Kahramanmaraş Demirciler Çarşısında 33 yıldır demirci ustası Yahya Genç (47) mangal, beşik, ızgara gibi malzemeler üreterek geçimini sağlıyor. Genç, ürettiği beşiklerin sağlamlığından dolayı aileler tarafından hala tercih edildiğini ifade ederek, beşiğin nesiller boyu kullanılabileceğini söyledi.

TOPLUMUN REFAH DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR’

14 yaşından bu yana demir beşik yapımının içerisinde olduğunu dile getiren Genç, toplumun refah durumu arttıkça vatandaşların modern beşikleri daha çok tercih ettiğini ifade etti. Genç, “Toplumun refah seviyesi arttıkça daha modern olan 300 liraya kadar ulaşan beşikleri tercih ediyorlar. Ama o beşiklerde çocuklar rahat edemedikleri için gelip bu geleneksel beşiklerimizden alıyorlar. Geçenlerde bir müşterim beşikleri gördüğünde "Acaba bunu alan var mı? diye düşünüyordum" dedi. Bu adam gidip modern beşiklerden almış ve çocuğun çok rahatsız olduğunu, uyumadığını ve sürekli ağladığını görünce komşuya gidip sormuşlar ve bu beşiği almaya karar vermişler sonra çocuk bu beşikte daha rahat uyumuş ve sesi çıkmamış” şeklinde konuştu.

SAĞLAM OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR’

Kentte halen ağırlıklı olarak demir beşiklerin tercih edildiğini belirterek, beşiklerin nesilden nesile aktarıldığını kaydeden Genç, şunları kaydetti: “Modern beşik hapis gibi çocuğun dört tarafı kapalı. Demir beşikte çocuk her tarafı görebiliyor ve daha sıkı tutuyor çocuğu demir beşik. Bu beşiğin sallanması daha kolay çocuk hareket etikçe bu beşik sallanır. Binadan da aşağı atsan ne kırılır, ne eğilir ne de bükülür. Sağlam olduğu için aileler bu beşiği daha çok tercih ediyor. Yeni nesil beşikler ince malzemeden üretiliyor. O yüzden 2-3 ay içerisinde sorun çıkarıyor. Benim ürettiğim beşiklere ömür boyu garanti veriyorum. Diğer beşiklere göre bu beşiğin ömrü daha uzun olur. Çünkü sonuçta demir beşik bir şey olmaz buna. 40 yıl bu beşiği kullanan insanlar var ben biliyorum. İşi biten bu beşikle ya kaldırıp bir yere koyuyor ya da hurdacıya olmadı komşusuna veren var. Tabii nostalji olarak saklayanlar da var.”

KAHRAMANMARAŞ’TA SAYILI YERLER BU İŞİ YAPIYOR’

Geçen yıllardan günümüze kadar pek bir değişikliğin olmadığını ifade eden Genç, son olarak konuşmasında şunları söyledi: “Demir hala aynı demir ama ufak tefek rötuşlar yaparak düzene sokuldu. İlk yaptığımız gibi değil. Eskiden yapan çok fazlaydı şimdi ise Kahramanmaraş’ta sayılı yerlerde kaldı. Önünü lalan işini genişletti, daha büyük işler yapmaya başladı. Bu işe tenezzül etmiyor artık. Ya da birçoğu emekli oldu. Bir demir beşik ürününü 35, 40 liradan satıyoruz. Bu fiyatta bizim işi kurtarmıyor. Başka işlerle uğraşıyoruz. Sadece buna bel bağlarsak olmaz. Boşa zaman öldürür. Demir beşikten para kazanmak için 75, 80 liradan satmak lazım. Bu işi ana yemek olarak düşünün bu yanında salatası.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz