Onikişubat İlçesi Yamaçtepe Mahallesinde bulunan ve henüz 4 ay gibi kısa bir süre önce açılmasına rağmen Kahramanmaraşlı kadınların ilgi odağı haline gelen ‘Atölye Zeytin’ farklı alanlarda yaptığı kadınlara özel workshop çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Bölgede ilk çok yönlü atölye konumunda bulunan ve içerisinde boyama tekniklerinden nakış derslerine, filografiden ebru sanatına, kâğıt rölyeden daha birçok alanda Kahramanmaraş kadınlarına eğitim veren Atölye Zeytin, alanında uzman kişileri de atölyede misafir etmeyi de ihmal etmiyor. Ayrıca dünya mutfağındaki birbirinden lezzetli gerek pastaları gerek çikolataları gerekse de yemekleri konu alarak Kahramanmaraşlı kadınlara öğreten Atölye Zeytin, Ayça Öksüz ve Gülnur Beyit’in işletmeciliğinde yoluna emin adımlarla devam ediyor.

BURASI ÇOK YÖNLÜ BİR ATÖLYE”

Atölye Zeytin hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ayça Öksüz, “Atölyemizi Ekim 2018 tarihinde faaliyete geçirdik, çok yeni bir atölyeyiz. Hem Kahramanmaraş’ta hem de bölge de ilkiz. Aldığımız duyumlara göre İstanbul gibi Büyükşehirlerde bile böyle bir atölyenin olmadığını söylüyorlar. Burası çok yönlü bir atölye, içerisinde boyama tekniklerinden tutun da nakış derslerine, filografiye, ebru sanatına, kâğıt rölyefe kadar birçok alanda faaliyetimiz mevcut. Bu gibi el sanatları derslerimiz dışında bir de yemek atölyemiz mevcut. Yemek atölyemizde de pasta yapımı, çikolata yapımı gibi yine birçok alanda hocalarımız eşliğinde dersler vermekteyiz. Geçtiğimiz aylarda atölyemizde, mutfak atölyesi çalışmaları alanında uzmanlaşmış olan İpek Kuşçu’yu ağırladık ve vegan suşi, probiyotik beslenme gibi konularda bilgilendirmeler ve çalışmalar gerçekleştirdik. Biz, atölye çalışmalarımızda ders verirken alanında uzmanlaşmış ve isim yapmış kişilerle çalışıyoruz. Bu kişiler dışında Kahramanmaraş’ta olan yine alanında uzmanlaşmış kişilerle de çalışıyoruz.

Bizim burayı açma hikayemizde biraz ilginç aslında. Şu an da atölyeye ortak olduğum Gülnur hanımefendi ile bir yerlerde bir şeyler öğrenmek istedik. Ancak Kahramanmaraş’ta böyle donanımlı bir atölye bulamadık. Şehir dışlarında baktığımız atölyelerde ise yemek ve hobi atölyelerinin bir arada olduğu bir yer bulamadık. Hepsi ayrı ayrı mekanlarda ders veriyordu. Tam da burada Kahramanmaraş’ın böyle bir atölyeye ihtiyacı olduğunu düşündük ve bunu biz yapalım dedik ve her şeyi arada toparladık. Çok yönlü, yelpazesi çok geniş bir atölye meydana getirdik. Açıldığımız günden bu yana çok güzel bir ilgi ve alaka ile karşılaştık. Kahramanmaraş’ta gerçekten büyük bir açığı kapattığımıza inanıyorum. Kahramanmaraşlı hanımların bu tarz eğitim alacakları bir yer yoktu şehrimizde. Buraya gelen hanımlar güncel kalıyorlar, ellerinde bir ürünle evlerine dönüyorlar, günün stresinden uzaklaşmış oluyorlar aynı zamanda da bir şeyler öğreniyorlar. Çok keyifli bir ortamımız var tam anlamıyla aslında burada eğlenirken öğreniyorlar diyebiliriz” dedi.

BU ÜLKE ÜRETEN HANIMLARLA GELİŞECEKTİR”

Türkiye’nin üreten hanımlarla güçlenebileceğini ifade eden Öksüz, “ Vermiş olduğumuz eğitimler arasında bu zamana kadar en çok rağbet gören duvar workshop’u ve dekoratif tablo eğitimi oldu. Dekoratif tablo eğitimine Tasarımcı Ebru Ener katılım sağlamıştı ve güzel bir ilgi görmüştük. Yine önümüzdeki günlerde Mart ayı gibi dünya mutfağı sentezi yapacağız ve ona da yine alanında uzmanlaşmış, bir style dergisinin editörü katılacak. Kahramanmaraş oyması şehrimizin tanıtımında önde gelenler arasında. Biz bu oymalara da ufak dokunuşlar yapıyoruz. Şeklini bozmadan rengini değiştirerek daha günümüze uygun, daha modernize ediyor ve evlerde kullanılacak hale getiriyoruz. Burada çok önemli bir şeyi vurgulamak istiyorum biz burada kullandığımız ürünlerin çoğunu sıfırdan almıyoruz. Bu atölyemizin dizaynında kullanılan ürünler için de geçerli, bazı derslerde kullandığımız ürünler içinde geçerli. Eskinin geri dönüşümünü yaptık ve kullanılmış yani 2. El olan şeylerin boyanarak, onarılarak ne kadar modernize edilebileceğini ve atmadan da yenilenebileceğini gördük. Bu, atölye olarak özellikle vurgu yapmak istediğimiz bir konudur. Evimizde kullandığımız neredeyse her ürünü emek harcayarak atmadan yenileyebiliriz. Belki modayı sürekli takip edemeyiz ama bu şekilde ufak dokunuşlar yaparak güncelin modası haline getirip modernize edebiliriz. Şu an da tüketim çağındayız ve biz bu atölyenin böyle bir dönemde üreten bir yer olmasını istiyoruz. Bu ülke üreten hanımlarla gelişecektir. Bu yüzden hedefimiz üreten hanımlara daha büyük ve daha çok alan sağlamak. Öyle bir an oluyor ki küçük bir workshoptan filizlenme meydana geliyor ve hanımlar kendini o yönde geliştirerek iş edinebiliyorlar. Biz bu konuda bir örnek olabiliriz. Bir şeyler öğrenmek için dekoratif boyama ile yola çıktık ve şu an da bir atölyemiz var. Birçok hanıma çağrımız olsun bu nerden ne çıkacağı hiç belli olmuyor hobi olarak başladığınız bir şey sizin işiniz olabilir” şeklinde konuştu.

BURASI HEM SANAT HEM DE MUTFAK ATÖLYESİ”

Atölye Zeytin İşletmecilerinden Gülnur Beyit ise şunları kaydetti: “Burası hem sanat hem de mutfak atölyesi ikisini bir arada yürütüyoruz. Sanat atölyesinde el sanatlarına dair her şeyi yapıyoruz. Bu gibi atölyeler Büyükşehirlerde çok fazla ve onların bir gündemi var. Biz de onların hepsini Kahramanmaraş’ta bir yerde toplayıp hanımlarla buluşturmak istedik. Yapmak istediğimiz asıl şey de bu aslında. Bu atölyeyi kurmadan önce Ayça Hanım ile birlikte hobi olarak ahşap boyama ve mobilya yenilemeye çok ilgi duyuyorduk. Bu konularda büyük bir merakımız olduğu için istedik ki bunu kendi şehrimizde yapalım. Kahramanmaraş’ta bu hiç olmayan büyük bir eksiklikti. Bundan dolayı hem kendimiz için bir uğraş olarak gördük hem de Maraşlı hanımlara büyük bir imkân olacağını düşündük. Atölyemizdeki derslere alanında uzman kişileri getiriyoruz ağırlıklı olarak. Bu isimlere ulaşmak çok kolay değil ama biz her ay mutlaka güncel tutmaya çalışıyoruz. Çünkü insanların, farklı farklı alanında uzman her insandan öğreneceği bir bilgi vardır. Örnek verecek olursak bu gibi bir eğitim almak için Belediyelere ya da Halk Eğitim Merkezlerine gitmeye kalkışıldığında o gibi yerlerde süreklilik söz konusu ve bu bir hanım için çok zor. Oralarda geçirilen zamanı bir mesai gibi düşünebilirsiniz. Burada geçirilen bir gün içerisinde hanımların hem güzel vakit geçirip hem de öğrenip elinde bir ürün ile buradan ayrılması çok güzel bir şey. Bu sayede hem İlgi duyulan alan ile ilgili bir teknik bilgiye sahip oluyor hem de uzun uzun zamanlarını almadan kısa bir sürede bir şeyler öğrenmelerini sağlıyor. Şöyle de bir şey var ki ilgi duydukları alan ile ileri düzeyde ilerlemek isteyen olursa o yönde eğitimler de veriyoruz.”

ATÖLYEDEKİ HER YERDE BİR DOKUNUŞUMUZ VAR”

Atölyemizdeki birçok şeyi sıfırdan almadık her şeyi eskiden yeniye dönüştürerek yeniden kazandık. Her yerde bir dokunuşumuz var” diyen Beyit, “Doğru bir şekilde yapıldığında, onarıldığında duvardaki taşı bile değiştirmek zorunda değilsiniz. Bir şeyleri onarmak çokta gözde büyütülecek bir şey değil aslında. Sadece bir yerden başlamak gerekiyor boyaları, ürünleri tanımak gerekiyor. Hanımlar evlerindeki birçok şeyi çok az maliyetle istedikleri şekle, istedikleri renge dönüştürebilirler. Mesela. Bir mutfağı istediğiniz gibi boyayıp çıkmak 250 TL gibi küçük bir miktara mal oluyor. Küçük bir dokunuş az da bir emekle her şey halloluyor. Biz burada bunu göstermek istiyoruz. Aylık olarak çeşitli yerlere ilanlar veriyoruz ve bu ilanlara koymuş olduğumuz görseller ile burada eğitim esnasında birebir aynısının yapılacağını vaat ediyoruz. Eğitimlerimiz çok kalabalık ve sıkıcı bir ortam içerisinde gerçekleşmiyoruz kontenjanımız sınırlı ve belirli bir sayıda. Genel olarak derslerimizi en fazla 7 kişi ile gerçekleştiriyoruz ama şehir dışından alanında uzman kişiler geldiğinde bu sayı 10’u falan geçebiliyor. Hanımlarımızın Atölye Zeytin’e ilk adımı atıp gelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu zamana kadar gelen hanımlarımız ilk defa geldiklerinde mutlaka bunun devamını getirdiler ve sürekli hale dönüştürdüler. Merak edip bir türlü gelemeyen ve dışarıdan izleyen takipçilerimiz de çok fazla. Herkesi en az bir defa atölyemize davet ediyoruz gelsinler bir kahvemizi içsinler ve buradaki samimi ortamı bir görsünler. Yaptığımız her şeyi burada sergiliyoruz gittikçe artan bir görsel sergimiz var en azından gelip yapılanları bir görsünler” diye konuştu.

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz