Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Mehmet Ceyhan Koleji, eğitimdeki başarısıyla dikkatleri çekerken, bu kez ise camide ders işlemesiyle gündeme geldi. Mehmet Ceyhan Koleji’nin İnkılap Tarihi Öğretmeni Hasan Demir, İnkılap Tarihi dersini Ulu Camii’nde işledi. Erkek öğrenciler çete kıyafeti, kızlar ise köylü kızı olarak bilinen elbiseyi giyerek Senem Ayşe oldu. Demir, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunu öğrencilerine canlandırarak anlatırken, öğrencilerin ecdadını daha iyi tanımasını sağladı. Cami cemaati ve vatandaşların büyük beğenisini kazanan ders, Kahramanmaraş’ta ilk oldu. Sütçü İmam’dan Rıdvan Hoca’ya, Kahramanmaraş Kalesi’ndeki Fransız bayrağının indirilip Türk bayrağı dikilmesinden, kurtuluş mücadelesinin fitilinin ateşlenmesine kadar tarihin seyrini değiştiren birçok olayı canlandıran Hasan Demirci, yaşananları bir kez de bize anlattı. Öğrenciler ise yaşayarak öğrenmenin hafızalarında daha iyi yer tutacağını belirterek, öğretmenlerine ve kolej yöneticilerine teşekkür etti.

MİLLİ ŞUUR OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK”

Ders sonrası açıklamalarda bulunan Mehmet Ceyhan Koleji Müdür Yardımcısı ve İnkılap Tarihi Öğretmeni Hasan Demir, öğrencilerin yerinde ve yaşayarak tarihi daha kolay anlamalarını hedeflediklerini belirterek, “Şanlı tarihimizi, özellikle Kurtuluş Savaşı’nı yani var olma mücadelemizi öğrencilerimize yerinde anlatmaya, onlarda milli şuur, milli duygu, milli heyecan oluşturmaya çalıştık. İnşallah muvaffak olmuşuzdur çünkü bu değerlere çok ihtiyacımız var. Çocuklarımız teknoloji bağımlısı olunan bir çağda olayları yaşayarak öğrenmenin zevkine ve tadına varmışlardır. Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı’nda Güney cephesinde Kuva-i Milliye’nin savaştığı önemli yerlerden bir tanesidir. Biliyorsunuz Doğu cephesinde 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir başarılı oldu. Batı cephesinde yeni kurulan düzenli ordu başarılıydı fakat güney cephesinde milis kuvvet dediğimiz, halktan oluşan, düzensiz birlikler Kuva-i Milliye başarılı oldu. Burada da öne çıkan bazı kahramanlarımız vardı. Bunları çocuklarımıza yaşatarak anlatmaya çalıştık” dedi.

ULU CAMİİ’Nİ, KURTULUŞTA ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU İÇİN SEÇTİK”

Sütçü İmam’ın ilk kurşunu sıkmasından, Rıdvan Hoca’nın hutbesine kadar birçok konuyu canlandırarak anlattıklarını ifade eden Demir, “Bu kahramanlarımızdan bir tanesi Ulu Camii’nde görev yapan Rıdvan Hoca. Ulu Camii, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda önemli bir yere sahiptir. 28 Kasım 1919’da Ulu Camii’nin karşısında bulunan Kahramanmaraş Kalesi’nden Türk bayrağı indiriliyor. Olayın mazisi de şöyle, Fransız General, ileri gelen bir Ermeni Hırlakyan’ın evinde baloya davet edilir. Burada bir kıza dans teklif eder, Ermeni kızının kendisine cevabı, ‘Esaret altında ben dans edemem, kendimi mutsuz hissediyorum’ olur. Bu söz üzerine bir milleti, bir şehri karşısına alan Fransız işgalci kuvvetleri, Türk bayrağını gönderden indirip, yerine Fransız bayrağı çeker. Bu olay Maraş halkında derin üzüntüye neden olur, bu üzüntüyü şöyle izah edecek olursak Sütçü İmam’a da değinmeden geçemeyeceğiz çünkü, hamamdan çıkan 3 tane Türk kadınına Fransız askerleri, ‘Burası artık Türk toprağı değildir, Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez’ diyerek peçeyi açmak için elini attığında Çakmakçı Sait, üzerinde herhangi bir silahı olmamasına rağmen ‘Gavurun uşakları, siz bacılarımın peçesine nasıl uzanırsınız’ diyerek düşmanın üzerine atılır. Orada düşman tarafından vurularak şehit olur. O dönemde sütçülük yapan Sütçü İmam, Fransız askerlerine ateş eder ve bir tanesini öldürür, bir tanesini de yaralar. Bu şekilde Kahramanmaraş olayları başlar” şeklinde konuştu.

MİLLİ ŞUURUMUZU VE MİLLİ TARİHİMİZİ ÇOCUKLARIMIZA AŞILAMAK İSTİYORUZ”

Rıdvan Hoca’nın hutbesinin Müslüman halkı harekete geçirdiğini anlatan Demir, öğrencilerin dersi daha iyi anladıklarını belirterek, “Asıl halkı galeyana getiren, dini ve manevi duyguları harekete geçiren olay da Ulu Camii’nde meydana gelir. Cuma günene gelir, tarih böyle tekerrür eder. Rıdvan Hoca’nın, ‘Sizlere Cuma hutbesi veremem, esaret altındaki milletin Cuma namazı kılması caiz değildir’ sözleri üzerine halk kaleye hücum eder, 22 gün süren savaştan sonra Maraş kurtulur. Burada bu olayın öğrencilerimizin zihninde daha iyi yer bulabilmesi için canlandırılmasını yaptık. Milli şuurumuzu ve milli tarihimizi çocuklarımıza aşılamak istiyoruz. Kahramanmaraş’ta sanırım dersi camide işleyerek, olayları canlandırarak ilk olduk, çok mutluyuz. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100’üncü yılına denk gelmesi de güzel oldu” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZ YAŞAYARAK ÖĞRENSİNLER İSTEDİK”

Mehmet Ceyhan Koleji Müdürü Mehmet Doboğlu da hem kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl etkinliklerinin başlaması hem de 2023 eğitim vizyonunda yer alan yaparak ve yaşayarak öğrenme modelini hayata geçmesi açısından önemli bir ders işlediklerini belirterek, “Öncelikle İnkılap Tarihi öğretmenimiz Hasan Demir’e teşekkür ediyorum. Zamanlama olarak güzel bir ana denk geldi. Hem Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100’üncü yılı etkinliklerinin başlaması, hem de 2023 eğitim vizyonumuzda yer alan yaparak ve yaşayarak öğrenme modelini yerinde, milli mücadelenin ilk kıvılcımlarının atıldığı Ulu Camii’nde, Rıdvan Hoca’nın hutbesi, arkasından halkımızın Ulu Camii’nden kaleye Fransız bayrağını indirmek için verdiği mücadeleyi öğrencilerimize canlandırarak anlattık. Öğrencilerimiz de yaşayarak öğrensinler istedik, kurtuluş ruhunun yeniden canlanmasını hedefledik” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler ise şu şekilde konuştu;

ASLA UNUTMAYACAĞIM BİR DERS OLDU”

Yasin Özdemir

Çok iyi bir ders oldu. Öğretmenimize teşekkür ediyorum. Tarihimizi yaşayarak gördük, iyi anlar yaşadık. Sütçü İmam’ın canı pahasına ilk kurşunu sıktığını ve mücadeleyi başlattığını öğrendim. Rıdvan Hoca hutbe vermedi namazda, sonra kent halkı silahı olmadan bayrağını dikmiş bunu öğrendim. Asla unutmayacağım bir ders oldu.

BÜYÜKLERİMİZİN FEDAKARLIĞINI ÖĞRENDİK”

Göktuğ Tekinşen

Eğlenceli bir ders oldu, yaşayarak öğrendik. Hem eğlendik hem de öğrendik diyebiliriz. Bizden önceki büyüklerimizin nasıl fedakarlıklar yaptığını yaşayarak öğrendik diyebiliriz. Belki sınıfta işleseydik bu kadar öğrenemezdik. Bu türk derslerimizin artmasını istiyoruz.

ZORLUKLARLA NASIL MÜCADELE EDİLDİĞİNİ GÖRDÜK”

Melih Ceyhan

Öncelikle bizleri buraya getiren Hasan hocamıza teşekkür ederiz. Burada eski insanlarımızın zorluklarla mücadelesini ve bu ülkenin düşmandan kurtulmasını nasıl sağladığını öğrendik. Tüm geçmişteki insanlarımıza bizleri bu günlere getirdikleri için teşekkür ediyoruz.

ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”

Dilara Gülaçıksarı

Çok güzel bir ders oldu benim için. Çok güzel bir duygu ayrıca çünkü atalarımızın yaptıklarını görüyoruz. Öğretmenimize çok teşekkür ediyoruz bizlere böyle bir fırsatı verdiği için. Mutluyum, o gün atalarım ne hissettiyse ben de bugün onu hissettim.

Öğrenciler, dersi ‘Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülizar olmaz’ sözleriyle noktaladı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz