Osmanlı döneminde, saraylarda "karsambaç" adı verilen bir tür buzlu tatlının uzantısı olarak ortaya çıkan, şeker, süt ve salebin usta ellerde karıştırılmasıyla sakız gibi uzayan Maraş dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesiyle diğer dondurmalardan farklılaşıyor. Üretiminde kullanılan keçi sütü ve salep bitkisinin ustaların hünerli ellerinde eşsiz bir lezzete ulaştırılmasıyla elde edilen "Maraş dondurması", dünyanın dört bir yanına ulaşan pazar ağıyla da adeta Türkiye'nin turizm elçiliğini yapıyor. Kahramanmaraş'ın adıyla özdeşleşerek adeta kendin sembolü haline gelen dondurma 4 mevsim de tüketilebiliyor. Dört mevsim yenilebilen Kahramanmaraş dondurmasının hiçbir yan etkisi de bulunmuyor. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama olarak 2 ila 2 buçuk kilogram dondurma tüketildiğini bildiren uzmanlar, gelişmiş ülkelerde dondurmanın on kat daha fazla tüketildiğini belirtiyor.

“KIŞIN HAVA SOĞUK, DONDURMA YENMEZ” DEMEYİN

“Kışın hava soğuk, dondurma yenmez” veya “kışın dondurma yersen hasta olurum” gibi bazı vatandaşlarda düşünceler olduğunu kaydeden Uzmanlar şöyle konuştu; “Dondurma, betalaktamaz enzimlerini bloke ederek, bademciklerde bakteri üremesini engeller. Dondurma yaz-kış tüketilmesi gereken, inanılmaz bir kalsiyum, demir, potasyum, A, C, D, E ve B2 vitamini içeren soğuk bir tatlıdır. Kış aylarında soğuk havadan dolayı vücudumuzun direnci daha zayıf olur. Kışın portakal, greyfurt, çilek, mandalina, limon, elma, kayısı, nar, pekmez ve keçiboynuzu karışımlı dondurma, vücut direncimizi güçlendirir. Bu yüzden kışın dondurma yemek, hastalanmamıza neden olmaz, aksine direncimize ve bağışıklık sistemimize yarar sağlar. Avrupa’da ve ABD’de bizdekinin tersine, kışın da dondurma tüketilmektedir. Avrupa ve ABD'deki anne ve babalar, çocuklarına dondurmayı A, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılamak, vücut dirençlerini ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için yedirmektedirler. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi, yılın 12 ayında her türlü meyve ve sebze üretimi için elverişlidir. Kışın portakallı, narlı, limonlu, muzlu, kivili, ananaslı, böğürtlenli, elmalı, mandalinalı dondurma tüketiminin, vücudu gün boyu dinç tutacağı kesindir. Kışın dondurma tüketmenin, hasta ettiği düşüncesi yanlıştır. Vitamin ve kalori değeri yüksek olan besleyici bir besin, insanları hasta değil, dinç ve zinde tutar. Dondurma, tatlı olarak tercih edebileceğiniz en hafif ve en sağlıklı alternatiftir.”

Geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından da ikinci kez Uluslararası dondurma festivali düzenlenmişti. Yapılan bu festivalle Kahramanmaraş dünyaya adını duyurmayı başarmıştı.

Haber: Tuğçe Kayar


 



 


 

Editör: Mahmut Beyaz