Ressam Ünal Kuş, 1959 Ordu doğumlu olup, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Lisansını, aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamlamış. Bir dönem resim öğretmenliği yapmış.20 yılı aşkın bir süredir de Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim elemanı olarak görev yapan sanatçının 11 ödülü bulunmaktadır.
Hatırladığım kadarıyla 2007 yılında SANKO Sanat Galerisindeki kişisel sergisinde fiili tanışma imkanım olmuştu.Yakından takip ettiğim güçlü fırçasını tanıtmak için okuyucularımız için kısa bir söyleşi yaptık.
 
Gelelim neler konuştuk:
 
M.Akif Orçan: Efendim, resimlerinizin ana iskeletini ağırlık figüratif.Bu etkinin yansımasını açıklar mısınız?
Ünal KUŞ: Benim resimlerim hayatın içinden kareler şeklindedir. İnsan ve insanın çevresine ve iç dünyasına ait durumları saptamaya çalışıyorum. Haliyle anlatım şeklim figüratif olarak gerçekleşiyor. Figürlerde ister istemez duygu ve içselliği ortaya çıkarabilmek için anlatımcı, exspresif dili tercih ediyorum. Zaman zaman figür ve mekânlarda renk ve biçim deformasyonunu tercih ediyorum.
 
M.Akif Orçan: Konularınızda kuş, kedi ve objeleri de kullanıyorsunuz. Bu sembolleri özel kılan seçimin kaynağını nasıl tarif edersiniz?
Ünal KUŞ: Kuş, kedi, bisiklet gibi elemanlar metaforik anlamda resimlerimde yer alır. Yani yaşantımızda neşe, keder, mutluluk, özgürlük gibi imge olarak koyamayacağımız soyut, insana dair durumları metaforlar yardımıyla anlatmaya çalışıyorum.
 
M.Akif Orçan: Takip ettiğim kadarıyla birçok yarışmalarda isminize rastlıyorum. Birçok ödülünüz bulunmaktadır. Öncelikle kutluyorum. Eserin ödül alması size veya bir ressamına gibi katkı sağlıyor?
Ünal KUŞ: En önemlisi benim için motivasyon bunun yanında az da olsa maddi tatmin ve bende varım demek, yani hayattayım çalışıyorum, her şeye rağmen çalışıyorum ve kafa patlatıyorum.
M.Akif Orçan: Sizce bir resmin, sanat eseri olmasında en önemli kıstas nedir.?
Ünal KUŞ:Bir yapıtın olmazsa olmazı özgünlüktür, kişiye özgü anlatım dili yani üsluptur, aksi takdirde sanat tarihsel tekrara düşersin veya başkasının beyni ve ağzıyla konuşursun. Tüm bunların yanında işçilik ustalık gerekir.
M.Akif Orçan:Dünden bugüne Ünal KUŞ’UN resimlerinde değişen bir üslup var mıdır? Olmalı mıdır ? veya resimde bir üslup tutarlığı söz konusu mudur?
Ünal KUŞ:Üslupsal tutarlılık olmalıdır ama kendi içerisinde gelişen doğrultuda olmalıdır, değişim doğanın tabiatın kendisinde vardır. Sanatçı entelektüel birikimi teknik gelişimine bağlı olarak doğal akışı içinde değişime uğrar, değişim bir günde aniden ve ticari kaygılar dekoratif endişeler şeklinde olmaz. Her sanatçının kendine ait özgün dili olmalıdır her gün, her ay bu dil değişemez değişmesi mümkün değildir. Ama kendine ait dil entelektüel birikim, teknik donanım gelişimine bağlı olarak gelişir ve değişir.
M.Akif Orçan:Hatay’ın sanat etkinliklerinde konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ünal KUŞ: Hatay gerek tarihi gerek kültürel anlamda Dünya coğrafyasında dikkate değer bir yere sahiptir.
Özellikle mozaikleri ile tanınır. Sanat etkinlikleri bakımından çok zengin değil, gerek alt yapı gerek insan yapısı bakımından taşra diyebileceğimiz konumdadır.
Antakya’nın özel coğrafi ve tarihsel zenginliği tam anlamıyla değerlendirilememiştir .Yetkililerin Türkiye genelinde acilen sanat politikalarını geliştirmesi gerekiyor. Anadolu’nun her ilinde olduğu gibi burada da görmekteyiz. Son yıllarda üniversite ve şahısların özel gayretleri ile sanat ve sanat çevresi belli bir gelişim ivmesi kazanmıştır ama yetersizdir.
 
M.Akif Orçan:Resimlerin bir bölümünde kurgularınızı oluştururken kırmızı ve sarılar egemen kılınmış. Kırmızının çağrımları nedir? Üzerinizdeki etkiyi nasıl tarif ediyorsunuz. ?
 
Ünal KUŞ:Her sanatçının belli renk tercihleri vardır. Benim resimlerimde genelde sıcak renk armonisi tercih edilmiştir. Bunun özel bir nedeni yok ama kendimi renkçi bir ressam olarak tarif edebilirim. Bu belki de renkli bir coğrafyada yetişmemin sonucu olabilir. Kırmızının tercih etmemin nedeni belki yaratılmak istenen sıcak, sevecen ve dinamik iç konstrüksiyonun gereği olarak resimlerimde yer alıyor olabilir, bunu hiç sorgulamadım. Resmin var oluş sürecinde kendiliğinden oluşan bir durum olmuştur.
 
M.Akif Orçan:Bir resme başlama serüveninizde, zihin imgeleri oluşturmanızdaki süreciniz nasıl gerçekleşiyor.
Ünal KUŞ:Ben resimlerime başlarken hiçbir ön görü ve konsept ile hareket etmem çünkü benim resimlerim belli konseptlere dayanmaz resim bir çizgi bir leke ve onlara uyumlu biçimlerin sıralanmasıyla yarı tesadüfi bir şekilde oluşur. Önceden yapmış olduğum resimler taslaklarım, ön hazırlıklarım niteliğindedir. Genelde gündelik yaşantılarımın notları şeklindedir yarı hayal yarı gerçek yarı soyut ve somut ilişkiler çerçevesinde oluşur.
 
M.Akif Orçan: Sanatçılığınız yanında eğitmenlikte yapıyorsunuz. Sizi engelliyor mu ? Yoksa bir beslenme yada motivasyon oluşturduğunu da söyleyebilir misiniz.?
Ünal KUŞ:Türkiye’de genele baktığımızda sanatı profesyonel anlamda yürüten çok az hatta parmakla sayılacak kadar olduğunu görürüz. Sanatçılarımızın büyük çoğunluğu ya ek iş yaparak ya da eğitimci olarak sanat hayatını sürdürebilirler. Bu bir Türkiye gerçeğidir günümüzde popüler olmuş tanınmış birçok sanatçı ne yazık ki sanat hayatını bu şekilde sürdürmektedirler.
M.Akif Orçan: Gerçekleştirmek istediğiniz ne gibi projeleriniz var ?
Ünal KUŞ:Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bir çok projeye imza attık bunlardan en önemlilerinden biride İskenderun primemoll de 18 yabancı sanatçı 6 Türk sanatçıyla gerçekleştirdiğimiz 1. İSKENDERUN SAMAN HEYKEL SEMPOZYUMUDUR. Tabi ki her sanatçı bağımsız atölyesini kurmak ve özgürce çalışmak ister benimde son yıllardaki projem İzmir’de şahsi bir atölye kurmak.
M.Akif Orçan:Sanat dünyasında yaşadığınız bir anınızı paylaşmak isterimsiniz?
Ünal KUŞ: Yıl 1988 Dokuz eylül üniversitesi güzel sanatlar fakültesinde öğrenciyim. Bandırma kuş cenneti kapsamında düzenlenen resim yarışması için okul atölyemde resim yapıyorum eser henüz eskiz aşamasında içeriye rahmetli Cengiz Çekil hocam girdi ne yapıyorsun deyince yarışmaya resim yaptığımı ve hayal ettiğim kompozisyonu anlattım. Hoca öğrencilerin yarışmaya resim vermesine karşıydı ve bizim sanatçı olmadığımızı öğrenci olduğumuzu birazda küçümseyerek davudi sesiyle yüksek sesle uzun uzun anlattı ve şimdi hatırlamıyorum diyerek hocalarda müdahil oldu, tahmini Halil Akdeniz, Erdağ Aksel olabilir. Hocalarımızda genç idiler ve onlarda sürekli yarışmalara katılıyorlardı. En son hoca bunun profesyonel bir yarışma olduğunu söyleyerek katıl da boyunun ölçüsünü al dedi ve çıktı. Yarışma sonuçlandı ben ödül aldım ve ödül törenine gittim törenle ödülümü aldım. Hocalarımdan birinin mansiyonunu kendi gelmediği için bana verdiler. Onu hocama vermek için odasına girdiğimde Cengiz hoca oda da yüzüne bakamadım, hoca kalktı yanaklarımdan öptü bizim senin gibi öğrencilerle işimiz olur deyip,beni tebrik etti. Allah rahmet eylesin üzerimde emeği çoktur.
M.Akif Orçan: Peki,teşekkür ediyoruz verdiğiniz bilgileriniz için .Sizin bir mesajınız –veya eklemek istedikleriniz var mı ?
Ünal KUŞ:Bu röportaj için teşekkür ederim saygı ve sevgiyle kalın.
M.Akif Orçan:Konuğumuz olduğunuz için ben teşekkür ediyorum.Sanat hayatınızda nice yıllara imza atmanız umuduyla sevgi ve esenlikler diliyorum.
ÖZGEÇMİŞ
1959 Fatsa doğumlu Ünal Kuş, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olmuş ve aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Sanatçı yurtiçinde yedi, yurtdışında bir kişisel resim sergisi gerçekleştirmiştir. Ulusal ve uluslararası birçok karma resim sergisine katılmıştır. 61.Devlet Resim ve Heykel Sergisi, TBMM 85.Yıl Milli Egemenlik Yağlı Boya Resim Yarışması başta olmak üzere toplam 14 ödülü aldı. Halen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Bölümü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.
Kişisel Sergiler
1987 Cafe Olimpus-İZMİR 1988 Mask Sanat Galerisi-İZMİR
2000 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi-HATAY
2000 Tolga Eti Sanat Evi-İSTANBUL
2002 Tolga Eti Sanat Evi-İSTANBUL
2005 Adana Çimento Sanat Galerisi-ADANA
2006 Sanko Sanat Galerisi-GAZİANTEP
2007 Cemiarvi Sanat Galerisi-FİNLANDİYA
Ödüller 
1986 Dokuz Eylül Üniversitesi 10.Yıl Şenlikleri Resim Yarışması Mansiyon-İZMİR 1987 Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması 2.lik Ödülü-İZMİR
1988 Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Festivali Resim Yarışması 3.lük ödülü-İZMİR
1988 Beden Terbiyesi Resim Yarışması 1.lik Ödülü-ANKARA
1988 Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması1.lik Ödülü-İZMİR
1988 Tekel 11. Geleneksel Resim Yarışması. 3.lük ödülü-İSTANBUL
1988 İstanbul Belediyesi Gülhane Etkinlikleri Mansiyon Ödülü-İSTANBUL
1990 Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması Jüri Özel Ödülü-İZMİR.
2000 61. Devlet Resim Heykel Sergisi 1.lik ödülü-ANKARA 
Haber Merkezi
 
Editör: Mahmut Beyaz