Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak üzere her fırsatı değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Küçükdağlı, yerel, ulusal ve uluslararası fuarlarda kenti en iyi şekilde temsil ediyor. Bu kapsamda tüm fuarlara katılarak geride iyi bir Kahramanmaraş izlenimi bırakan Küçükdağlı, şimdi de ulusal ve küresel kitleye hitap eden YÖREX’te kentin tanıtılmasına öncülük edecek.

SİZİN ORALARIN NESİ MEŞHUR?’

13-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarın hazırlık aşamasını gazetemizle paylaşan Küçükdağlı,“13-17 Eylül tarihleri arasında bu yıl 8’incisi gerçekleşecek olan YÖREX Fuarı’nda özellikle Anadolu kendisini tanıtacak. Fuarın kuruluşunda ki amaçlardan biri ise ‘Sizin oraların nesi meşhur?’ sorusuyla da tüm bölgeler birbirine tanıtılıyor. Kahramanmaraş’ın da yöresel ve geleneksek olarak meşhur olan birçok değeri vardır. Değerlerimizi artık sadece biz değil, Türkiye’de ki ve yurt dışındaki insanlarda biliyor. Artık Kahramanmaraş’ın hem geleneksel, hem yöresel olan ürünlerinin bilinirliliğini, tanınırlığını, sağlamış durumdayız. Bu vesile ile de başlangıcından bu yana her yıl katılım sağladığımız YÖREX Fuarı’na 2017 yılı takvimi içerisinde bir kez daha çalışmalarımızı son noktasına kadar getirdik. Hazırlıklarımızı ticaret sanayi odamızla esnaf odalarımızla hazırlıklarımızı tamamladık. Antalya halkının büyük bir talep ve rağbetle Kahramanmaraş’ın dondurması, tarhanası, Maraş Biberi, Biber Salçası, Ekşi Ahıtı, Maraş Çöreği, Fıstık Ezmesi, Samsa, Sucuğu gibi yine Maraş İşi Sim Sırma, Ceviz Ağaç Oyması, Çarıkları, Kırmızı Bakır işlemeleri gibi değerleri çok beğeniliyor. Fuar daha başlamadan bizim irtibata geçip Kahramanmaraş’ı fuara getirip getirmeyeceğimizi soruyorlar” dedi.

YÖRENİN TANITILMASINDA Kİ EN AKTİF ROL FUARLARINDIR’

Bir yörenin tanıtılmasında en aktif rolü düzenlenen fuarların üstlendiğini belirten Küçükdağlı bu yolda kent adına düzenlenen tüm fuarlara katılım gösterdiklerini ifade etti. Küçükdağlı, “Özellikle uluslararası bazda yurt içi ve yurt dışında yapılan fuarların, festivallerin öneminden çok bahsetmek gerekli değildir çünkü bir yörenin, bir kentin en etkili tanıtımı fuarlardır bu da gerçek kişinin kendisini tanıtmasına benzer. Bizde bu vesile ile yaklaşık 12 yıldır Kahramanmaraş’ı çok sayıda fuar ve festivalde tanıtıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı gerçekleştirirken Kahramanmaraş’ı özellikle Anadolu’dan Türkiye’nin uluslararası organizasyon gerçekleştiren metropol kentlerinden gerçekleşen tüm fuarlarda tanıtıyoruz” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul EMITT Turizm Fuarı, TRAVEL TURKEY İzmir Turizm Fuarı, Antalya YÖREX (Yöresel Ürünler Fuarı) ve Ankara’da gerçekleşen EXPO Turizm Fuarlarında Kahramanmaraş’ı tanıtma gayreti içerisindeyiz her zaman. Tüm bunların yanı sıra İstanbul’da birden fazla ve yurt dışında da uluslararası Fuar ve Festivallerde Kahramanmaraş’ı tanıtma gayreti içerisindeyiz”

TANITIM SONRASI OLUMLU DÖNÜŞLER

Tanıtımların Kahramanmaraş’a dönüşlerinin olduğunu da bildiren Küçükdağlı, “Kahramanmaraş ise tüm bu tanıtımların faydasını görüyor. Fuarlarımız kente ayrı bir tanıtım sağlıyor ve bende bunların önemli olduğunu düşünüyorum. Esnafımıza da sektörel bazda büyük katkısının olduğunu düşünüyorum. Fuarlarda Kahramanmaraş’ı tanıyan kişiler yine kentimize farklı şehirlerden gelerek yöresel ürünlerimizden satın alıyor. Bu bağlamda Kahramanmaraş’ı Antalya’da bir kez daha tanıtmış olacağız” ifadelerini kullandı.

YÖREX FUARI

Konuşmasının devamında YÖREX Fuarı hakkında da bilgiler veren Küçükdağlı, Fuarın hedefleri ve katılımcılara sağladığı faydalardan da bahsetti.

FUARIN HEDEFLERİ

YÖREX Fuarı’nın hedeflerini anlatan Küçükdağlı, şu bilgileri verdi: “Ulusal tür ve çeşitlerimizin, iç pazarı dolduran ithal tür ve çeşitler arasında eriyip gitmesine engel olmak. Yerel pazarlarda sıkışıp kalmış nice ürünümüzün, başka pazar­larda değer bulmasına yardımcı olmak. Yöresinin adını almış ve bu özelliği ile tescillenmiş ürünlerin pa­zar değerini artırmak. Yöresinin adını almış, ancak tescillenmemiş ürünlerin tescillenmesini teşvik etmek. Oda ve borsalarımızın, yöresel ürünlerin tanıtımı konusunda öncü kurum olma özelliklerini pekiştirmek. Oda ve borsalarımızı, yöresel ürünler konusunda birbirleriyle kaynaştırmak. Yöresel değerlerin ve kültürlerin de fuar süresince ticari değer­lerini ve hacmini yükselterek, yerinde istihdamı geliştirmek ve tersine göçü arttırmak. YÖREX fuarının ulusal ve küresel düzeyde devamlılığını sağlamak.”

Fuarın katılımcılara sağlayacağı faydaları da anlatan Küçükdağlı, “Oda ve Borsalarımız için beklenen faydalar; Bölgelerindeki yöresel ürünleri tanıtmada öncü olacaklardır. Diğer oda ve borsalarla bilgi ve deneyim payla­şımı imkanı bulacaklardır. Yöresel ürünlerin ticarileşmesi konusunda giri­şimcilere ve üreticilere rehber olacaklardır. Bölgelerinde üretilen veya yetiştirilen yöresel ürünlerin ticari değeri ve ekonomik derinliğinin artmasıyla, ticaret borsaları kendi tescil gelirlerini de arttıracaklardır. Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilini alarak korunmasında ve markalaşmasında öncü olacak­lardır. Katılımcı firmalar için beklenen faydalar; Yöresel ürünü, yerel pazarda satan firmala­rımız başka pazarlara açılma olanağı sağlayacak­lardır. Bu fuar ile firmalarımız gelecek yatırım planla­malarına yön vereceklerdir. Firmalarımız fuar kapsamında gerçekleştirile­cek olan eğitim çalışmalarını takip ederek yöresel ürünlerini tescillendirme ve markalaştırma yolun­da açılım sağlamış olacaklardır.

Firmalarımız yerli ve yabancı girişimcilerle işbir­liği konusunda uygun bir ortam yakalayacaklardır. Misafirler için beklenen faydalar; Ziyaretçi yerli ve yabancı misafirler, fuar sü­resince Anadolu'nun tüm bölgelerindeki yöresel ürünleri tanıma ve düzenlenecek kültürel etkinlik­lerle özlemini duydukları memleketlerini hatırlama olanağı bulacaklardır. Bu fuar, yöresel ürünlerimizin tanıtılması ve ekonomik değer kazanmaları yolunda Türkiye'de düzenlenen en büyük organizasyondur” bilgisini verdi.

Haber: Kübra Şimşir


 

Editör: Mahmut Beyaz