İlk olarak 2002 yılında Dr. Oğuz Paköz’ün öncülüğünde yayımlanan Alkış Dergisi, istikrarlı bir şekilde yayın hayatına devam ediyor. Paköz’ün yanı sıra gerek Kahramanmaraş’tan gerekse de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden birçok edebiyatseverin yazılarının yer aldığı Alkış Dergisi, ilk olarak aylık yayımlanırken, çeşitli sebeplerle iki ayda bir yayınlanmaya başlamıştı. Kahramanmaraş’ı Türkiye ile Türkiye’yi de Kahramanmaraş’la buluşturmayı hedefleyen ve bu hedefini de başarıyla gerçekleştiren Alkış Dergisi, 18. yılına girdi. Paköz öncülüğündeki Alkış Dergisi, ilk günden bu yana toplamda 103 sayıyı edebiyatseverlerle buluştururken, dergide Şevket Yücel, Şevket Bulut, Hafız Ali Efendi, Orhan Kemal, Aşık Mahzuni Şerif, Aşık Seyrani ve Abdurrahim Karakoç gibi önemli edebiyatçılara özel sayılar yayımlandı. Alkış Dergisi’nin Ocak-Şubat 2018 tarihli 103. sayısında ise Ekim ayında kaybettiğimiz Şiirin Beyaz Kartalı ve Dede Korkut lakaplı Bahaettin Karakoç’a yer verildi. Şair Karakoç, derginin özel sayısında yazarların kaleme aldığı birbirinden güzel makale ve şiirlerle anıldı.

“KAHRAMANMARAŞ’I TÜRKİYE’YLE BULUŞTURUYORUZ”

Alkış Dergisi’ni Dr. Oğuz Paköz gazetemize anlattı. Paköz, büyük kargaşaların yaşandığı bu dönemde Alkış Dergisi ile bir çıkış yolu bulmak ve aydınlık bir umut yakalamak istediklerini söyledi. Paköz, “Ülkemiz, bölgemiz ve dünyamız büyük kargaşalarla çalkalanıyor. Her yerde cadı kazanları kaynıyor. Bu büyük sıkıntıların içerisinde Alkış ile bir çıkış yolu bulmak, aydınlık bir umut yakalamak istiyoruz. Alkış Dergimiz bu yıl 18. yılına girdi. 2002’nin başından beri dergimiz yayınlanmakta. İlk sayılarda aylık olarak düşünmüştük ama sonra birçok nedenlerden dolayı 2 ayda bir yayınlıyoruz. Bizim Alkış Dergimiz Kahramanmaraş’tan ulusala sesleniyor. Kahramanmaraş’ın dışında pek çok yerden de yazar ve şair arkadaşlarımızda var. Yani bir noktada Kahramanmaraş’ı Türkiye’yle, Türkiye’yi Kahramanmaraş’la buluşturmak gibi bir amaç taşıyoruz. Şu ana kadar da 103 sayı çıkarttık. Başarılı bir şekilde yayınlarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“KARAKOÇ’UN ANZISIN GÖÇÜŞÜ HEPİMİZİ ÜZÜNTÜYE BOĞDU”

Bahaettin Karakoç özel sayısının önsüzünde ise Paköz şu ifadeleri kullandı, “Ülke ve dünya gündeminde çok önemli gelişmelerin olduğu günler günleri, aylar ayları kovalıyor. Dur durak bilmeyen işçi ölümleri, intiharlar ve kadın cinayetleri artık olağanlaşmış gibi. Yaşam koşulları giderek ağırlaşmakta. Ülkemiz kana susamış bir biçimde insanlığa sığmayacak cinayet işlendi. Hem de bir yabancı sınırımızda konuşlanmış bir başka ülkenin silahlı güçleri karakollar kurmakta. Bu girişimler, bu gelişmeler hep ülkemizde sıkıntılar yaratmakta. Dahası ülkemizin bütünlüğünü tehdit edebileceği kuşkuları yaratmakta. Bizim ilgi alanımızda öncelikle bir şairin ölümü ilk sırada yer almaktadır. Ekim ayının ortalarında kentimizdeki kitap fuarında, fuara gelerek okuyucuları ile buluşan, kitaplarını imzalayan büyük şair Bahaettin Karakoç’un ansızın hakka yürümesinden söz ediyoruz. Karakoç’un ötelere ansızın göçüşe kuşkusuz hepimizi büyük üzüntüye boğmuştur. Bahaettin Karakoç’u yeniden anlak ve anlamak düşünce ve dileğiyle.”

“103. SAYIMIZI BAHAETTİN KARAKOÇ’A AYIRDIK”

Alkış Dergisi’nin 103. sayısını geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Şair Bahaettin Karakoç’a ayırdıklarını dile getiren Paköz, “Birçok sayılarımızda ülkenin ve Kahramanmaraş'ın ünlülerini özellikle memlekete, edebiyata hizmet etmiş olanları özel sayılarla değerlendirdik. Bu 103. sayımızı da bundan 2,5 ay önce vefat eden değerli şairimiz Bahaettin Karakoç'a ayırdık. Bahaettin Karakoç'u bu sayıda işlediğimiz gibi bir sonraki sayımızda da Bahaettin Karakoç'la ilgili yazılarımız olacak. Geçtiğimiz cumartesi günü kıraathanede Bahaettin Karakoç'u anma toplantısı gerçekleştirdik. Güzel bir etkinliğimiz oldu. Dergimiz Kahramanmaraş'ın ve Türk edebiyatının yüz akıdır diye düşünüyorum. Bahaettin Karakoç ve daha çok Karakoç ailesi şair bir ailedir. Babalarından, çocuklarından, kardeşlerinden hepsi şair bir ailedir” dedi.

“BAHAETTİN KARAKOÇ ÇOK DEĞERLİDİR”

Bahaettin Karakoç’un Kahramanmaraş için çok önemli bin şahsiyet olduğunu dile getiren Paköz, “Birçok şairimiz mesela Âşık Mahsuni Şerif Kahramanmaraş'ın dışında yaşamak zorunda kaldı ve Kahramanmaraş'ın dışında defnedildi. Bahaettin Karakoç'un kardeşi büyük ozan Abdurrahim Karakoç da son yıllarını Ankara'da geçirdi. Ama Bahaettin Karakoç Kahramanmaraş'ta uzun yıllar yaşayıp Kahramanmaraş'ta vefat ederek Kahramanmaraş'ta bir noktada bizi onurlandıran kabrinin de Kahramanmaraş'ta olduğu için o bakımdan çok çok daha değerli. Bahaettin Karakoç yazdığı şiirleriyle, bestelenen şiirleriyle, naatlarıyla, hicivleriyle her yönüyle Türkiye'ye kendini kabul ettirmiş bir şairimizdir. Dünyanın değişik yerlerinden ödüller almıştı. Kendisine haklı olarak Şiirin Beyaz Kartalı, Aksakalı, Yaşayan Dede Korkut’u gibi unvanlar verilmiş bir şairdir. Kahramanmaraş'ın öteki ozanları gibi yüksek bir mevkide bulunmaktadır. Kendisiyle övünüyoruz Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz