Kahramanmaraş\'ın Elbistan ilçesindeki en eski tarihi yapı olarak bilinen Selçuk Hamamı, çevresindeki iş yerleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırlıdı.

Kahramanmaraş\'ın Elbistan ilçesindeki en eski tarihi yapı olarak bilinen Selçuk Hamamı, çevresindeki iş yerleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Hamamın tarihe kazandırılması amacıyla yapılacak çalışmaların startı verildi.

Ceyhan Mahallesi’nde yer alan tarihi Ulu Cami, Dulkadirli Sarayı ve Selçuk Hamamı’nın sırt sırta yer aldığı alandaki ilk kamulaştırma, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Bakanlık, 850 yıllık tarihe sahip olan Selçuk Hamamı’nın yer aldığı 443 metrekarelik alanın tamamını istimlak ederek, kamulaştırdı.

Selçuk Hamamı’nın mülkiyet sahiplerinden olan İsmail Taşar, tarihi hamamın yer aldığı 443 metrekarelik alanın kamulaştırıldığını söyledi. Tarihi hamamın 7-8 sene öncesine kadar faaliyette olduğunu belirten Taşar, “Elbistan’ın en eski tarihi eseri olarak bilinen Selçuk Hamamı’nın 850 yıllık olduğunu biliyoruz. Bu hamam 7-8 sene öncesine kadar kullanılıyordu. Tarihi yapısıyla dikkat çeken hamam, bugün dahi çalışır vaziyettedir. İstenirse ocağına odun atılıp, kullanılabilir. Tarihi hamam Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Yapılacak restorenin ardından tarihi eser olarak halkın hizmetine sunulacak. Hamamın önünde bulunan işyerleri ise yıkılarak, tarihi eser ortaya çıkarılacak” dedi.

\"ŞEHRİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKARILACAK\"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, Elbistan’ın tarihi kimliğinin ortaya çıkarılması amacıyla büyük bir projenin startı verilmişti. Ulu Cami, Kale, Dulkadirli Sarayı, Selçuk Hamamı, Çarşı Atik Cami ve Himmetbaba camilerinin yer aldığı geniş bir adayı kapsayan çalışmaların ilk ayağı olarak Kale olarak bilinen alanda sondaj çalışmaları yapılmıştı.

Projenin devamında ise tarihi yapısı ile bilinen Selçuk Hamamı’nın kamulaştırılması işlemi yapıldı.

ÇEKÜL Vakfı tarafından ise, Elbistan için özel bir yol haritası hazırlandı. ÇEKÜL Vakfı; Ulu Cami, Himmet Baba Camii ve Çarşı Atik Camii ile Dulkadiroğlu Sarayı’na ait kalıntılar, Selçuk Hamamı ve Ceyhan Nehri kıyısındaki tarihi yapılarla ilgili atılacak adımları içeren bir rapor hazırladı. Raporda ilçenin en önemli kültürel ve tarihi varlıklarının yeniden ayağa kaldırılması için yapılacaklar, geçilecek aşamalar ve izlenecek yol ayrıntılı bir şekilde yer alacak.

Elbistan’ın tarihi kimliğini ortaya çıkaracak projenin ana başlıklarını, kazı, arkeojeofizik çalışmaları, restorasyon ve kamulaştırmadan oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının önerilerine göre ilk olarak Dulkadiroğulları Beyliğinden kalan saray kalıntılarının tespit edilebilmesi için merkez Ulu Cami arkasında kalan hazine mülkiyetindeki taşınmazlarda kazı, sondaj çalışmaları yapıldı. Yine bu alana yakın bir bölgede bulunan Selçuk Hamamı kamulaştırıldı. Yine Elbistan’da tarihi sivil mimari örneği olarak önem taşıyan ve belirlenmiş bazı yapıların restorasyonu için mülk sahipleri ile anlaşılarak, Belediyeye ait ‘Teke Yeri’ olarak bulunan Ceyhan mahallerindeki taşınmazların restorasyonu yapılması planlanıyor. Ulu Cami, Çarşı Atik Camii, Ümmet Camii ve Türbesi\'nin (Himmet Baba) Koruma Bölge Kurulu\'nca belirlenmesi amacıyla girişimde bulunulması, koruma alanında kalan taşınmazların kamulaştırılması için de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün devreye girmesi amaçlanıyor.

Elbistan’da bir tarih ve kültür adası oluşturmayı amaçlayan çalışma ile hem Kahramanmaraş Çalıştaylarında değinilen “Kahramanmaraş Kültür ve İnanç Turizm Yolu” canlanmış olacak, hem de Elbistan marka şehir kimliği ile öne çıkmış olacak. 

SELÇUK HAMAMI

Elbistan Kalesinin güney yamacında Ulu Cami ile sırt sırtadır. Ulu Cami kalenin kuzeyinde, hamam ise güneyindedir. İkisinin ortasında ise bugün ayakta olmamasına rağmen Dulkadirli Sarayı vardır. Ceyhan Nehri\'ne bakan hamam, Elbistan’daki en eski tarihi yapıdır. İHA

Editör: Mahmut Beyaz