Kahramanmaraşlı müzik adamı, araştırmacı ve Bağlama Üstadı Mehmet Bağlar, Robert Kietzer’ın kaleme alıp, Robert Müller’in düzenlediği 11 Haziran 1935 tarihli enstrüman kitabını gazetemizle paylaştı.

Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta ise Robert Kietzer’ın kaleme alıp, Robert Müller’in düzenlediği enstrüman kitabını kaleme aldı. Kietzer’ın 1800’lü yıllarda yazdığı tahmin edilen ve her sayfasında mühür olan “Schule Für Zugposaune” adlı enstrüman kitabını 6 Haziran 1935 yılında Belçikalı kökenli Fransız Robert Müller düzenledi.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden 1935 tarihli Robert Kietzer’ın kaleme alıp, Robert Müller’in düzenlediği enstrüman kitabını


 

ROBERT MÜLLER KİMDİR?
Belçika'da doğan Robert Muller, Fransa'nın Alsace-Lorraine bölgesinde bir Fransız vatandaşı olarak büyümüştür. Alsace-Lorraine Almanya ile sınır. Çocukluğu ev sınırda idi. Çocukken gördüğü sınır sorunları, hayatında ve Birleşmiş Milletler ‘de çalışma kararında belirgin bir etkisi oldu. Gençliğinde Robert Muller sürekli politik ve kültürel kargaşa yaşadı. İkinci Dünya Savaşı'nın, bir mülteci olmanın, Fransa'daki Nazi işgalinin hapis cezası ve hapishaneden kaçma korkularını biliyordu. Savaş sırasında Fransız Direnişçisi üyesiydi, savaşın sonuna gelindiğinde bir grup esir Alman askerinin öldürülmesini engellemeye çalıştı. Bu, barış için çalışılmasına yol açan önemli bir yaşam olayı idi. [3] [4] Savaştan sonra evine geri döndü ve Strasbourg Üniversitesi'nden bir Doktora Hukuku okudu. 1948 yılında dünyayı nasıl idare edebileceğine dair bir makale yarışmasına girdi ve ödülünü yeni oluşturulan Birleşmiş Milletler de bir staj yaptı.

KARİYERİ
Dr. Muller Birleşmiş Milletler'de olduğu gibi çalışmaya başladı. Hayatının önümüzdeki 40 yılını Birleşmiş Milletler'deki sahnelerin arkasına adamış, enerjilerini çevre, ekonomi ve barış gibi çalışma da dâhil olmak üzere daha iyi bir dünya yetiştirmeye odaklamıştı. BM Kalkınma Programı, Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Dünya Gençlik Meclisi de dâhil olmak üzere çok taraflı çok sayıda organın oluşumunda etkili olmuştur. BM saflarında Genel Sekreter Yardımcısı olarak resmi pozisyona yükseldi ve üç Genel Sekreterlik görevi yaptı. Robert Muller, "Dünya Temel Müfredatı"Bu, ona 1989'da UNESCO Barış Eğitimi Ödülü kazandırdı. "Dünya Temel Müfredatı", büyüyen Küresel Eğitim hareketi için ilham kaynağı oldu. Panajachel, Guatemala'daki LIFE Okulu da dâhil olmak üzere, 30'dan fazla Robert Muller okulu kuruldu ve bunun üzerine öğrenciler Uluslararası İlişkiler alanında derece kazandı. Albert Schweitzer Uluslararası Beşeri Bilimler Ödülü ve Eleanor Roosevelt Vision Man'ı da içeren çok sayıda ödül ve şeref sahibidir. Barış Üniversitesi'nde görevine ek olarak, yazılarına zaman ayırdı ve uluslararası çapta alkışlanan, çok dilli bir konuşmacı ve çeşitli dillerde yayınlanan on dört kitap yazarı oldu. En büyük yazılarından biri, daha iyi bir dünyayı beslemek için her gün bir fikir-rüya yazmak oldu. Amacı, yeni binyılın başlangıcına kadar 2000 fikir ve hayal kurmaktı. Bunu başarmış ve 7000'den fazla fikir ve hayal kurmaya devam etmiştir. Konuşmalarında bu fikir-hayallerden söz etti ve yıllar geçtikçe bu fikirlerin çoğunun üzerinde çalışıldığını ve bazılarının tamamlandığını belirtti. Birçok arkadaşı, hayranını ve sivil toplum örgütü Robert Muller, 1996'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevine küresel bir vatandaş olarak adaydı. Ayrıca Nobel Barış Ödülü için birden çok kez aday gösterildi. Robert Muller 20 Eylül 2010'da öldü.

ONURLAR VE ÖDÜLLER
1989'da UNESCO Barış Eğitimi Ödülü
Albert Schweitzer Uluslararası İnsanlık Ödülü 1993
Eleanor Roosevelt Görme Adamı Ödülü 1994
Muller, Nükleer Barış Vakfı Danışma Konseyi üyesiydi ve Vakfın 2002'de Dünya Vatandaşlığı Ödülü'nü aldı.
2003 Goi Barış Ödülü
"Dünya Barış ve Küresel Eğitime Ömür Boyu Dekanlık" ı için 2005'te New York Açık Merkezinden övgüyle söz etti.

ROBERT MULLER'IN KABUL KONUŞMASINDAN ALINTILAR;
1-Bu dünyanın tüm okulları, gençlerin en büyük umudu olan ve Birleşmiş Milletler hakkında öğretecek ve büyüdüklerinde küresel eylem aracı olacaklar;
2-Bu Dünyanın tüm okulları ve üniversiteleri barış ve şiddet-dışı öğretir ve barışın okulları ve üniversiteleri haline gelir;
3-Eğitimciler olarak büyük rolü olan medyanın daha iyi bir dünyanın inşasına izleyicileri bilgilendirip, öğretmesini, göstermesini ve katılımlarını sağlamasını istemektedir. Özellikle, Birleşmiş Milletlerin dünyaya halka bilgi, başarı ve yapıcı işlerini bildirmeleri şarttır;
4-Film endüstrisi geçmişteki ve şimdiki barışın büyük vizyonerleri, peygamberleri ve esnaflarına ayrılmış asil ilham veren filmler üretecektir. Dag Hammarskjöld ve U Thant'ın hayatlarına adamış Gandi'ye benzeyen harika filmler hayal ediyorum ve Robert Schuman.
5-Dünyadaki tüm üniversitelerin, öğrencilerin alanlarında emek veren uluslararası örgütler hakkında ders almaları gerektiğini rica ediyorum.

Derleyen: Emre Akkış