Tarihi Kapalıçarşı’da yüzyıllardır süregelen el emeği göz nuru yemeni üretimi teknolojiye rağmen hala devem ediyor. Babasından devraldığı yemenicilik (Çarıkçı) mesleğini 35 yıldır hiç aksatmadan devem ettiren Ali Kutluksaman, emeğimizin karşılığını alamıyoruz ‘markalaşmamız şart’ dedi.           

Dünya’nın önde gelen filmlerine, oyuncularına 600 yıllık geleneğimizle yemeni üreten Kahramanmaraş’ın yemeni ustaları markalaşma yolunda. Osmanlı çarıkları 6 asırdır bu bölgede varlığını sürdürüyor. Bir zamanlar her yöreye göre değişik modelleri ve isimleri olan yemeni, çevre illerde Kilis, Gaziantep ve Elazığ’da yapılırmış. Anadolu’daki üretimi eskilere dayanan yemeni geleneği, Yemen’den Halep’e oradan da bize ulaşmış. Rivayete göre adı, yemeniyi ilk yapan usta Yemen Ekber’den geliyor.

YEMENİ KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI
Tarih kadar eski bir ayakkabı olan yemeni, unutulmaya yüz tutuyor. Oysaki yemenicilik sanatı Kahramanmaraş’ta babadan oğula geçen çok eski bir ata sanatı. İslam Kültürünün bir parçası olan yemeni Kahramanmaraş’ta birkaç ustanın gayretleri ile sandalet, çarık, gladyatör, postal, maskot, mest gibi çeşitleriyle günümüzde ilgilenen vatandaşlara sunuluyor. Hakiki hayvan derisinden yapılan ve modası hiç bitmeyen nostaljik ayakkabılar yazın ayakları serin, kışın ise sıcak tutuyor.          

KAHRAMANMARAŞ’TA DAHA UCUZ
Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatları arasında yer alan yemeni, eskiden derinin yalnızca doğal rengi kullanılırken sonraları siyah ve kırmızı eklenmiş. Şimdiyse turuncusundan kahvesine, mavisinden yeşiline her renk yemeni üretiliyor. Kiminin terlik gibi arkası açık kimi ayakkabı şeklindedir. Kahramanmaraşlı Ali Usta kendisi ürettiği yemenilerle hem dede mesleğini devam ettiriyor hem de geçimini bu işten kazanıyor. Günde 4 veya 5 tane yemeni yapabilen Ali Usta, tanesini 10 ila 100 lira arasında fiyatlarla il içine ve dışında satıyor. Kıyı kesimlerinde turistlere döviz karşılığında yüzlerce liraya satıldığını ifade eden Ali Usta markalaşıp kendi ürünlerini kendileri satmayı düşünüyor.

YEMENİ MODASI DEVAM EDİYOR
Önceki yıllarda çekimleri Kahramanmaraş’ta devam eden Yedi Güzel Adam, dizisi sayesinde Kahramanmaraş’ta gençlerin modası haline gelen yemenilere ilgi hala devam ediyor. “Gençlere yemeni yetiştiremiyorduk, üretimi artırdık” diyen Ali Usta yaptığı işin sadece para kazanmak amaçlı olmadığını ve bu işin kültür hizmeti olduğuna inanıyor. Kendine özgü modeller oluşturan Kutluksaman, herhangi bir ayakkabının aynısını deriden kendi eliyle yapabilecek kadar işinin uzmanı.

HEM SAĞLIKLI HEM RAHAT
İlk olarak internet sitesi kurarak ürünlerini buradan pazarlamayı düşünen Kutluksaman, “ben bu internetten anlamıyorum fakat tavsiye ettiler bende anlayan birilerini bulup bu işe başladım” dedi. Dünyada marka olarak isim yapmış ayakkabılara rakip olan bu yemeniler hem yaz hem kış mevsiminde giyilebilecek en rahat ayakkabılardan.   Terletmeye ve ayak kokusuna sebep olmadığı gibi rahattır. Ayak kuru kalır, nefes alır. Bir o kadar da de şirinve otantik bir görüntüye sahip. Her tarafı deri olduğu için gayet de sağlıklı.

Giymeyi düşünenler Kapalı Çarşı’ya uğrayıp oradan hazır alabilir veya ayak ölçüsüne göre diktirebilir.
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz