Kahramanmaraş’ta 55 yıldır, kasket ve şapka üretimi yapan Şükrü Erşan, hemen hemen her grubun kasketlere ilgi duyduğunu ve Hollanda’ya kadar satış yapılması için kasket gönderdiğini belirtti. Kasetçiliğin baba mesleği olduğunu ifade eden Erşan sözlerini şu şekilde konuştu: “63 yaşındayım. Baba mesleğimi yapıyorum. Mesleğimi okul günlerim dışında hiçbir zaman bırakmadım. Aşağı yukarı 55 yıldır bu mesleği yapıyorum. Mesleğimi seviyorum. Kahramanmaraş’ta 5-6 tane meslektaşım vardı. Onların hepsi mesleği bıraktılar. Kahramanmaraş’ta bu mesleği yapan tek kişi kaldım. Kahramanmaraş’ta imalat olaraktan bu mesleği yapan tek kişi benim.”

“PROMOSYON ŞAPKA SATIŞLARI AZALDI”

Halkın ucuza kaçtığını ve Çin Malının çoğalmasıyla satışların azaldığını söyleyen Erşan: “Kahramanmaraş’ta ünlü olan 8 köşeli kasketten imalat ediyorum. Bir de düğmeli adıyla sınıflandırdığımız şapka türümüz var. Yaz aylarında promosyon şapkalar yapıyorduk. Halkımızın Çin malına düşkünlüğü nedeniyle promosyon şapka satışlarımızda oldukça azaldı. Promosyon işimizde oldukça zayıfladı. Çin Malının ucuz olması vatandaşı cezbediyor. Buna rağmen bu meslekten bir şeyler kazanıyoruz. Ekmek kazanabiliyoruz. Bir şikâyetimiz yok. Çalışabildiğimiz yere kadar çalışacağız” dedi.

“ORTA DÜZEYDE SATIŞ YAPIYORUZ”

Kasket satışlarına ne fazla ne de az diyebileceklerini belirten Erşan: “Satışlarda fazlalık yok, orta düzeyde satış yapabiliyoruz. Ancak Allah’a şükrediyoruz. Bir şekilde geçimimizi sağlayabiliyoruz. Bunun haricinde fazlada da isteğimiz yok. Bir şekilde Kahramanmaraş Halkı, kasketlere ilgi gösteriyor. Bizde kazanç elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“YURT DIŞINA 8 KÖŞELİ ŞAPKA SATIYORUZ”

Erşan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş ziraat memleketidir. Haliyle ziraata çalışmaya gidenlerin, buna benzer aksesuar olarak kullananların ilgisiyle satışlarımız oluyor. Şehir dışına, hatta yurt dışına Kahramanmaraş’ın yöresel şapkalarında biri olarak bilinen, 8 köşeli satılıyor. Siparişler geliyor. Siparişleri karşılama çalışıyoruz. Farklı istekler oluyor. Orman işçileri alıyor. Bir şekilde satılıyor. Ekmeğimizi kazanıyoruz.Bizim satışlarda yaz ve kış diye bir ayrım yok. Yaz aylarında bu promosyon işleri fazlaydı. O da Çin Malının yaygınlaşmasıyla yapamaz olduk. Öbür işlerimiz standart şekilde devam ediyor. Vatandaşın birisi 2 ay giyiyor, gelip yenisini alıyor, birisi 6 ay giyiyor, gelip yenisi alıyor, birisi bir yıl giyiyor. Doğal olaraktan her dönem satış oluyor. Nüfusta genişledi. Gençlerde bile aksesuar olaraktan alanlar oluyor. Çeşitlerin fazla bir detayına eğilemiyoruz. Bu yörenin giyimi var. Yaşlısı, genci ve çocuğu herkes tercih ediyor. Bazen okullarımızda sene sonu etkinlikleri oluyor. O zamanlar çocuklar için toplu olarak satılıyor. Normalde bunu giyenler orta yaştaki kesimlerdir. Kış ayları daha çok sirkülasyon oluyor. Hava şartları bunda etkili oluyor. Yaz ayları adet olarak fazla satmamıza rağmen kazancımız azalıyor.”

 ‘VATANDAŞ EN KALİTELİSİNİ TERCİH EDİYOR’

Giyim ile kültür olmadığı kaydeden Erşan, birçok vatandaşın kasketleri aksesuar olarak kullandığını kaydetti. Erşan, “Fiyatlar kalitesine göre değişiyor. 10 TL’den başlıyor20 TL’ye kadar çıkıyor. Kumaşın kalitesi ve müşteri talebi ortadadır. Kalite olarak bizleri tercih ettikleri için daha çok revaç görüyor. Vatandaş kalitelisini istiyor. En kalitelisini alıyor.Giyim ile kültür olmaz. Kasketler aksesuar olarak kullanılıyor. Ben 10 yaşındayken işe başladığım zaman Kahramanmaraş’ın nüfusu 50 bindi. Şimdi ki nüfus ise 500 bin, yaz aylarında dışarıdan gelenlerle beraber bir milyon oluyor. Gurbetten gelen vatandaşlarımız özel ilgi gösteriyor. Gurbetçiler alıp yurtdışına götürüyor. Hollanda’ya kasket gönderdiğim oldu. Hollanda’da satmak üzere gönderdik. Orada da bir pazarımız var. Malımızın temiz ve kaliteli olmasından dolayı tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

 ‘BABAM VE 2 KARDEŞİ BU İŞLE UĞRAŞIYORLARDI’

Çocukluğundan bu yana bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren Erşan, şunları kaydetti: “Eskiden bu yana bu işin içerisindeyiz. Babamlar, 3 kardeş olarak bu işle uğraşıyorlarmış. Kahramanmaraş’a giriş yapılıp, Aksu’dan ‘Şapkacılar nerede’ diye sorulduğunda bizim buraya gönderiyorlardı. 3’ü de vefat etti. Şuanda Kahramanmaraş’ta bu işi devam ettiren tek kişi benim. İmalat olaraktan tekim, dışarıdan getirip satanlar oluyor. Onlarda ekmeğini yiyorlar.”

Haber: Meliha Şeyma Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz