Yeni jenerasyonun çevresinden, televizyondan, sosyal medyadan veya yüksek kitlelere ulaşan rapçilerden gördükleri dövmelere özenmesiyle son dönemde dövme yaptıran kişi sayısında artış görülüyor. Ancak Kahramanmaraş’ta dövme kültürü özellikle alınan abdestin kabul edilmediği düşüncesiyle pek hoş karşılanmayan bir durum. Dövme kültürünün Kahramanmaraş’taki geldiği son durumla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan dövmeci Selahattin Çınarlıdere, kentte son iki yıldır dövme yaptırmak isteyenlerin sayısının arttığını fakat pandemiden dolayı gerileme yaşandığını belirtti. Bu artışın yanında dövme sildirmek isteyenlerin de var olduğunun altını çizen Çınarlıdere, “Dövme sildirme fiyatları çok pahalı olduğu için insanlar dövmenin üzerine yeni bir model yaptırmayı düşünüyor” dedi.

30 VE 60 YAŞ ARALIĞI BİRAZ OLUMSUZ BAKIYOR”

Dövmeci Selahattin Çınarlıdere konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta son iki senedir dövme yaptırmak isteyenlerde artış var. Özellikle Pazarcık, Andırın müşterilerimiz vardı fakat pandemiden dolayı azalma oldu. Virüsten dolayı illaki bir azalma oldu ama gençler virüsü önemsemediği için hala işlerimiz devam ediyor. Kahramanmaraş halkının dövmeye bakış açısı 30 ve 60 yaş aralığı biraz olumsuz bakıyor ama 18 ve 30 yaş arası olumsuz bakmıyorlar. Dövme fiyatları ise ; rengine, modeline, yapıldığı bölgeye göre ve dövmenin zorluğuna yani detayına göre değişir.

DÖVMEYİ YAPTIRAN KİŞİNİN BAKIMI ÖNEMLİ”

Dövme yaptırmak sağlık açısından doğru ekipmanlarla ve doğru boyalarla Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği satışı olan orijinal boyalar ve makinalar üzerinden yapılırsa sağlıkla ilgili bir problem olmaz. Ekipman önemli olduğu kadar dövmeyi yaptıran kişinin bakımı önemli. Dövme yapıldıktan sonra ilk 15 gün bakımı var. Bakımları zamanında yerine getirilirse dövme sıkıntısız bir şekilde sağlık bir şekilde olur. Bakımına dikkat edilmediği zaman şişme olur, kabarma olur ve dövmede atma olur ortaya deride çirkin bir görüntü çıkar, bu durumlarla karşılaşılabilir. Dövmesini sildirmek isteyen insanlar var ama genelde maddi durumu olarak zayıf bir semt olduğumuz için ve dövme sildirme fiyatlarıda çok pahalı olduğundan insanlar dövmenin üzerine yeni bir model yaptırmayı düşünüyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz