Bünyesinde açtığı kurslarla tüm bireylere temel, mesleki, teknik, sosyal, sportif ve sanatsal alanlarda ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerileri kazandırarak hayat kalitelerini yükselten Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi, Kahramanmaraş’ın değerlerini geleceğe aktarmak amacıyla da çalışmalar yürütüyor. Yaklaşık 60 yıldır Kahramanmaraş’ın eğitim ve öğretimine katkı sunan ve bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün 400 civarında kursunu açarak kent halkını 7’den 70’ geliştirmeyi hedefleyen Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi, açtığı kurslarla bir taraftan kursiyerlerini geliştirirken, diğer taraftan da gelir kazanmalarına yardımcı oluyor. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde açtığı Mesleki Eğitim Edindirme Kursları kapsamında 50 den fazla kursiyer Amigurumi kursuna katılırken, kursiyerler başarılı bir dönemi geride bıraktı. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümüne özel tasarım yapan amigurumi kursu öğrencileri birbirinden güzel eserleri sergilemişti. Bu kapsamda kursun usta öğreticisi Nida Akkaya tarafından tasarlanan ‘Çete Bebek’ sergide yoğun ilgi görmüştü. Kentin değerlerini geleceğe aktarmak adına sorumluluk üstlenen Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül öncülüğünde, ‘Çete Bebek’ için Türk Patent ve Marka Kurulu’na Tasarım Tescil Belgesi alınması için başvuruda bulunulmuştu. Türk Patent ve Marka Kurulu’ndan sevindirici haber geldi ve , ‘Çete Bebek’ Tasarım Tescil Belgesi ile tescillendi.

KAHRAMANMARAŞ'A ÖZGÜ AMİGURUMİ BEBEĞİ YAPTIK”

‘Çete Bebek’in ortaya çıkış sürecini anlatan Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül, Kahramanmaraş'a özgü amigurumi bebeğini yaptıklarını söyledi. Tasarım Tescil Belgesi başvurusunun Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildiğini belirten Bülbül, “25 Ocak tarihinde amigurumi hocamız Nida Akkaya'nın önderliğinde bir tasarım için girişimde bulunduk. Bunun için Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda simgesel isim kazanmış çetelerimiz vardı. Bu çetelerimizin Kahramanmaraş'a özgü olmasından dolayı amigurumi bebeğinin yapılabileceğini düşündük. Nida hocamız sağ olsun bununla ilgili tasarımlarını yaptı. Bizler de Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak bunu bir tasarım tescil belgesiyle belgelenmesi gerektiğine karar verdik. Bu anlamda Türk Patent Enstitüsü'ne başvurumuzu yaptık. Bu tasarımımız incelendi ve değerlendirildi. Sonucunda da patent olarak tescillenmesine karar verildi. 500 numaralı tescil numarasıyla tescillenmiş oldu. Bu tescili 5 yıl itibariyle kendi adıma ve kurumumuz adına almış bulunmaktayız. Bundan dolayı mutluyuz” dedi.

PATENTLE KORUMA ALTINA ALMIŞ OLDUK”

‘Çete Bebek’in Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nin ilk ve tek tescillenmiş ürünü olduğunu kaydeden Bülbül, “Tek tasarımlı bir tescil ürünümüz oldu. Kahramanmaraş'taki Halk Eğitim Merkezleri arasında bunun ilk örneğini vermiş olduğumuz için gurur duyuyoruz. Patentin faydası olarak bu ürünleri koruma altına aldık. Aslında biz burada bu ürünün sadece kurumumuz tarafından yapılmasını amaçlamıyoruz. Bu sanata gönül vermiş vatandaşlarımızın da bu ürünü kendi imkanları çerçevesinde yaparak, ailelerine maddi bir katkıda bulunmalarını da istiyoruz. Bunun tasarıma girmesinde eni ve boyu, yapılış tarzının bir tescil olarak alınmasını istiyoruz. Bu kapsamda da ürünün değişik tarzlarının yapılmasını engellemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’IN TANITIMINI SAĞLAYACAĞIZ”

Çalışmayla birlikte kursiyerlerin ek gelir elde ettiğini kaydeden Bülbül, tasarım bebeklerle Kahramanmaraş’ın tanıtımını yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Burada genç girişimci arkadaşlarımıza bir önek teşkil etmeye çalışıyoruz. 2018-2019 eğitim öğretim yılında yüzlerce kurs açmış bulunmaktayız. Toplamda 30 bin civarında kurs yerimiz bulunmakta. 250 civarında da öğreticilerimiz bizimle çalışıyor. Başta amigurumi olmak üzere buna benzer el sanatları ürünlerinin tasarımcılar tarafından yapılıp, tescil belgesinin alınmasına teşvik edici bir çalışma olmasından dolayı da gurur duyuyoruz. Çoğaltılma için biz bunları fuarlara göndereceğiz. Orada bunun Senem Ayşe Bebek, Çete Bebek gibi çeşitli versiyonları var. Çeşitli mecralarda sergileyerek bu ürünlerin tanıtımını Kahramanmaraş adımıza yapmak istiyoruz. Satışlarımız hem online hem de kurs merkezimiz tarafından olacak. Kurs yerlerimiz, hocalarımız ve usta öğreticilerimiz satışlarla ilgilenecektir” şeklinde konuştu.

ÇOK ORİJİNAL BİR ÇALIŞMA OLDU”

Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden olan ve ‘Çete Bebek’lerin tasarımını yapan Nida Akkaya ise bebeklerin yapımını anlattı. Akkaya, “Daha önce de bebekler yapıyorduk, öğrencilerime de yaptırıyordum ama halk eğitimimiz adına yapmıyorduk. Onlara, işlerinde daha iyi ilerlemeleri adına ek olarak yani hobi için gösteriyordum. Sonrasında halk eğitim müdürümüzün dikkatini çekti. Yaptıklarımızı beğendi. Daha değişik ve orijinal işler çıkarabilir miyiz diye düşünmeye başladık. Onun önermesi üzerine ben de bu işi yapmaya başladım. Tamamen pamuk ipliklerden yapıyoruz. İçine elyaf kullanıyoruz. Bazı anne babaların isteği üzerine yün de kullandığımız oluyor. Olduğu gibi pamuk. Görsel zekayı da etkileyebilecek güzelliktedir. Bütün bebeklerimiz çıkarıp giydirilebilme özelliğine sahiptir. Müdür bey teşvik etti, önderlik yaptı sağ olsun, patentlerini aldılar. Biz de gayet memnunuz” dedi.

ÇETE BEBEKLERE YOĞUN İLGİ VAR”

Amigurumi kursunda eğitim gören kursiyenlerin “Çete Bebek”lerin satışını yaparak ek gelir elde ettiklerini vurgulayan Akkaya, “2019 eğitim yılında, mesleki eğitim edindirme kursu altında halk eğitimimizde İşkur ve Onikişubat Belediyesi ortaklığında kurslarımız oldu. 25 kişiden toplam 50 kişiye yakın üyemiz oldu. Mezun olanlar da yaklaşık 45 kişi. Hemen hemen yarısının da başarılı olduğuna inanıyorum. Şu an çoğu kişinin sitesi var ve satış yapıyorlar. Devamı belir mi bilmiyorum ama satışlara karşı güzel bir ilgi var belki de yeni olmasından dolayıdır” açıklamalarında bulundu.

İLK KEZ ‘KURTULUŞUN RENKLERİ’NDE SERGİLENMİŞTİ!

Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’ndeki çeşitli kurslarda eğitim gören kadınların yaptığı birbirinden el emeği göz nuru eserler, Onikişubat Belediyesi’nin katkılarıyla sergilenmişti. Kahramanmaraş Piazza Alışveriş Merkezi’nde “Bir Dokun Bin Güzellik Olsun” sloganıyla açılan Kurtuluşun Renkleri Karma El Sanatları Sergisi’nde ‘Çete Bebek”ler ise ilk kez görücüye çıkmıştı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve Mehmet Cihat Sezal, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile çok sayıda davetlinin ve kent halkının katıldığı sergideki eserlerde Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü olması sebebiyle ağırlıkla Kahramanmaraş’ın Kurtuluşu işlenmişti. Serginin açılış kurdelesi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve Mehmet Cihat Sezal, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile davetliler tarafından kesilmişti. Sergide ‘Çete Bebek’ler katılımcıların yoğun ilgisine maruz kalmıştı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz