Birleşmiş Ressam ve Heykeltıraşlar Derneği üyelerinden  Himmet Hocamla Ankara’daki sergimizde atölyesine uğramıştım. Hazır çalışmalarını incelemişken sohbet etme imkanım oldu. Sanat dünyasında doğadan aldığı çeşitli yabani çiçekleri  resimlerinde bir resim elemanı olarak kullandığı  modern düzenlemeli resimleri ile  tanınıyor.  Şuan Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve  Mimarlık Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.

M.Akif Orçan : Merhaba; öncelikle sizi okuyucularımız için tanıtmak isteriz Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?1957 Giresun Şebinkarahisar doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi aynı yerde tamamladıktan sonra 1976 – 1981 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Y. Resim Bölümünde okudum.1983-1994 yılları arasında Elazığ, Fırat Üniversitesi’nde öğretim elamanı olarak görev yaptım,1989 yılında “Natürmort Resmine Yeni Bir Bakış” başlıklı çalışmam ile “Sanatta Yeterliliğini” Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladım. 1994-2008 Yılları arasında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalında görev yaptım.Halen, Ankara Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olarak meslek yaşamıma devam etmekteyim. Kendi özel atölyemde Resim yapıp sergiler açıyorum.

M.Akif Orçan : Teşekkürler  Hocam.Resim tutkusunun başlangıç noktasına gitsek neler söylerdiniz ?

Resim, ressamlık ile ilgili  olarak hatırladığım, ilkokul dördüncü sınıftaki öğretmenimin; “İleride hangi mesleği seçeceksiniz? “  sorusuna, Mimar cevabımın sonrasında, öğretmenimin  “sen mimar olabilirsin ama bence ressam olmalısın”  sözüdür. Çünkü okul duvar gazetesindeki resimleri, tarih şeridindeki Padişah ve önemli şahsiyetlerin portrelerini ve de haritaları hep ben çizerdim.

M.Akif Orçan
- Resimlerinizde çiçek motifleri üzerinde duruyorsunuz, bu metaforu açıklar mısınız?

Resimlerimdeki çiçek objeleri 2001 yılında realist, natüralist olarak başlamıştı.(2001 öncesi daha çok Natürmort resmini kurgusal kompozisyonlarda iç-dış mekan zıtlıkları içinde farklı natürmort objeleri ile büyük boyutta kompozisyonlarda  yağlıboya natürmort resimleri yaparken)  Kurupastel tekniğinde doğadan çiçek resimleri ve saksı çiçeklerini çokça resmettim.  2002- 2005 yılları arasında “Karadenizden”- 2005  isimli sergim için çok sayıda yabani çiçekleri  ve saksı çiçeklerini,  hatta soğan – sarımsak çiçeklerini konu edinen resimler yaptım.  Bilahare naturalist tarzdaki işlerden çiçek birimlerini alarak yüzeyde tekrarlayarak yeni modern anlatımlara girdim. Halende bu objeleri birer resim elemanı olarak kullanıyorum. Bu çiçek formları bana farklı anlatım olanakları sunuyorlar. Onlar artık amaç değil benim  için birer araç.

M.Akif Orçan :Teknik olarak ağırlık ne gibi boyaları kullanıyorsunuz ?

 2000 yılına kadar Yağlıboya kullanırken bilahare yağlıboyanın sağlığımı tehdit etmesi nedeniyle 2005 sonuna kadar Kuru Pastel kullandım. Bilahare Akrilik boyayı deneyerek kabullendim ve artık tamamıyla bu malzemeyi kullanıyorum. Ressam sürekli olarak kendini yenilemek durumundadır. Bu konu bazında olabileceği gibi anlatım tarzı,  kompozisyon, kullandığı elemanlar ve de kurgu bakımından olabilir. Bende bu düşüncemle sürekli bir yenilenme içinde olurum ama öncekiler her zaman sonuncunun içinde barınırlar.  Yani ben 1982’de yaptığım resmi veya tarzı halen sürdüren biri değilim. Sürekli değişim, yenileşim ve de farklılaşım içindeyim. Genelde olumlu söylemler oluyor bunlar. Hep hayranlıklarını belirtiyorlar. Resimlerimi biraz anlatınca hem şaşırabiliyorlar hem de hayretlerini dile  getiriyorlar. Benim resimlerim “Plastik  ve estetik değer ve kuralların birebir uygulandığı resimlerdir. Kurgusaldır. Kullanılan objeler tanıdık gelse de onlar birer resim elemanıdırlar.

M.Akif Orçan -Çalışmalarınızı oluşturma sürecini  eskizlerle eskizlerle mi,  yoksa doğaçlama etütleri ile mi tamamlıyorsunuz?

Öncelikle imgesel olarak oluşan kompozisyonları bazen basit krokiler halinde görünür kılarken, çoğunlukla imgelemdeki oluşanın direk tuvale çizimi ve de boyanması şeklinde devam eden bir süreç içinde tamamlanır. Çalışma esnasında değişiklikler olabilir. Resim genelde benim beynimde oluşur ve biter.

M.Akif Orçan: En büyük hayaliniz veya gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleriniz nelerdir?

Kendi adımın içinde olacağı bir tarz oluşturmak hayalim. Büyük boyutlu resimler yapmak çeşitli müzelere girmek ve de kendi müzemi oluşturmak . BRHD Türkiye sanatı içinde önemli bir sivil toplum kuruluşu. Günümüz gerçekleri içinde değişen Pek çok olguya yönelik olarak kendini yenilemesi gerekiyor. Tüzük günümüz şartlarına uygun olarak yeniden ele alınmalı, ileriye yönelik planlar programlar yapılmalı, yeni projeler geliştirilmeli. Üyelerin  her konuda aktif katılımı sağlanmalı. Dernek faaliyet olarak Ankara dışına yayılmalı. Türk resim sanatı iyi bir gelişim içinde. Hiç de küçümsenecek durumda değil. Sadece birileri, bazı çevreler kendilerini lanse edip diğerlerini görmezden geliyorlar. Taraf tutmalar, ticari amaçlı bilinçli algı yönlendirmeleri olmaz ise iyi bir durumdayız. Batıyı pek abartmayalım derim ama halen batıyı taklit eden ressamlarla  ortalık kaynıyor. Biz olmalıyız. Batının yıllar önce yaptıklarını tekrar etmekten kurtulup kendimiz olmalıyız. Pek olmasa da Bahçe ve bahçe işleri.

Himmet GÜMRAH

Ressam Himmet Gümrah’ın 18. kişisel resim Sergisi; Ankara İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde 02 - 30 Aralık 2015 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. 1957 yılında Şebinkarahisar’da doğdu. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1983-1994 yılları arasında Elazığ, Fırat Üniversitesi’nde öğretim elamanı olarak görev yaptı, 1989 yılında “Natürmort Resmine Yeni Bir Bakış” başlıklı çalışması ile “Sanatta Yeterliliğini” Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı.  1994-2008 yılları arasında  Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalında görev yaptı. Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olarak Grafik Tasarımı Bölümü’nde Temel Sanat Dersleri vererek meslek yaşantısına devam etmektedir. 1983 yılından bugüne kadar 3 tanesi Kuru Pastel tekniğinde olmak üzere  çoğu temalı 18 kişisel sergi açtı. Başta; Devlet Resim-Heykel sergileri, DYO, Tekel ve Şefik Bursalı gibi yarışmalı sergiler  olmak üzere ulusal ve uluslar arası  fuarlarda, çalıştaylarda, yarışmalı ve karma sergilerde eserleri sergilendi. Sanatçının bir eseri 1990 yılında, BP Oil Avrupa Genç Sanatçılar Yarışmasında sergilendi ve satın alındı.  Sanatçı, ikisi başarı, biri mansiyon olmak üzere resim dalında üç, Grafik alanında ise birincilik, ikincilik ve mansiyon ödülleri sahibidir.  MSGSÜ, İDGSA Mezunları Derneği ve BRHD üyesidir. Himmet Gümrah yaşam atmosferini doğadan ve sanattan edindiği edinimlerle sürdürmeye devam ediyor.

ÖZGEÇMİŞ

1957 yılında Şebinkarahisar’da doğdu.1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1983-1994 yılları arasında Elazığ, Fırat Üniversitesi’nde öğretim elamanı olarak görev yaptı,1989 yılında “Natürmort Resmine Yeni Bir Bakış” başlıklı çalışması ile “Sanatta Yeterliliğini” Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 1994-2008 Yılları arasında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalında görev yaptı.1979 yılından bugüne kadar 3 tanesi Kuru Pastel tekniğinde olmak üzere Temalı 11 kişisel sergi açtı. Başta; Devlet Resim-Heykel sergileri, DYO, Tekel ve Şefik Bursalı yarışmalı sergileri olmak üzere ulusal ve uluslar arası fuarlarda, yarışmalı ve karma sergilerde eserleri sergilendi. Sanatçının bir eseri 1990 yılında, BP Oil Avrupa Genç Sanatçılar Yarışmasında sergilendi ve satın alındı. Sanatçı, ikisi başarı, biri mansiyon olmak üzere resim dalında üç, Grafik alanında ise birincilik, ikincilik ve mansiyon ödülleri sahibidir. MSGSÜ, İDGSA Mezunları Derneği ve BRHD üyesi olan sanatçı halen Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olarak meslek yaşantısına devam etmektedir.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz