Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin öncül projeleri arasında yer alan ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan kitap ve kültür fuarı dolu dolu etkinliklerle geri sayıma başladı.  On binlerce kitabı, binlerce yazarı okuyucu ile buluşturan kitap ve kültür fuarı bu yılda zengin bilgi hazinesi ile yeni neslin ufkunu açacak. Özel bir konseptle hazırlıklarında sona yaklaşılan fuarda çeşitli sosyal etkinliklerle fuara renk katmak hedeflenirken Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem’de Türkiye ve Türk Dili hakkında ki zengin bilgilerini aktaracak. 

‘260 YAYIN EVİ KATILACAK’

Hazırlıklarında sona yaklaşılan ve 13 Ekim tarihinde açılacak olan 4’üncü Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yıl ki konseptini gazetemizle paylaşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakcı, bu yıl ki fuara 260 yayınevinin katılacağı bilgisini verdi. Kabakcı, “Bu yıl Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz 4’üncü Kitap ve Kültür Fuarı’nı açacak. Her yıl artarak gelişen bir fuarımız var. Anadolu’nun en büyük kitap fuarı sloganı ile yola çıkıyoruz haklı olarak ta bu başarıyı yakaladık. Türkiye’de bugün değişik illerde bu tür fuarlar yapılmakta ama halka inmesi, öğrencilere inmesi açısından Kahramanmaraş Uluslararası 4’üncü Kitap ve Kültür Fuarımız şehrimizin hem önünü açmada hem de şiirin ve edebiyatın başkenti olması hasebiyle Kahramanmaraş’ımız için önem arz etmektedir. Fuarımız Atatürk Parkı içerisinde bulunan KAFUM Fuar alanında gerçekleştirilecek. Fuar alanımız da çok güzel bir yapıya sahip. Geçen yılda bu yılda fuarımıza 110 kadar yayınevi katılacak ama bu 110 yayınevinin değişik yayınevlerinin kitaplarını da getirmeleri nedeniyle 260 yayınevini içerisine alıyor bu da Türkiye’de ileri gelen yayınevleridir. Bizim standardımızda bir yayınevinin katılabilmesi için 100’ün üzerinde yayın yapılması büyükşehrimiz tarafından bir standart haline konulmuştur. Geçen yıl 160 bini aşkın kişi fuarımızı ziyaret etti ama bunu diğer iller ile kıyasladığımız zaman biz genellikle İstanbul ile kıyaslıyoruz. TÜYAP Fuarı’nda 500 bini aşkın ziyaretçi var, Atatürk Hava Limanı’nda yapılan Fuarda ise 250 bini aşkın ziyaretçi var ve İstanbul ile Kahramanmaraş’ı kıyasladığımızda kentimiz nüfus oranı ile Türkiye’nin en büyük fuarını gerçekleştiriyor. Fuarımızın en önemli özelliklerin bir tanesi de Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinin katılmasıdır” diye konuştu. 

TÜM ÖĞRENCİLER FUARA ULAŞABİLECEK

“Hepimizin bu fuarı dağa taşa duyurması gerekiyor çünkü bizim inancımız kitabımızın ilk emri ‘OKU’dur” sözüyle okumadaki önemin üzerinde duran Kabakcı, fuarda ki önceliklerinin tüm öğrencilerin fuara ulaşmasını sağlamak olduğunun altını çizdi. Kabakcı şöyle devam etti: “Bu yıl ki düzenlenecek olan fuarımızda orta stantları özel stantlar olarak düşündük. Bu yıl şehir dışından ulusal olarak 160’ı aşkın yazar geliyor ve Kahramanmaraş’ta da bulunan 100’ü aşkın yazar ile bu sayı 260’ın üzerinde olacak. Fuarda en çok önemsediğimiz olay ise öğrencilerimizin fuara gelmesidir.  Bunun içinde milli eğitim müdürlüğümüz ile çalışmalar yapıyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz ve Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’ta bu olayı çok önemsiyor o yüzdende öğrencilerin fuara ulaşımını bizim sağlamamızı istiyor. Bizde gerekli alt yapıları oluşturarak öğrencilerimizin fuara gelmelerini sağlıyoruz. Geçen yıl 60 binin üzerinde öğrenci fuarımıza büyükşehir belediyemiz ve milli eğitim müdürlüğümüzün ortak çalışması ile getirildi. Bu yılki amacımız da bu sayıyı daha yukarılara çekmektir. Bunun içinde şehrimizde ki herkes bu konuda görevlidir. Hepimizin bu fuarı dağa taşa duyurması gerekiyor çünkü bizim inancımız kitabımızın ilk emri ‘OKU’dur. Onun için bizlerde hem batıyı hem doğuyu okuyarak medeniyetimizin yeniden canlanması için çalışmalar yapmalıyız. Kırsal kesimde yaşayan öğrencilerimizin dahi fuara ulaşmasını ve katılan her öğrencinin en az bir kitap almasını sağlayacağız. Uygun fiyatta kitap satışları da yaptırarak çocuklarımızın her yıl fuarı özlemle sağlamak için gayret ediyoruz. Bu yıl ki amacımız ise 200 bine yakın okuyucunun fuarımızı ziyaret etmesini sağlayacağız.” 

SÜRPRİZLERLE DOLU DOLU

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem’in onurlandıracağı fuarda çok sayıda sürprizlerinde yapılacağının altını çizen Kabakcı, “Tüm bunların yanı sıra fuarımızda bu yıl halk oyunları gösterileri, değişik etkinlikler ve el sanatları ile alakalı çalışmalar yapılacak. Yurt dışından da yazarlarımız fuarımıza katılacak. Yurt içinden ise ülke genelinde ileri gelen değerli yazarlarımız etkinliklere katılacak. Bunun yanında bu yıl kamuya yararlı derneklerimizden olan Ekrem Erdem’in genel başkanlığını yaptığı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğimizin de Kahramanmaraş’ta Türkiye ve Türk Dili üzerine bir toplantısı yapılacaktır. Buraya da edebiyatseverler yazarlar katılarak Türk dili üzerinde ki görüşlerini beyan edecekler. Tüm yazarlarımızı çat kapı yazar buluşmaları şeklinde milli eğitim müdürlüğümüz ile yaptığımız ortak proje kapsamında tüm okullarımıza gitmelerini sağlayacağız ve orada yazar öğrenci buluşmaları da gerçekleşecek. Bunun için büyükşehrimiz elinden gelen tüm gayretle çalışıyor. Değerli başkanımız bu kitap fuarını çok önemsiyor. Ondan ötürü de Türkiye’de ki dolu dolu geçen kitap fuarlarından bir tanesidir bizim fuarımız. Dışarıdan gelen sürpriz yazarlarımızda olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber: Kübra Şimşir  

Editör: Mahmut Beyaz