmuştu. Yaklaşık iki yıl önce sahipleri tarafından restore edilerek kafe tarzıyla kent halkının hizmetine açılan Hışır Han Kafe, yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tarihi dokusunun yanı sıra restorasyon yapılmasının ardından otantik bir şekilde donatılan han, hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor. Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilen tarihi Hışır Han’ın içerisinde, 3 oda, bir teras, balkon ve su kuyusu bulunuyor. Handa bulunan su kuyusu ise sadece bir suyu olmaktan öte gizli tünel özelliğiyle görenleri hayrete düşürüyor. Tamamen kayadan elle oyulmuş bir şekilde Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilen kuyunun devamında bulunan tünelin Kahramanmaraş Kalesi’ne ve birçok yere bağlandığı rivayet ediliyor. Yüzyıllardır çeşitli tahribata uğrayan hanı restore ederek kafeye çeviren işletmeci Meltem Yürürdurmaz, Hışır Han’ı ve gizli tüneli gazetemize anlattı. Hanı tamamen kendi imkanlarıyla restore ettiklerini anlatan Yürürdurmaz, hanın toprak altında kalan kısmını da gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

HAN’IN BİRÇOK KISMI TOPRAK ALTINDA”

Tarihi Hışır Han’ın dedelerinden miras kaldığı belirten Meltem Yürürdurmaz, hanı restore ederek Kahramanmaraş halkının hizmetine sunduklarını söyledi. Yürürdurmaz, “Tarihi Hışır Han bize dedelerimizden, atalarımızdan kalma bir mirastır. Üst katları otel gibi kullanılıyormuş, bu alt katlar ise atlarını bağladıkları alanlarmış. Burayı ticarethane gibi kullanıyorlarmış. Hışır Han ismi de pamuk kozalarında hışırtı seslerinden geliyormuş. O zamandan bu zamana burası bir nevi pamuk fabrikası gibiymiş ve pamuk işleniyormuş. Bizden öncesinde de çok atıl bir haldeydi, gerçekten kullanılmaz durumdaydı. Biz de restorasyon yaparak burayı değerlendirmek istedik. Yaklaşık iki yıldır da kafe olarak Kahramanmaraş halkımıza hizmet veriyoruz. Restorasyonunu tamamen biz kendimiz yaptık. Hışır Han’ın sadece üç odasını restore edebildik, Han’ın birçok kısmı toprak altında. Oraları henüz gün yüzüne çıkartamadık, restorasyonunu yapamadık. Burası 1500’lü yıllardan kalma bir yer, Tarihi Kapalı Çarşı ile birlikte kombine halinde yapılmış. Kapalı Çarşı zamanla yenilenmiş ama burası maalesef atıl halde bırakılmış. Şuan için üç odamız var, dışarıda açık alanımız ve üst katta ise terasımız mevcuttur” ifadelerini kullandı.

TÜNELİN UCU TARİHİ KAHRAMANMARAŞ KALESİ’NE BAĞLANIYOR”

Han’ın gün ışığına çıkarılan üç odasının birinde eski bir kuyunun olduğunu belirten Yürürdürmaz, kuyunun devamında ise gizli bir tünelin olduğunu söyledi. Tünelin Kahramanmaraş Kalesi ve birçok yere bağlantılı olduğunun rivayet edildiğini anlatan Yürürdurmaz, “3 odamızın bir tanesinde çok eski bir kuyu var. Kuyunun, buranın tarihinden çok daha eski olduğu tahmin ediliyor. Roma dönemine ait bir kuyu olduğu düşünülüyor. Tamamen kayadan elle oyulmuş bir kuyu ve devamında ise bir tünel gidiyor. Tünelin ucu yine Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’ne bağlanıyor ve kale haricinde birçok yere bağlandığı rivayet ediliyor. Tünelin içinden su çıkıyor, aynı zamanda geniş bir tünel. O dönemlerde gizli bir geçit ve sığınak olarak kullanılmış. Detaylı bir araştırma yapılmadı maalesef tünel ara ara kapanıyor. Tünelde yığılmalar var. Ben tünelin içerisine girmedim ama restorasyon yapılırken işçiler tünele girmişlerdi, onların video ve fotoğraflarını gördüğüm kadarıyla bilgi verebiliyorum. Tünelin kaleye kadar gittiği doğru ama ara ara yığılmalar olduğu için şuan direk kaleye geçilemiyor. İlerlemek oldukça tehlikeli tünelde” şeklinde konuştu.

TARİHİ HAVAYI YAŞATIYORUZ”

Hışır Han Kafe’ye kent halkının yoğun ilgi gösterdiğini belirten Yürürdurmaz, “Buraya gelenler çok beğeniyorlar, memnun bir şekilde de ayrılıyorlar. Burası tamamen orijinal bir yapıda, gördüklerinde gerçekten çok hoşlarına gidiyor. Hem samimi hem tarihi bir yer burası. Özellikle de Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nın içerisinde bulunması da burayı özel kılıyor. Son zamanlarda hem yerli hem de yabancı turistler şehrimize gelmeye başladı, gezdikleri en önemli noktalardan bir tanesi de Kapalı Çarşı. Kapalı Çarşı’ya giren yorulduğunda soluklanmak için bir yer arıyor. Bu noktada da bize geliyorlar. Yine Kapalı Çarşı’nın tarihi havasını kafemizde misafirlerimize yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN DETAYLI ARAŞTIRMA YAPILMALI”

Han’ın toprak altında kalan kısımlarını da restore etmeyi hedeflediklerinin altını çizen Yürürdurmaz, “Burası Kahramanmaraş’ın en büyük hanı ama biz şuan sadece üç odasını kullanabiliyoruz. Arka odadan arka sokağa kadar devam eden geçiş kapıları var. Karşı ve yan tarafımızda da odalar var ama onlar maalesef toprak altında. İlerleyen zamanlara o bölümleri de buraya katmak isteriz restorasyonunu yaparak. Buranın turizme kazandırılması için araştırılması, daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz