Şiirin, şairin ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’ta, ‘beş evin kapısını çalsanız dördünde şair bulursunuz’ sözü her geçen doğruluğunu gösteriyor. Türk edebiyatına önemli isimler kazandıran Kahramanmaraş’ta, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde görev yapan ve ilkokul yıllarında şiire ilgi duymaya başlayan Mehmet Cansever bu sözün doğruluğunu gösteren isimlerden bir tanesi. Cemal Süreya’nın ‘Fazla şiirden öldü’ dediği şair Edip Cansever ile aynı soy ismi taşıyan Kahramanmaraşlı sağlık memuru Mehmet Cansever, ilk şiir kitabını çıkardı. Arkadaşları arasında 'Mısraların efendisi' olarak anılan ve bugüne kadar yaklaşık 600 şiir kaleme aldığını belirten Cansever, kitaba da arkadaşı olan Tahsin-Derya Eskicioğlu çiftinin bir süre önce 14 yaşında vefat eden kızları Ayyüce ismini verdi. Cansever, birçok kitapçıdaki raflarda yerini alan kitabındaki bir şiirinde 4 farklı kelimeden 11'er harfli kafiye olduğunu belirterek, "11 harf bugüne kadar Türk edebiyatında yakalanmış bir kafiye değil" dedi.

“600’E YAKIN ŞİİRİM VAR”

Şiir yazmayı çok sevdiğini belirten Mehmet Cansever, "Bazı şeylerin olgunlaşması gerekiyordu, hem benim şair olarak olgunlaşmam hem de şartların olgunlaşması gerekiyordu. O şatların olgunlaştığına inandığım için kitabı çıkarttık. Kitabımızda 46 tane şiirimize yer verdik. Bu daha fala da 300 tane de olabilirdi ama okuyanların zevk alması önemli benim için. 600'e yakın bir şiirim var, bunların içerisinden özenle seçtik bu şiirleri. Okuyucu sıkılmasın diye de her konudan yer verdik. Bu kitapta aşkı da bulabilirsiniz vatan sevgisini de. İnsanları güldürebilecek şiirler de var, nasihatler de var. Yani şiirin bütün dallarından yazdıklarımın en güzel örneklerini bu kitapta toplamaya çalıştım" dedi.

KİTAP, BİR DE REKOR BARINDIRIYOR!

Kitabında Akrostiş şiirler de olduğunu ifade eden Cansever, şöyle devam etti: “Akrostiş şiirde Türkiye'de yazılan şiirleri incelersek genelde sadece baş harflere özen gösteriliyor. Baş harflerde anlamlı bir kelime çıkıyor ama ne anlatılan konu o baş harfleri anlatıyor ne de sonunda kafiye var.  Bu kitapta 2 tane de örneği olan benim yazdığım şiirlerde baş harflerden hem anlamlı bir kelime çıkıyor, hem anlattığımız konu baş harflerde ismi çıkan kişiyi anlatıyor hem de sonunda kafiye uyguluyoruz Bu 3 ana konuyu Türkiye'de uygulayan şairler çok az sayıda. Bu kitapta ayrıca bir de rekorumuz var 59'uncu sayfada 'Zor müşteri' şiirimizde birinci kıtada 4 mısramız var, 4 farklı kelimeden 11'er harfli kafiye yakaladı ve bunu yakalarken de şiirin konu bütünlüğünü bozmadık. 11 harf bugüne kadar Türk edebiyatında yakalanmış bir kafiye değil. 4 farklı kelime bir şiirin içerisinde ve şiirin onu bütünlüğü bozulmuyor.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz