Özellikle Türk edebiyatına damga vuran bir neslin yetişmesini sağlayan ‘Yedi Güzel Adam’ın şehri Kahramanmaraş’ın her bir ferdi edebiyat ve şiire olan düşkünlüğünü her alanda gösteriyor. Şairler ve düşünce adamlarının çıkış noktasını oluşturan Kahramanmaraş’ta, 1949 yılında dünyaya gelen 70 yaşındaki Saadet Nalcı (Demirci), eşinden ayrılmasının ardından büyük zorluklar içerisinde dört çocuğunu yaşama hazırlarken, 30’lu yaşlarında yaşadığı zorlukları şiire dökmeye başladı. Sonrasında çeşitli sebeplerle şiir yazmaya ara veren Saadet teyze, çocuklarını büyütmesinin ardından Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nin kapılarını adeta aşındırdı. Halk Eğitim Merkezi’nde gidilmedik kurs bırakmaya Saadet teyze, bu arada tekrar şiir yazmaya başladı. Eski ilhamından hiçbir şey kaybetmeyen Saadet Demirci, yazdığı 33 şiiri topladı. Çevresindekilerin şiirlerini büyük bir beğeni ve duygu yoğunluğuyla dinlemesi sonrası, kitap haline getirmesini belirtmeleri üzerine derin bir arayış içerisine giren Saadet Teyze, maddi bütçesinin olmaması sebebiyle hiçbir yayıneviyle anlaşamadı. Belediyelerden de istediği desteği alamayan Saadet teyze, acı dolu yaşam hikâyesine karşılık, azmiyle her türlü zorluğun üstesinden geldiği hayatını anlattığı şiirlerin kitaplaştırılması adına yardım bekliyordu. Hiçbir resmi kurumun destek vermediği Saadet Teyze’ye yardım elini Vesselam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Demirtepe Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Tesisi sahibi Vedat Ali Kızıltepe uzattı. Saadet Teyze’nin İlhama İten Yara isimli kitabının basılmasında maddi ve manevi her türlü desteği veren Kızıltepe, basımı gerçekleştirilen kitapları sahibine teslim etti. Hayalini kurduğu kitapları eline alan Saadet Teyze’nin mutluluğu görülmeye değerdi.

“SAADET HANIM’IN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Saadet Teyze’nin kitabının basılması noktasında yardım isteğini gördüklerini dile getiren Vesselam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Demirtepe Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Tesisi sahibi Vedat Ali Kızıltepe, “Saadet hanımla yaklaşık bir ay önce tanıştık. Kendisiyle ilgili daha önce medyada çıkan haberleri okumuştum, kitap çıkarmayla ilgili düşünceleri vardı fakat destek arıyordu. Vesselam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak kendisi telefonla bana ulaştı. O vesileyle tanışmış olduk, ayrıca edebi yanımızın yanı sıra Demirtepe Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Tesisi isimli bir işletmemiz var. Demirtepe Otomotiv Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi olarak kendisini dinledik, edebiyata, şiire ve sanata olan sevgisini gördük. Yaklaşık bir aydır kendisiyle bir yola çıktık, birlikte yazdığı şiirleri kitaba çevirme hayalini nasıl hayata geçirebileceğimizi konuştuk. Onun yapmak istediği hedeflerini dinledik, bizim kendi fikirlerimizi anlattık. Maddi ve manevi olarak kendisinin yanında durmaya çalıştık, ona destek olmaya, hayallerini gerçekleştirme noktasında bir ucundan tutmaya çalıştık. Sonrasında ise çok şükür muvaffak olduk. Kültür Bakanlığı’ndan gerekli İSBN numarasını aldık, matbaa ile görüşmelerini yaptık ve kitabın bandrollerini bugün itibariyle yapıştırdık. Resmi olarak kitabımızı elimize aldık” dedi.

“DESTEK VERİLMEMESİNİ BASIN VE EDEBİYATIN TAKDİRİNE BIRAKIYORU”

Saadet Demirci’nin destek çağrısına hiçbir resmi kurumun geri dönüş yapmamasını hem medyanın hem de edebiyat dünyasının takdirine bıraktığını belirten Kızıltepe, “Kahramanmaraş kendisini Şiirin Başkenti, Yedi Güzel Adam’ın, Necip Fazıl Kısakürek’in memleketi olarak ve ayrıca bağrından pek çok şair ve yazar çıkarmış bir şehir olarak lanse ettiriyor. Her yıl Anadolu’nun en büyük Kitap ve Kültür Fuarı düzenleniyor burada. İçi edebiyat sevgisiyle dolu olan, azimle hedefini gerçekleştirmeye çalışan ama destek arayan şair bir arkadaşımıza gerekli desteğin verilmemesini hem medyanın hem de edebiyat dünyasının takdirine bırakıyorum. Bu konuda yorum yapabilme yetisini kendimde hissetmiyorum ama gerçekten resmi kurumlarımız Saadet hanıma destek olsaydı iyi olurdu. Netice itibariyle biz hayaline kavuşmasına bir nebze de olsa yardımcı olabildiysek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

“YAŞANMAYAN OLAYLAR ŞİİRLEŞTİRİLEMEZ”

Saadet Teyze’nin yaşadığı olayları şiirleştirdiğini ve şiirlerin kendisini de etkilediğini anlatan Kızıltepe, “Benim dalım daha çok öykü ve hikayedir. Ben şuna inanıyorum, insanlar yaşamağı şeyleri roman olarak yazabilir, hikaye yazabilir ama yaşamadığı bir şeyi şiirleştiremez. Şiir çok farklıdır, şiir insanın gözünden gönlünden kopup gelmesi lazım yazılabilmesi için. Aşk yaşayan aşk yazar, acı çeken acıyı yazar ya da hayatın diğer acılarıyla yoğrulmuş hislerini anlatır ama herkes ne yaşadıysa onu yazar. Şiirde hissetmediğin şeyi yazmak zordur, yazsan dahi bunu okuyucu hisseder. Okuyucu bayağılığı, içten duygu yoksunluğunu hisseder. Şiir duygu işidir, yürek işidir. Saadet hanımın şiirleri tamamen yaşanmış şiirler, bunu okuduğunuzda anlıyorsunuz. Hepsi yaşanmış, hayat içerisinde yoğrulmuş Saadet hanım, öyle olunca da yaşadığı her şeyi şiirleştirmiş. Stantlarımızda Saadet hanımın kitaplarına da yer vereceğiz. Tekrar Saadet hanıma hayırlı olsun diyorum, darını ikinci, üçüncü kitaplarına İnşallah” şeklinde konuştu.

“VEDAT BEYDEN ALLAH RAZI OLSUN”

Hayalini kurduğu kitaplarına kavuşan Saadet Demirci ise Vedat Ali Kızıltepe’ye teşekkür ederek, “Kitabımın basılması için çok uğraştım, uzun süre bekledim acaba birileri yardım eder mi diye. Ne siyasilerden ne de Kahramanmaraş’ın ileri gelenlerinden yardım göremedim. Daha sonra Vesselam Dergisi’ni duydum, adres ve telefon numarasını buldum. Telefonla aradım, Vedat Ali Kızıltepe bey çıktı karşıma. Allah ondan razı olsun. Durumumu anlattım, kitabımın basılması için yardım aradığımı söyledim. Bana yardımcı oldu ama en çok sevdiğim tarafı ise biliyorsunuz çok uzun süre beklediğim kimseden haber alamadığım dönemde Vedat bey beni bazı sürprizlerle karşılaştırdı. Bana 15-20 gün basamak basamak kitabın basımı yapılacak dedi, 15 gün sonra birinci basamak diyordu ama bir de baktım ki iki günde gerçekleşti. Şu zaman olacak derken çok kısa zamanda Gaziantep’te kitabımın basımını yaptırdı, öncülük etti. Ben kendisinden çok razıyım, Allah’ta ondan razı olsun. Elhamdülillah böylelikle kitabım çıktı, bundan sonra da satış gibi birçok noktada yardım olacağını söyledi. Kitap ve Kültür Fuarı’nda açtıkları stanttan bana da yer verecek” dedi.

“ŞİİRLERİME HASRETLE BAŞLADIM, HAYATIMDA ÇOK YALNIZ KALDIM”

Şiir kitabı hakkında bilgiler veren Demirci, “Kitabım bana özel yaşanmış olaylar. Başka şiir kitaplarına hiç benzemiyor. Aşktan, çiçekten, böcekten bahsediyor başkaları ama benimki bambaşka bir hayat hikayesi. Bu yazdığım her bir dörtlüğün hikayelerini yazacağım, inanıyorum ki her bir dörtlük sayfalarımı alacaktır. Şiirlerim çok anlamlıdır, İnşallah ileride tekrar yazmaya başlayacağım. Duygularımı insanlara konuşarak anlatamıyorum ama kalemimle çok güzel anlatıyorum. Bir hasretle başladım şiirlerime, çünkü benim üvey annem vardı, akrabalara hasrettim, kardeşlerime hasrettim, zaman zaman kâle alınmadım. içimde öyle büyük bir acı oluştu ki 9 yaşlarındaydım o zaman, aldım kalemi elime ilk defa solunum adlı şiirimi yazdım. Ondan sonra da yazmaya başladım, duygulandım yazdım, bazen ağladım. Benim şiirlerimin en başı hasretliktir, hasretle başladım” ifadelerini kullandı.  

“HER ŞEYE RAĞMEN HAYATA KÜSMÜYORUM”

Yalnızlığını hem şiir yazarak hem de çeşitli kurslara giderek atlattığını dile getiren Demirci, “Daha sonra aradan zamanlar geçti, kurslara gitmeye başladım, daha önce de gidiyordum da yalnız kaldım, şimdi eş yok, çocuklar da evlendi gitti ben yalnızım. Sosyal hayata atıldım, kurslara gitmeye başladım, kütüphanelere gider kitap okurum. Birçok arkadaşlarım oldu, benim arkadaşlarım sizler gibi torunum yaşındaki, çocuğum yaşındaki insanlar. Onlarla ben çok mutluyum, hiç yaşlı olduğumu hissetmiyorum. İçimdeki Saadet’le onlarla beraberim. Bazen aynaya baktığım da aynaları hiç sevmiyorum diyorum, neden diyorlar? Aynalar yaşlı yüzü gözü kırışmış insan olarak gösteriyor oysa ben içimdeki Saadet ile tanışmak istiyorum diyorum. Arkadaşlar da gülüyorlar, eğleniyoruz. Her şeye rağmen hayat güzel, her şeye rağmen hayata küsmüyorum” açıklamalarında bulundu.

“BU İSİMLERDEN ÇOK BÜYÜK DESTEK GÖRDÜM”

Saadet Demirci kitabının basılmasında kendisine destek verenlere ise şu şekilde teşekkür etti, “Allah razı olsun bana bu gücü veren Vedat Ali Kızıltepe başta olmak üzere Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen’e, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’ya, öğretmenlerim Hilmi Kişi’ye, Şevket Köse’ye, Ergül Akcan’a, Filiz Arslan’a ve yine Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yardımcısı Ayşegül hanıma çok teşekkür ediyorum. Bu saydığım isimlerden çok büyük destek gördüm, hepsi dört gözle kitabımı almak için bekliyor.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz