Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 2020 yılının Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yılına denk gelmesi sebebiyle bu yıl etkinlikler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilirken, yıl sonuna kadar devam ediyor. Kahramanmaraş’ın 12 Şubat Kurtuluş Bayramı gururu, Kahramanmaraş sevdalısı Mühendis Bilge Doğan tarafından türkü ve marşa aktarıldı. Aslen Kayserili olmasına karşın 15 yıl önce şiir ve edebiyata ilgi göstermesinin ardından Kahramanmaraşlı şair ve yazar Bahaettin Karakoç’la tanışmasıyla birlikte adeta Kahramanmaraş sevdalısı olan Mühendis Doğan Bilge, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Şiir Yarışması’na katılan arkadaşlarının şiirlerinin birini marş, birini ise türkü olarak besteledi. Bilge’nin bestelediği marş ve müzikler özellikle sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Gazetemize bestelediği türkü ve marş hakkında bilgiler veren Bilge, türkü ve marşı Kahramanmaraş’a hediye ettiğini söyledi.

BAHAETTİN KARAKOÇ İLE SÜREKLİ GÖRÜŞTÜK”

15 yıl önce şiir ve edebiyat sevgisi başladığını aktaran Bilge, Kahramanmaraşlı şair Bahaettin Karakoç ile sürekliği görüştüğünü belirterek, “1967 yılında Kayseri’de doğdum, 2 yaşında ailemle Ankara’ya geldim. Tüm öğrenimimi Ankara’da yaptım. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği mezunuyum. Şuan da bir enerji şirketinde mühendis olarak çalışıyorum. Yaklaşık 15 yıldır şiirle ilgileniyorum ve büyük bir de internet sitesi kurmuştum ŞairTürk.com isimli. Dolayısıyla sayısalcı bir kişinin edebiyatla ilgilenmesine dünüştü, 15 yıl önce şiir ve edebiyat sevgisi başladı. Şuan kurduğum internet sitesi revize ediliyor. Bu vesileyle birçok şair ve yazarla tanıştım. Kahramanmaraşlı şairimiz Bahaettin Karakoç Ankara’ya geldiğinde sürekli görüşürdük, Kahramanmaraş’a gittiğimde de ziyaret ederdim. Cemal Safi ile çok iyi tanışıklığımız var. Dolayısıyla kurduğum sitede şiir ve edebiyat hareketi başlattım. Sonrasında şiir seslendirmeyle ilgili halkımıza tüyolar verdim, kendim de şiir seslendirmeye başladım. Kayıtlı arşivimde 2000’e yakın şiir var. Uzun süredir de beste yapıyorum ama bestelerimi hiç gün yüzüne çıkarmadım. Sonuçta bir arkadaş rica etti, iki hafta önce video paylaşım sitesi Youtube.com’da kanal açtım. İlk birkaç bestemi orada paylaştım” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A HEDİYEMDİR”

Kahramanmaraş’ın Şiirin ve Edebiyat’ın başkenti olduğunu belirten Bilge, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş’a gelince, Büyükşehir Belediyesi sanıyorum 100’üncü yıl dolayısıyla şiir yarışması düzenlemiş. Sevdiğim şair arkadaşlarım bana söyleyince onlardan iki tanesinin şiirini besteledim. Birini türkü, birini marş olarak besteledim. Dolayısıyla Kahramanmaraş’a gelmiştim, sık sık ziyaret ediyorum. Şiirin ve şairin bol olduğu, hatta Şiirin ve Edebiyat’ın başkenti olarak anılan Kahramanmaraş’ı çok seviyorum. Özellikle bir Kahramanmaraşlı olan Bahaettin Karakoç ile bir tanışıklığımız olduğu için bütün bunlar böyle bir çalışma yapmama vesile oldu. Bestelediğim türkü ve marş, benim Kahramanmaraş’a hediyemdir. Böyle bir kahramanlığın tanıtılmasına, duyurulmasına vesile olabilmek benim için gurur verici.”

İşte Doğan Bilge’nin bestelediği ve uzun yıllar gururla dinleneceği tahmin edilen marş ve türkünün sözleri;

KAHRAMANMARAŞ 100. YIL MARŞI (KAHRAMANLAR KIYAMI)

Söz: Mustafa DOĞAN Beste: Doğan BİLGE

Zemherinin koynunda yedi başlı ejderha

Otağ kurmuş arsızca Anadolu tahtına

Sabrın bendini yıkar yarılır şerha şerha

Yine zor zaman düştü milletlimin bahtına

İstiklalde istikbal yerden göğe cendere

Baykuşlarda yürürmüş göğsünü gere gere...

Şahlanır Sütçü İmam can cennete kefaret

Bu millet ne yaşadı ne de yaşar esaret

Kadın erkek yaşlı genç bir şehir aynı safta

Kahramanlar kıyamı dalga dalga yayılır

Bir yanda Kılıç Ali Arslan Bey bir tarafta

Kâbusa döner hülya düşman düşten ayılır

Eski yeni tarihler bilir bütün zamanlar

Saymakla sıralanmaz isimsiz kahramanlar

Göğsündeki imana yerler ve gökler şahit

Yaşlısı söyle dursun kundaktaki mücahit

Kahramanmaraş 100.yıl Marşı linki: 

https://www.youtube.com/watch?v=FDCqvK-GIDY&feature=youtu.be

KAHRAMANMARAŞ 100.YIL TÜRKÜSÜ (BİR ASIRLIK DESTAN)

Söz: Arif ODABAŞ-Beste: Doğan BİLGE

Umudun baharıydı mevsimlerden karakış

Tarihe şan işlendi Maraş'ta nakış nakış

Ne zaman toprağıma göz dikse imansızlar

Yürek küle döner de, ecdadın ruhu sızlar

Hilalim can çekerken sükût eylemek ardı

Her sokağın başında bir Sütçü İmam vardı

Ey şehir silahın ki, yüreğinde imandır

Ezelde adın Maraş, soyadın Kahraman'dır

Bir ananın oğluna son sözü şu meramdır

"Ezanlar susacaksa sütüm sana haramdır"

Maraş’ım madalyanı aşkla taşı boynunda

Şehitlerin şad olsun şol cennetin koynunda

Can Kahraman Maraş’ım hürriyetsiz mi yaşar

Uğrunda akan kanla sel olur Ceyhan taşar

Maraş’ım namusunu çiğnetmedin soysuza

Bir asırlık destanın yankılanır sonsuza

Kahramanmaraş 100. yıl Türküsü linki:

https://www.youtube.com/watch?v=n_t7nQOVtV8&feature=youtu.be

Marş ve türküyü dinlemek isteyen vatandaşlar Youtube’dan Doğan Bilge’nin kanalına girerek gururla dinleyebilir...

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz