İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Camii’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızı biberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, turizmde her geçen yıl seviye atlıyor. Turizmdeki kabuklarını kıran Kahramanmaraş’ın mevcut potansiyeli hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, yapılan yollar ve geliştirilen havaalanı ile birlikte Kahramanmaraş’ın ilerleyen yıllarda turizmde çok ciddi işlere imza atacağını söyledi.

Kent kültür ve turizmiyle ilgili oldukça önemli konulara değinen Küçükdağlı’nın konuşmalarından satır başları şu şekilde;

“KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP

Doğu Akdeniz'de bulunan Kahramanmaraş, emsalsiz doğası, iklimi, Başkonuş ve Yavşan yaylaları, Kapıçam Tabiat Parkı, mağaraları, barajları, akarsuları, gölleri, dağları, Germanicia Mozaikleri, Eshab-ı Kehf Külliyesi, kaleleri, tarihi camileri ve çarşıları, geleneksel el sanatları, yöresel mutfağı ve coğrafi işaret olarak da tescil edilmiş olan tarhanası, pul biberi, dondurması, uzun tarihi geçmişi ve zengin kültürü ile alternatif turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

TARİHÎ ÇARŞILAR EKONOMİK AÇIDAN CANLILIĞINI KORUYOR

Geleneksel el sanatları, yöresel mutfak başta olmak üzere diğer tarihi ve kültürel değerleri ile Kahramanmaraş, kültür turizmi açısından dikkat çekmektedir. Kahramanmaraş Müzesi, Germanicia Mozaik Alanı Örenyeri, Elbistan Şehir Müzesi, Etnografya Müzesi (Mahmut Arif Paşa Konağı), Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Dondurma Müzesi, Dijital Kurtuluş Müzesi, Tematik Mutfak Müzesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Eğitim Tarihi Müzesinde kültürel ve tarihi değerlere şahit olmak mümkündür. Kahramanmaraş, Türkiye'de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri konumundadır. Maraş işi sim sırma işlemeciliği, bakırcılık, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşılar ekonomik açıdan canlılığını korumaktadır.

GASTRONOMİSİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü tencereden sofraya ekşili yemekleri ve köfte çeşitleri başta olmak üzere Maraş tarhanası, tarhana çorbası, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, paça, simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi, yoğurtlu kebap, mayam şerbeti, ravanda şerbeti, döğme aşı, Maraş dolması, mimbar, Maraş çöreği, Maraş biberi, sucuk, samsa, pekmez, hapısa, pestil, cevizli kırma tatlısı, çullama, dünyaca ünlü Maraş dondurması gibi yiyecek-içecekleri ve tatlıları ile zengin bir görünüm arz etmektedir. Turistlerin tatil yeri tercihinde kültürel değerlerin önemli bir rol oynaması sebebiyle geleneksel el sanatları ve yöresel mutfak kültürel zenginliğin bir ifadesi olarak turizme çekicilik kazandırmakta ve turizm gelirlerinin artmasına katkı sağlamaktadır.

EKİNÖZÜ İÇMELERİ, ILICA KAPLICALARI, YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ

Turizm çeşitliliği açısından önemli bir avantaj sağlayan Ekinözü İçmeleri, Ilıca Kaplıcaları ve Döngele Termal Turizm Alanı, Yedikuyular Kayak Merkezi çevre ve doğa kullanımı açısından farklı çekici unsurlara sahiptir. Kaplıcaların etrafında yer alan dağcılık, atlı doğa gezisi, trekking, flora/fauna incelemesi, safari vb. aktivitelere uygun alanlar turizme elverişli bir görünüm arz etmektedir. Doğal değerlere yönelik potansiyelin zengin olması, kent merkezine ulaşımın kolay olması, yöre halkının sosyal yapısının turizme uygun olması, sağlık turizmi, kültür turizmi, yayla turizmi, sportif turizm gibi diğer turizm çeşitleri ile entegrasyonunun sağlanabilir olması sebebiyle önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır.

İNANÇ TURİZMİNİN ADRESİ ESHAB-I KEHF
M.S. 446’da inşa edilen Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi, bütün dünyadan ziyaretçi çeken önemli bir inanç turizmi merkezidir. Farklı din ve uygarlıkların buluşma noktası olan alanda her bir uygarlık kendi inanışları açısından alana istisnai bir değer katmış ve kendi yapılarını ekleyerek bu kutsal alanı yaşatmışlardır. Külliyede Doğu Roma, Selçuklu, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti dönemlerine ait izlere rastlamak mümkündür. 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine kaydedilmesi uygun görülmüştür.

Afşin ilçesinin 7 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Külliye Antik Çağ’dan beri kutsal sayılan Eshab-ı Kehf veya Eshabü’l-Kehf adıyla bilinen kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine yapılmıştır. Eshab-ı Kehf Bizans Devrine olduğu gibi Selçuklular’ın fethinden günümüze kadar da Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal bir mekân kabul edilerek önemli bir ziyaret yeri olmuştur. Eshab-ı Kehf’e gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için Anadolu Selçuklularının Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından 1215-1234 yılları arasında ribat, cami ve handan oluşan külliye inşa ettirilmiştir. Dulkadir Beyliği Hükümdarı Alauddevle Bey tarafından medrese ve babası Süleyman Bey tarafından buk’a inşa edilerek külliye büyütülmüş ancak buk’a günümüze kadar gelmemiştir. Alauddevle Bey’in hanımı Şems Hatun tarafından ise bir mescit (Kadınlar Mescidi) yaptırılmıştır. Külliyeye son ilave 1531 yılında Osmanlılar zamanında inşa edilen Paşa Çardağı ile olmuştur. Külliye tarihi dönemlerde önemli bir ziyaretgâh olmasının yanı sıra çevrenin ilim ve kültür merkezi olmuştur.

DÜNYA EDEBİYAT ŞEHRİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş, edebiyatımıza I. Dünya Savaşı sonundaki halk direnişi, doğal güzellikleri ve tarihsel değerliyle yansımıştır. Faruk Nafiz "Han Duvarı" adlı uzun şiirinde bir Maraşlı'nın öyküsünü anlatmaktadır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşadığım Gibi (1970) adlı kitabının bir bölümünde Maraş'ın kurtuluş bayramına katılışından, kurtuluş bayramının anlamı ve güzelliğinden, genel olarak kentin görünümünden izlenimlerini aktarmaktadır. Kahramanmaraş; tarihi, kültürel ve doğal kimliği ile edebi eserlere konu olduğu gibi geçmişten günümüze Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Bahattin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, Mahzuni Şerif gibi pek çok halk ozanı, şair ve yazar yetiştirmiş olup edebiyat şehri niteliği taşımaktadır. Kahramanmaraş'ın edebiyat kültürünü Dünya'nın tüm şehirleriyle paylaşmak adına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından UNESCO Dünya Edebiyat Şehri Adaylığı başvurusu yapılmış olup çalışmalar devam etmektedir.

GOTURKİYE PROJESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla başlatılan, uluslararası alanda etkin turizm ve tanıtım çalışmaları çerçevesinde ülkemiz turizminin tanıtımının resmi platformu yapısına kavuşturulan “GoTurkiye” üzerinden ilimizin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması çalışması başlatılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından illerde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla işbirliği modeli geliştirilmesi, her ilin kendini güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması ve turizm potansiyelinin dünyaya aktarılmasına yönelik başlatılan çalışma için hazırlanan bilgi ve görseller Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile paylaşılmıştır. Kahramanmaraş Valiliği koordinesinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)-Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelinin ön plana çıkarılması kapsamında hazırlanan ve turizme yön verecek olan “gokahramanmarasturkiye.com” sitesi yayına başlamıştır.

17 TESİS GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI ALDI
COVID-19 Salgını önleme ve turizme verdiği zararı engellemek amacıyla bakanlığımızın uygulamış olduğu güvenli turizm sertifikası programı ve ilgili genelgeler hakkında ilimizdeki turizm tesisleri bilgilendirilmiş ve gerekli çalışmalar yapılmıştır. 17 tesis güvenli turizm sertifikası almıştır.

YATIRIMLAR ARTARAK DEVAM EDECEK

Kahramanmaraş’ta turizm sektörü sürekli olarak gelişen ve büyüyen bir çizgide devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli konaklama tesisi sayısı 2003 yılında 4 iken 2021 yılında 56’ya, 534 olan yatak sayısı ise 4 bin 44’e ulaşmıştır. Turizme yönelik konaklama, yeme-içme, eğlence tesisleri ve ulaşımdaki kolaylıkların artması sonucu turist sayısı da artmıştır. 2003 yılında 39 bin 488 olan konaklama sayısı pandemi öncesinde yılda 350 bine ulaşmıştır. Doğa, yayla ve termal turizme yönelik yatırımlar da artarak devam etmektedir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz