Tarihten bu yana birçok medeniyete, uygarlığa, farklı etnik kökendeki insanlığa ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş, geçmişten beri süregelen tarihi kültürel miraslarını müzelerde sergiliyor. Kentin hemen hemen her yerinde bulunan ve her biri özel alanı anlatan müzeler kent tarihine de ışık tutuyor. 18 Mayıs Müzeler Günü münasebetiyle gazetemize açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Müzeler bir şehrin kimliğidir. Geçmişimizden haberdar olmamız lazım” diyerek, Kahramanmaraş halkını müzeleri ziyaret etmeye çağırdı.

“ARKEOLOJİ MÜZEMİZ EN ESKİ VE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR MÜZE”
Kentin en eski müzelerinden biri olma özelliğini taşıyan Arkeoloji Müzesi’nden bahseden Küçükdağlı, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Her takvim yılının 18 Mayıs günü bakanlığımız koordinesinde Müzeler Günü olarak gündeme taşınmakta. Toplumda bir kez daha kültürel mirasa sahiplenme, tekrar kültürel mirasla içli dışlı olma adına gündem oluşturmak maksadıyla hafta boyunca etkinlikler gerçekleştirilmekte. Bu vesile ile tabii ki 2019 yılı itibariyle Kahramanmaraş’ta birçok Kahramanmaraşlının da henüz fark etmediğini düşündüğüm bir hayli müzeden bahsetmek istiyorum. Kahramanmaraş'ta Arkeoloji Müzesi başı çekmektedir. Yani en eski müzemiz. Turizm destinasyonu açısından da biliniyor. Çünkü sadece bölgenin ve Türkiye’nin en zengin en donanımlı en farklı teşhir tanzime ait yaşanabilir müzelerinden bir tanesi. Mutlaka tekrar Müzeler Günü münasebetiyle sadece öğrencilerimizin değil, gençlerin değil halkımızın da aileleriyle mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ediyorum.”

“VATANDAŞLARIMIZI GERMENİCİA ÖREN YERİNİ ZİYARETE BEKLİYORUZ”
Germenicia Ören Yerinin vatandaşlar tarafından ziyaret edilmeye müsait olduğunu belirten Küçükdağlı, “1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle ücretsiz ziyarete açmış olduğumuz Germencia Ören yerinin de her ne kadar bizlerin geçmişten beri özellikle okullar bazında sistematik olarak programladığımız öğrenci ziyaretleri olsa da yine vatandaşların Kahramanmaraş halkının Germencia Ören yerini ziyaret etmesini tavsiye ediyorum. Bir şehrin değerlerini tanıtmak için önce o şehirde yaşayan insanların şehri tanıması lazım ki şehrini diğer kişilere anlatabilsin” şeklinde konuştu.

“ELBİSTAN MÜZESİ AÇILIYOR”
Kısa bir zaman sonra Elbistan Müzesi’nin açılacağını duyuran Küçükdağlı, “Bakanlığımızın koordinasyonun da çok yakın zamanda ziyarete açılacak olan bir müzemiz daha var. Şu anda teşhir tanzim çalışmaları da sona doğru yaklaşıyor. Sayın Mahir Ünal Bakanımızın himayesinde Elbistan müzesi açılacak. 1930’lardaki hükümet konağının daha sonraki yıllarda polis evi olarak kullanılan taş binanın bahçesiyle beraber hatta etrafı genişletilerek bir müzeye dönüştürüldü.  Binanın restorasyonu muhteşem oldu. Elbistan müzesinin de Kahramanmaraş için ayrı bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“DEĞERLER AYAĞA KALKIYOR”
Küçükdağlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İlimizde tematik müzeler var. Çok şükür bu noktada bir adım atıldı. Özellikle belediyelerimizle işbirliği içerisinde çalışmalar yürütüldü. Turizmin tesisleşme dışındaki altyapısı olan değerlerin ayağa kaldırılmasıyla kurtarılmasıyla sayısı her geçen yıl artıyor. Burada önce Etnografya Müzesinden bahsetmek istiyorum; Etnografya Müzesi yaklaşık 10 yıldır hizmet veriyor. Onun dışında son yıllarda açılışı gerçekleştirilen Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, 7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Dondurma Müzesi, Tematik Mutfak Müzesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi ve Temsili Uzunoluk Hamamının orada bulunan Dijital Kurtuluş Müzesi gibi müzelerimiz var. Bunlar içerisinde Kurtuluş Destanı Panorama Müzesinin görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Yine 7 Güzel Adam Müzesi görülmeye değer bir yer. Tematik Mutfak Müzeleri talep görüyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz