Elbistan ilçesinde yaşayan sağır ve dilsiz yani işitme engelli bir genç sanki konuşamama yeteneğini resim sanatına dökercesine çizdiği resimlerle ilgi odağı oldu. Doğuştan işitme engelli olan 37 yaşındaki Ahmet kısa tuvale yansıttığı resimlerle görenleri hayrete düşürüyor.

ENGELLİ OLMAK, SANATA ENGEL DEĞİL
Dört kardeşin ikincisi olan Ahmet Kısa ilkokulu mersindeki sağır ve dilsizler okulunda tamamladıktan sonra eğitimine devam etmemiş ilkokulu bitirdikten sonra kara kalemle resim çizmeye başlayan Ahmet’in yeteneğini fark eden ailesi ondaki bu yeteneğin arkasında durarak Ahmet’in duygularını tuvale yansıtmasına olanak sağlamışlar. İzmir ve Ankara’da çeşitli sanat galerilerinde işin püf noktalarını öğrenmelerini sağlayan kısa ailesi, Ahmet’teki kabiliyetin daha da geliştiğini görünce kolları sıvayıp onun rahat bir şekilde çalışmasını sağlamak için Elbistan ilçe merkezinde birde dükkân kiralayıp resim galerisi haline getirmişler. O, ne İşitiyor ne de Konuşabiliyor ama bu Kaybından Kolayı da Toplumdan Soyutlanmak Yerine Duygularını Tuvale Aktararak, kendini böyle ifade ediyor. Doğuştan işitme engelli olmasına rağmen yaptığı birbirinden güzel resimleri ve başarısıyla çevresinde adından sıkça söz ettiriyor.

Yaklaşık 20 yıldır resim çizen Ahmet Kısa, bu süre içerisinde 250’e yakın sanat eseri ortaya çıkarmış. Ahmet’in duygularına babası Ali Kısa tercüman olarak, Ahmet’in resim sevgisini, yeteneğini nasıl keşfettiklerini aktardı. Baba Kısa yaptığı değerlendirmede, Ahmet’in ilkokuldan sonra evde karakalemle resim defterlerine resim çizmeye başladığını, bu resimleri gördüklerinde Ahmet’te resim yeteneği olduğunu keşfettiklerini söyledi. Kısa; “ Oğlumuzun sağır ve dilsiz olması bizi çok üzüyor. Ama diğer yandan ondaki bu yetenek bizim üzüntümüzü bir nebzede olsa köreltiyor. Kendisi, rahmetli Ali İhsan Kuyumcu’nun yanı sıra İzmir ve Ankara’da çeşitli resim galerilerinde işin püf noktalarını öğrendi. Sonrasında ise biz Elbistan’da bu dükkânı tutarak resim galerisi haline getirdik. Yaklaşık 20 yıllık çalışmanın ürünleri olan 250 tabloyu burada sergilemeye başladık. Ahmet her gün 5-6 saat bu galeride resim yaparak zamanını geçiriyor. Sattığı tablolarla aile bütçesine de katkı sağlıyor.”diye konuştu.
Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz