Kahramanmaraş genelindeki Kur’an Kurslarında eğitim gören 4-6 yaş öğrencilerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün imzaladığı protokol çerçevesinde, Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nin organizasyonunda 380 saatlik program dahilinde ‘Okul Öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi’ verildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden akademisyenler ve okul öncesi öğretmenlerinin de katıldığı eğitimler sonucunda 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri mükemmel el işi eserler ortaya çıkardı. Kurs boyunca yapılan eserler ise Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nde sergiye açıldı. 4-6 yaş Kur’an Kursu öğreticileri ve öğrencilerinin katıldığı sergiye, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Kahramanmaraş İl Müftü Yardımcısı Fırat Kahraman, Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül katıldı. Katılımcılar birbirinden güzel eserlerin yer aldığı stantları tek tek gezdi. 

“ERKEN ÇOCUK EĞİTİMİNDE BÜYÜK ATILIM YAPILDI”

Serginin açılışında konuşan Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, erken çocuk eğitiminin önemine değinerek, “Öncelikle böyle güzel bir serginin açılması noktasında emek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Erken çocuk eğitimi ya da okul öncesi çocuk gelişimiyle ilgili ülkemizde son yıllarda büyük bir atılım gerçekleşti. Özellikle ilçemizde de erken çocuk eğitimine çok önem veriyoruz. Bu eğitimleri çocuklarımızın kademe kademe başarıyı yakalamaları için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlçemiz genelinde özellikle Halk Eğitim Merkezi kanalıyla bugün bu alanda üç adet kurs açılmış durumda. 86 kursiyerimiz bu kurslarda başarıyla çalıştılar, sırada bekleyen 300 kursiyerimiz daha var. İnşallah zaman içerisinde onları da bu kurstan geçirerek erken çocuk eğitimine ya da okul öncesi eğitimine katkıda bulunacak gençlerimizi burada yetiştireceğiz. Tekrar emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kurslarımıza ilgi gerçekten son derece büyük. Burada da göründüğü üzere Halk Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan tüm başvurular imkanlar dahilinde kabul edilmeye çalışılıyor ama bir kısmına bu eğitimi, bu çalışmaları maalesef veremiyoruz. Sırasıyla, zaman içerisinde bize müracaat eden tüm kursiyerlerimize bu imkanları İnşallah tanıyacağız. İlçemiz gerçekten nüfus açısından çok büyük, bu nüfusun da bir şekilde eğitilmesi gerekiyor. Bunun anaokulları, ilkokul, ortaokul, lise ve hayat boyu öğrenme olarak devam ettiriyoruz. İşte bu örneğini gördüğümüz burada da kursiyerlerimize elimizden geldiği kadar isteklerine cevap vermeye çalışıyoruz” dedi.

“TALEPLERİN HEPSİNE CEVAP VERİYORUZ”

Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül ise hem sergi hem de faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bülbül, 108 adet aktif kursun olduğuna dikkat çeken Bülbül, “Yaklaşık bir yıl önce görev başladım. Halk eğitim faaliyetleri ile ilgili neler yapabiliriz çerçevesinde Onikişubat İlçesi halkına hizmet noktasında elimizden geleni yapmaktayız. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’müzün model programları çerçevesinde 7 gün saat 7’den 24’e kadar hafta sonları da dahil kurslarımız açılmaktadır. Kurslarımıza başvuru şartları olarak 5 yaşından sonra üst şart aranmaksızın vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. 108 adet çeşitli kurslarımız var, burada toplamda 9 bin kursiyerimiz yararlandı. 375 adet kursumuzu halkımızın hizmetine sunduk. Bize gelen taleplerin hepsine cevap vermekteyiz, halkımız kurumumuza online olarak başvuru yapabilirler. Ayrıca mahallelerimizde de halkımıza hizmet vermekteyiz. Her mahallemizde, Bilgi ve Kültür Evleri’nde, okullarımızda kurslarımız açılmaktadır. Halkımızın hizmetine sunmaktayız kurslarımızı” ifadelerini kullandı.

“108 AKTİF KURSTA 9 BİN ÖĞRENCİMİZ VAR”

Aktif olarak 108 kursun olduğunu ve bu kurslarda 9 bin kursiyerin eğitim gördüğünü aktaran Bülbül, “Şuan da 108 tane aktif olarak kursumuz var, bunlar yabancı dil kursları, okuma yazma kursları, yine kadınlarımıza yönelik dikiş kurslarımız, el sanatları kurslarımız, halı kurslarımız, diksiyon gibi beceri kurslarımız devam etmektedir. 108 adet kursumuzda toplam 375 kursumuz ve 9 bin kursiyerimiz var. Aynı zamanda kurumumuz açıköğretim ortaokul ve lise öğrencilerini de kabul etmektedir. Yaklaşık 25 bin civarında da açıköğretim ortaokul ve lise öğrencimiz bulunmaktadır. Yine mezun öğrencilerimize yönelik destekleme ve yetiştirme kursları da açmaktayız. Toplamda 400 öğrencimize 21 sınıf açılmıştır. Bunlar da üniversitemize yerleşme adına gayret göstermektedirler. Bu anlamda Onikişubat Belediyesi’ne de yer tashihi yaptıklarından dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“PİYANO VE EMLAK DANIŞMANLIĞI KURSU AÇACAĞIZ”

Yeni dönemde açılacak kursların da olduğunun müjdesini veren Bülbül, “2019 yılında yeni kurslarımız da açılacak, piyano eğitimi için kurs açmayı düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta şuan da piyano eğitimiyle ilgili kursumuz yok, diğer Halk Eğitimler de dahil. Piyano için alt yapıyı oluşturacağız, açmayı planlıyoruz. Onun dışında emlak danışmanlığı noktasında halkımızdan yoğun bir talep var, Ocak ayından itibaren İnşallah başlatacağız. Yine evde bakım hizmeti alan öğrencilerimize özel eğitim öğretmenleri görevlendiriyoruz. Bunlara da yaklaşık 150 başvuru var, özel eğitim kursumuzla da şehrimizde istihdam sağlamayı düşünüyoruz” dedi. 

“İYİ BİREYLER YETİŞTİRİRSEK BAŞARILI OLURUZ”

Sergide konuşan Kahramanmaraş Müftü Yardımcısı Fırat Kahraman da iyi insan yetiştirmenin önemine dikkat çekti. Kahraman, “Milletlerin geleceği iyi insan yetiştirmeye bağlıdır. İyi insan yetiştirmek için de çekirdekten başlamak gerekir. Bugün gerek ülkemizin gerekse de geri kalmış ülkelerin geri kalmasının bir tek sebebi vardır bana göre, kendi değerlerine göre iyi insan yetiştirememektir. Çağdaş ülkelere baktığınız zaman tamamının ortak bir yönü var, hepsi kendi değerlerine göre iyi insan yetiştirmeyi başarmışlardır. İlim, fen ve teknolojinin gelişmesi ve kendi değerlerine göre milletler iyi insan yetiştirmeyi başardıkları zaman diğer problemler kendiliğinden hallolur. Bu işin de başlangıcı insan olmaktır. İnsanı da çocukluktan itibaren sağlam ellerde iyi birer birey olarak yetiştirmeyi başardığımız gün Türkiye’de meselelerinin çözüm noktasına geliriz. Bugün Türkiye 4-6 yaş eğitimini ve bu eğitimin önemini kavramış durumda. Biz de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu işin önemini kavradık ve ülkenin dört bir yanında 4-6 yaş eğitimin yaygınlaştırıyoruz. Bu sahada öğreticilerimizin daha başarılı olabilmeleri için başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yapılıyor. Öğreticilerimizin daha donanımlı hale gelmeleri ve milletimizin emanet ettikleri yavrularımızı en güzel şekilde yetiştirmeleri için birlikte çalışıyoruz. Bugün burada bunun güzel bir örneğini yaşadık” açıklamalarında bulundu.

“DENEYİMLERİMİZİ MİNİKLERİMİZLE PAYLAŞTIK”

Eğitimlere katılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden öğretim görevlisi Esra Ağyar da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Biz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak dört akademisyen hocamızla birlikte bu oluşumun içerisinde, eğitimin bir parçası olarak yer aldık. Edindiğimiz eğitimleri, deneyimleri, güncel bilgileri buradaki kursiyerlerimizle paylaştık. Bugün de çalışmalarımızın sonucu görüyoruz, burada yapılan ürünleri görüyoruz. Diğer kursiyerlerle ve diğer meslek elemanlarıyla paylaşmanın mutluluğu içerisindeyiz.”

“3 AYRI KURSTAN 86 MEZUN VERDİK”

Serginin düzenlenmesinden büyük katkısı bulunan Kahramanmaraş İl Müftülüğü’nden 4-6 yaş rehber öğretmeni Rabia Alagöz ise, “Bu projeyi bakanlıktan duyduğumuzda kendi personelimizin de buradan faydalanmasını istedik. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurslardaki 4-6 yaş çocuklarımızın sayısı 100 bini aştı. Çocuklarımıza hizmet vermekteyiz. Bu kapsamda da personelimizin yani müftülüğümüze bağlı personelimizin de bu projeye dahil olarak eğitim almasını istedik. Böylelikle de bu kursu gerçekleştirdik, bugün de hocalarımızın ve arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu materyalleri burada sergiliyoruz. Çok mutlu olduk, 3 ayrı kurstan 86 kursiyerimizi mezun etmiş bulunuyoruz. Okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi noktasında, okul öncesi çocukların eğitimini kapsayan, gelişmelerini sağlayan ve değerler eğitimi çerçevesinde birçok materyal yaptık. Okul öncesi çocukların merkezinde oyun vardır, oyunla öğrenir. Bunları destekleyen her şey, örneğin kuklalar, tiyatro köşemiz, taş boyamalar, resimler, gölge oyuncakları gibi birçok materyalleri kursiyerlerimizle birlikte hazırlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi davetliler tarafından kesildi. 

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz