Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı programlarla kutlandı. Törene, hükümeti temsil etmek adına katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “12 Şubat, Maraş'ın düğün ve bayram günüdür” dedi.

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü kapsamında Valilik Meydanı'nda düzenlenen bayram töreninde konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılının aynı ruh ve heyecanla bir kez daha yaşandığını söyledi. Bugünün vatanı bize emanet eden ecdadın minnetle ve şükranla anılması gerektiği bir gün olduğunun altını çizen Kaynak, Onlar sayesinde bugün esenlik ve barış içerisinde bir arada yaşadığımızın altını çizdi.

DÜNÜNÜ UNUTAN GELECEKTE VAR OLAMAZ’

Tarihin bir milleti dirilten ve har zaman diri tutan önemli bir ilham kaynağı olduğunu da hatırlatan Kaynak, 12 Şubat kurutuluş bayramının tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna günlerden biri olduğunu vurguladı. Kaynak, “Bugün namus günüdür ilk kurşunu namus ve özgürlük için atan Sütçü İmam'ın, "Kalesinde düşman bayrağı dalgalanırken cuma namazı kılınmaz çünkü özgür değiliz." diyen  Rıdvan Hoca'nın, Kuvayımilliye'nin lideri  Çerkes Arslanbeylerin ve bir birinden değerli kahramanları hatırlama günüdür. O kahramanları, o gazileri, o şehitleri unutmak mümkün mü? Elbette mümkün değil.  Çünkü dününü unutan gelecekte var olamaz” ifadelerini kullandı.

12 ŞUBAT ÖZGÜRLÜĞÜN VE BAĞIMSIZLIĞIN TEMELİDİR’

“Huzurumuzu, vatan ve millet için toprağa düşenlere şanlı ecdadımıza borçluyuz” diyen Kaynak, şöyle devam etti: “İman dolu göğüslerini, vatan için siper eden bir ecdadın torunuyuz. O ecdadımız ki Çanakkale'de tüm dünyaya ders verdi. Maraş'ta yakılan özgürlük ateşi de dalga dalga tüm Anadolu'ya yayıldı. 12 Şubat, Maraş için sadece düşman işgalinin sona ermesi anlamı taşıyan bir başarı değildir. 12 Şubat özgürlüğün ve bağımsızlığın temelidir. 12 Şubat Kahramanmaraş'ta doğan ve kendini Maraşlı hissedenlerin göğsünde gururla taşınması gereken onurlu bir madalyadır. 97 yıl önce kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle, nasıl bir arada 'Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz' demişse, 15 Temmuz'da da kendisini tankların, topların önüne atarak 'Türkiye millet iradesini çiğnemeniz için bizi çiğnemeniz gerekir' dedi ve iktidarıyla, muhalefetiyle kendi geleceğine kendi iradesine sahip çıktı.”
 

İNSANLAR GÖÇÜYOR AMA İNSANLIK GÖÇMESİN’

Türk milletinin tarihinin her zaman tüm medeniyetlere örnek olduğunu söyleyen ve tarihimizde utanılacak bir sicilimiz olmadığının altını çizen Kaynak, “Bizim tarihimizde ayıbımız, utanacağımız bir sicilimiz yok. Biz bu tarihin büyük bir kültürün devamı olduğunu biliyor ve sorumluluğumuzu ona göre idrak ediyoruz. Bugün zihinlerden kaçan, savaşlardan kaçan, açlıktan kaçan, kıtlıktan kaçan milyonlarca insana ev sahipliği yapıyoruz. Biz bunlara yaklaşırken olaya mülteci olarak değil onlara muhacir kendimize ensar olarak bakıyoruz. Ve diyoruz ki insanlar göçüyor ama insanlık göçmesin. Dün işgale karşı nasıl el ele, gönüle gönüle vermişse bu millet bugüne de arasında barındırdığı misafirlerine aynı sıcaklıkla muamele ediliyor. Bugün bizlere düşen, dünkü duygularla canları pahasına bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emanetine sahip çıkmaktır” diye konuştu.

15 TEMMUZ’DA SÜTÇÜ İMAM’IN TORUNLARINI UNUTTULAR’

Yaşanan zor dönemlerde milletin üzerine düşen görevlerin önemli olduğuna işaret eden Kaynak, “Kaynak, Bugün bizlere düşen, ülkemizi ve şehrimizi, daha kalkınmış daha çağdaş ve daha mutlu yarınlara ulaştırmaktır. 97 yıl önce kısıtlı imkanlarla sömürgecileri vatan topraklarından süpürerek şanlı bir tarih yazan Maraşlıların torunları, aynı birlik, aynı beraberlik, aynı ruh ve aynı heyecan içerisinde çalışmalarını devam ettirmelilerdir. adevletin, milletten aldığı emaneti, topladığı vergilerle yurdunu savunmak için emanet ettiği tankların, topların, uçakların altına geçen o kahramanların, aynen 97 yıl önce Maraşlıların yaptığı gibi büyük bir mücadele ve büyük bir kahramanlık verdiğinin asla unutulmamalıdır. Gerçekten 15 Temmuz, aklını, beynini, idrakini,  Pensilvanya'daki bir sapkına veren şeref ve haysiyet yoksunlarının, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Millet Meclisimize ve milletin iradesine kast ettiği bir gündü. O gün 248 vatandaşımız şehit oldu. O gün 2 bin 192 insanımız yaralandı, gazi oldu. O ihanet planı yapanla bir şeyi hesaplayamadılar, işte bugün Maraş'ın en büyük bulvarını dolduran yüreği iman ve vatan aşkıyla yanan Sütçü İmam'ın , Rıdvan Hoca'nın torunlarını unuttular” şeklinde konuştu.

TARİHİMİZİ YENİDEN YAŞIYORUZ’

Hemşerilerinin kurtuluş zaferini kutlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, 12 şubat gününün önemini şu sözlerle tarif etti: “Ey aziz Kahramanmaraş her kanı şehit kanıyla sulanmış, her sokağında bir kahramanlık destanı yazılmış özgürlük aşkının ülkeye dalga dalga yayıldığı kahramanların diyarı seni yürekten selamlıyorum. Kahraman ecdadım seni yürekten selamlıyorum. Gölgesinde huzurla uyuduğum rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı ay yıldızlı al bayrağım seni gönülden selamlıyorum. Dün bayraksız uma namazı kılınmaz diyen ve kaleye koşarak bayrağı yeniden diken Ulu Cami cemaati ne kadar coşkuluysa bizde bugün o kadar coşkuluyuz. Sütçüimam ne kadar coşkuluysa bizde o kadar coşkuluyuz. Tarihimizi yeniden yaşıyoruz ve milletimizi diğer milletlerden ayıran o ruhu yeniden yaşamanın yaşatmanın onur ve gururunu yaşıyoruz.”

KAHRAMAN ŞEHİR EMANETİNE UYGUN YAŞAYACAK’

Kahraman şehre hizmet etmenin ayrıca onurunu yaşadığını vurgulayan Başkan Erkoç, “Allah’a hamd olsun bu şehrin belediye başkanı olmak bu kahraman ecdadın bize manevi mirası olan bu kahraman şehrin belediye başkanı olmak benim için büyük bir onur ve şereftir. Onların emanet etmiş olduğu bu şehri her anlamda onların o ruhuna manevi şahsiyetlerine, emanetlerine uygun bir şekilde yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

KAHRAMAN ECDADIMIZ DÜNYAYA KAHRAMANMARAŞ DESTANINI YAZDI

Kahramanmaraşlı ecdadımızın dünyaya Kahramanmaraş destanı yazdığının altını çizen Başkan Erkoç, şöyle devam etti: “Tarihte milletine saldıran hiçbir dava yenilgiye uğramamıştır. Bunun en canlı örneklerinden bir tanesi Kahramanmaraş destanıdır. 12 Şubat 1920’de dünyaya Kahramanmaraş’tan çok büyük bir mesaj verildi. 12 Şubat 1920’de dünyanın en güçlü ordularını 22 gün 22 gece tüm imkansızlıklara rağmen iman dolu göğsü ile ağır bir yenilgiye uğratan kahraman ecdadımız dünyaya Kahramanmaraş destanını yazdı. Bu ülkeyi işgal etmeye çalışan emperyalist güçlere o gün ağır bir darbe vurdu ve buda cumhuriyetimizin çok önemli bir dönüm noktası oldu. Bizler her zaman omuz omuza ve tek yürek olduğumuzda Allah’ın izni ile hiçbir güç bize karşı başarılı olamayacaktır. Bunu tarihte, kurtuluş savaşında ve 15 Temmuz’da gördük. 15 Temmuzda da bu ülkeyi işgal etmeye çalışan asker kıyafeti giymiş teröristlere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım öncülüğünde bu asil ve yüce millet ağır bir darbe vurdu. İnsanlarımızda o günde Kahramanmaraş ruhu vardı.

SÜTÇÜ İMAM TORUNU ÖMER HALİSDEMİR’

Bu ülkede bu ülkeyi yöneten ruhta Kahramanmaraş’ın, Sütçü İmam’ın, Necip Fazılların, Erdem Beyazıtların inşa ettiği ruh vardır. Bu yükü 15 Temmuz’da ki mücadelede yine Kahramanmaraş’tan göç eden lider Sütçü İmam’ın torunu Ömer Halis Demir’de dedesi Sütçü İmam gibi Türk milletinin milli mücadelesinin önemli dönüm noktalarından bir tanesi olan 15 Temmuz’da Sütçü İmam gibi ilk kurşunu atarak emperyalist güçlerin bu ülkeyi işgal etmesini izin vermedi.

İSTİKLAL MADALYASI KAHRAMANMARAŞ HALKINA VERİLDİ’

Bu milleti korkutmaya çalışanlar bu millete tarihte olduğu gibi ağır silahlarla saldıranlar gördüler ki bu milletin tüm farklılıklarıyla omuz omuza mücadelesi karşısında yeniden dağılıp gittiler. Bizim kahraman ecdadımız kahramanlığının yanı sıra bir o kadar da mütevaziydi o yükü o mücadeleyi yürüten o mücadelenin önderlerine Türkiye Millet Meclisi tarafından sorulan ‘Kimler milli mücadeleye katılmıştır. Kimler istiklal mücadelesine katılmıştır. Kimlere istiklal mücadelesi ve gazilik unvanı verelim’ diye sorusuna karşılık bir kararlılıkla tüm Kahramanmaraşlılar, ‘Kahramanmaraş’ı oluşturan tüm fertler, bu şehirdeki tüm farklılıklar, herkes omuz omuza bu mücadeleye katılmıştır’ diye cevap gönderdiler. Ve topyekûn Kahramanmaraş halkına istiklal madalyası verilir. Bu da dünyada örnek tavırlardan bir tanesidir.

YAŞIM KÜÇÜK AMA İMANIM BÜYÜKTÜR ANNE”

Kahramanmaraş’ın kurtuluş harbinde oldukça fazla çocuk kahramanda vardı. Küçüktüler erzak ve cephane taşıdılar habercilik yaptılar, çarpışarak şehit ve gazi oldular. O gençlerden bir tanesi de Şekerci Ökkeş’ti ve Fransızlara karşı savaşmak için cepheye koşmak istediğin de annesi tarafından söylenen ‘Henüz küçüksün seni vururlar oğlum’ sözüne karşılık olarak ‘Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne Şehit olacaksam da vatan ve millet uğruna Şehit olacağım. Ben ölmeliyim ki düşman vatan toprağını çiğnemesin’ diyerek cevap verdi.

GÜN SEFERBERLİK GÜNÜDÜR’

Türkiye’miz bugün aynı saldırılara karşı büyük bir mücadele vermektedir. Ülkemiz yoğun bir saldırı altındadır. Çok sayıda terörist emperyalist güçler tarafından Türkiye’ye saldırıyor ama hamt olsun bu kahraman milletin asil evlatları o mücadeleyi de bugün sınır ötesinde gözünün kırpmadan vatan sağ olsun diyerek Şehadete yürüyor. Bu vesileyle kahraman Mehmetçiklerimizi de saygı ve sevgiyle anıyorum. Gazilerimize de sağlık ve sıhhatler diliyorum. Bizlerde omuzlarımızda ki sorumluluğun bilincinde olarak bu vatanı kahraman ecdadın emanetini imar etmek için muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için gecemizi gündüzümüze katarak çalışma gayreti içerisindeyiz. Gün seferberlik günüdür.”

---------------------------------------------------------------------------------------

10 BİN KİŞİLİK ETLİ PİLAV

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümü kutlama etkinlikleri çevresince Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından 10 bin kişilik etli pilav ve ayran ikramı yapıldı.

SÜTÇÜ İMAM OLAYINA TİYATRAL GÖSTERİ

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesince 97 yıl önce yaşananlar tiyatrocular tarafından sahnelendi. Tarih sıralamasına göre sahnelenen tiyatro oyununa yağmura rağmen halk yoğun ilgi gösterdi. Trabzon Bulvarı’nı SGK Kavşağı’ndan, Özel İdare binasına kadar olan alanı dolduran Kahramanmaraşlılar yağan yağmura aldırış etmeden 97 yıl önce yaşanan olayları tiyatral olarak izleseler de o zamanki ruhu ve duyguyu yaşamaya çalıştı.

KURTULUŞ KOŞUSU

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesince Ulu Cami yanında bulunan Atatürk Meydanından başlayıp Kahramanmaraş kalesinde son bulan Kurtuluş Koşusu gerçekleştirildi.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz