Binlerce yıllık tarihi ve bu tarihi sürecin getirdiği kültürel birikimiyle önemli bir kültür merkezi olan Kahramanmaraş, değerlerin geleceğe aktarılması noktasında çok sayıda müzeye ev sahipliği yapıyor. Büyük bir kültürel miras üzerine kurulu olan Kahramanmaraş’ta, müzelerin çoğunluğu ise özellikle Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen konaklardan oluşuyor. Kahramanmaraş’ın en eski yerleşim yerlerinin bulunduğu Dulkadiroğlu’nun tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtan konaklar, Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından aslına uygun bir şekilde restore ederek turizme kazandırılırken, yeni konak müzelerin yapımı da devam ediyor. ‘Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı?’ cümlesi yıllardır akıllarda bir soru işareti. Unutmayalım ki boş vakit olarak düşündüğünüz her anı verimli geçirmek bizim elinizde. Ama ne yapacağınızı bilmiyorsanız, özellikle Ramazan ayında güzel vakit geçirebileceğiniz ve sizi adeta geçmişe götürecek olan müzelerin bir kaçını derledik.

MUTFAK MÜZESİ

98 yıl önce Kurtuluş Savaşı’na sağladığı önemli katkılar nedeniyle adına bir de “Kahraman” unvanı eklenen Maraş, tarihinin yanı sıra kültürüyle ve yemekleriyle de oldukça zengin bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Damaklara destan yazacak kadar büyük mutfak zenginliğiyle, gastronomi alanında ben de varım diyen Kahramanmaraş, tarhanasından kırmızı biberine, yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Yemeklerinin yanı sıra tatlı çeşidi olan dondurmadan, çeşitli üzüm ürünlerinden üretilen samsa, sucuk, bastıya kadar birçok farklı lezzete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta, zahire kültürü yörenin mutfağını zenginleştiren en önemli unsurlardan birisidir. Bu kültürün pratikte yaşatılması ve sürdürülebilir bir gelişim modeli sergilemesi düşünülmektedir. Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından kente kazandırılan Tematik Uygulamalı Mutfak Müzesi ve yöntem bakımından bilimsel ve gelişim modeli sergilemesi düşünülmektedir. Mutfak Müzesi ile Kahramanmaraş’ın mutfağı kolay ulaşım yöntemiyle ilgililerin beğenisine sunulmuştur.

*MUTFAK MÜZESİ’NİN AMACI

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin kente kazandırdığı Mutfak Müzesi ile ilk olarak sürdürülebilir turizme katkı sağlamak, turizmden ekonomik fayda ve turizm çeşitliliğini artırmak hedeflerin başında geliyor. Kurulan atölye ile geleneksel lezzetler unutulmadan aslına uygun bir şekilde gelecek nesillere aktarılacak. Müzeyle aynı zamanda bir gastronomi şehri olan Kahramanmaraş’a gastronomi turizmi noktasında alt yapı oluşturuluyor. Türkiye’yi ve Kahramanmaraş’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sayısının artması da önemli bir hedef olurken, yerel halkın turizmden elde edeceği ekonomik kazancın artırılması da büyük önem arz ediyor.

SOMUT OLMAYAN DEĞERLER MÜZESİ

Kahramanmaraş’a özgü şiir, değiş, ağıt ve özel sözlerin kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan Somut Olmayan Kültürel Değerler Müzesi de geçtiğimiz aylarda Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından kente kazandırılmıştı. Mutfak Müzesiyle şehrin mutfak kültürünü kayıt altına alan Dulkadiroğlu Belediyesi, aynı zamanda turizme de önemli bir katkı sağlamıştı. Mutfak Müzesi’nin hemen yanında bulunan başka bir konağı daha restore eden Dulkadiroğlu Belediyesi, bu konağı da Somut Olmayan Kültürel Değerler Müzesi olarak hizmete sunmuştu. Somut Olmayan Kültürel Değerler Müzesi’de Kahramanmaraş’ta keşfedilmeyi bekleyen müzelerin başında geliyor.

SOMUT OLMAYAN DEĞERLER MÜZESİ’NDE NELER VAR?

Kahramanmaraş’ın geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetlerin yer aldığı  müzede aynı zamanda geleneksel hayatta kullanılan objeler ve sahnelerde izlenime sunulmuştur. Bu tarihi konakta Kahramanmaraş’ın yaşam kültürünü yansıtan pek çok konu işlenmiştir. Yapının hem sofa hem de odalarında yaşayan müze anlayışıyla geçmişi yansıtan etkinlikler bu alanlarda yapılmaktadır. Yaşayan Müze geçmişimizin zengin ve köklü kültürünü ziyaretçilerine göstermenin ötesinde ziyaretçisine bu kültürü uygulama ve yaşatma olanağı vermektedir. Hacivat-Karagöz gölge oyununun oynandığı, unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunların canlandırıldığı, drama ile nostaljik bir gezinti ve geleneksel yaşam kültürünü anlatan ve bu müzede yaşatılan en önemli etkinliklerdir.

OYUNCAK MÜZESİYLE ÇOCUKLUĞUNUZA GİDİN!

Oyuncak müzesi dendiğinde birçoğumuzun aklına çocukluğumuzda oynadığımız o eski oyuncaklar gelmektedir. Türkiye’de birçok müze bulunmakta, fakat oyuncak müzesi birçoğumuzun duymadığı bir müze çeşidi arasında yer almaktadır. Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından yapılan Somut Olmayan Değerler Müzesi’nin bir bölümü de Türkiye’de eşine az rastlanır oyuncak müzelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Burada eski oyuncakların toplanmasının amacı ise, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumaktır. Müze, zaman içerisinde unutulmuş ve ya unutulmaya yüz tutmuş oyuncakları korumayı, toplamayı ve yeni nesillere aktarmayı amaçlamıştır. Bu amaç bağlamında müze oyuncak aracılığıyla, sanayi tarihi, kültür tarihi, eğitim tarihi ve çocukluk tarihi konularında yapılan araştırmalara destek vermektedir. Oyuncak müzesi, geleneksel çocuk oyunlarının ve oyuncaklarının çeşitli örneklerinin de sergilendiği bir müze olmasıyla Kahramanmaraş’ın çocuk kültürünün araştırılmasına da hizmet ediyor.

DONDURMA MÜZESİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Katip Han içerisinde yapımı tamamlanan ve 3 kattan oluşan Dondurma Müzesi de keşfedilmeyi bekleyen önemli bir değer olarak göze çarpıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılarak hizmete sunulan ve 3 kattan oluşan Dondurma Müzesi’nde Maraş Dondurması’nın tarihçesinden başlamak üzere, gereksinimi olan hammaddelerden, üretim aşamasına, sütün ve salebin elde edilişinden, dondurmaya kıvam verilişine kadar geçen sürecin anlatıldığı bölümlerden oluşuyor. Kahramanmaraş’ın simgesi haline gelen Maraş Dondurması, doğadan, sunum tezgahlarına kadar çeşitli aşamalardan geçen bu nadide ürün şehrimizin olduğu kadar ülkemizin de adeta bir sembolü bir ürün olmuştur. Önemli bir değer olan Kahramanmaraş Dondurması’nın aldığı bu değeri, geçtiği aşamaları Dondurma Müzesi ile gözler önüne seriliyor. Tarihi Katip Han binasına teşhir edilen müze Zemin+2 kattan oluşmaktadır. Her kat ayrı bir sunum alanı olarak hazırlanmış olup dondurmanın çeşitli evrelerinin anlatıldığı bölümler yer alıyor.

Katlarda oluşturulan sergi salonlarında ise sütün, salebin ve dondurmanın özellikleri ayrı ayrı işlenerek ziyaretçilere panolarda sunulan Dondurma Müzesi’nde aynı zamanda Türkiye genelinde dondurmanın seyri üzerine de bilgiler aktarılıyor.

Yediden yemişe herkese hitap eden bu müzeler, sizi hem tarihe hem çocukluğunuza götürecek. Tarihsel ve kültürel değerlerimizi yaşatan müzelerimizi en az bir kez ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz