Kentin tam merkezinde yer alan ve güney tarafı sivri-yüksek, kuzey tarafı hafif meyilli bir tepe üzerinde kurulan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin kesin inşa tarihi bilinmemesine rağmen Geç Hitit Dönemlerinde (M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülüyor. Kalenin kente hâkim bir tepede ve stratejik bir noktada oluşu ayrıca önem katarken, kuzey-güney doğrultuda yaklaşık 83x140 m ölçülerindeki yapı, moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Üzerinde yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihî eser bulunmuş olup, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığı belirtilen Maraş Aslanı da bu eserlerden biridir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1642-1672 yıllarında şehrimize gelmiş ve Maraş kalesinden bahsederken burada 1 camii bulunan 100 haneli bir mahalleden bahsetmesi kale alanının önemini gösterir bir bilgidir. Geç Hititler zamanında yapılan Kahramanmaraş Kalesi, daha sonraları yöreye hâkim olan Asur, Medler, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli tamir ve ilaveler yapılarak günümüze kadar gelmiştir.

BAKANLIK RESTORE ÇALIŞMASI BAŞLATMIŞTI!

Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletler arasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüştür. Bu noktada esaslı bir onarım Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından yaptırılmıştır. Hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunan Kahramanmaraş Kalesi’nde, son olarak ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü koordinasyonunda restore çalışmaları başlatılmıştı. Aspendos Restorasyon isimli şirketin aldığı ihale kapsamında 20 Ocak 2017’de başlatılan restore çalışmalarının 14 Temmuz 2018’de tamamlanması planlanıyordu. Belirtilen tarihten itibaren yaklaşık 6 ay sonra ise tarihi kaledeki restorasyon çalışmaların bittiği duyurulmuştu.

ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ BÜYÜKŞEHİR YAPMIŞTI!

Restorasyonu tamamlanan Kahramanmaraş Kalesi’nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra ziyarete açılacağı belirtilmişti. Çevre düzenlemesinin de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük oranda yapıldığı Kahramanmaraş Kalesi’nin henüz ziyarete açılmaması kent halkının ve özellikle de kalenin çevresindeki esnafların tepkisine yol açıyor. Tarihi Kale’nin girişi demir kapılarla kapalı bir şekilde dururken, kapıda ‘şantiye sahası girilmez’ levhası bulunuyor. Duruma tepki gösteren çevredeki esnaflar, kaleyi ziyaret etmek isteyen çok sayıda turistin kapıdan döndüğünü belirterek tarihi kalenin kent turizmine bir an önce kazandırılması gerektiğini söylüyor. Sosyal medya aracılığıyla gazetemize mesajlar gönderen vatandaşlar ise, “Bugün değilse ne zaman açılacak?” sorularını soruyor.

“TURİSTLERİ GERİ GÖNDERMEKTEN UTANIR OLDUK”

Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin gezmek isteyen turistlere kaleye çıkmadan geri döndüğünü dile getiren esnaflardan Nuri Karaduman, turistlere kalenin restorasyonda olduğunu anlatmaktan artık utanır duruma geldiklerini söyledi. Karaduman sözlerine şu şekilde devam etti, “Bizler esnaflar ve vatandaşlar olarak bu durumdan utanıyoruz. Ben daha önce yurt dışındaydım, her defasında geldiğimde bu koca kaleyi kapalı görüyorum. Yıllardır bir restorasyon çalışmasını bitiremediler. Bu belediyelerimizin utancıdır bana göre. Nereden baksanız iki yılı geçti buradaki restorasyon çalışması. Her gün bir sürü turist geliyor, kapılar demirle kilitlenmiş. Kimse yukarı çıkamıyor. Yerli yabancı turistlere buranın hala restorasyonda olduğunu söylemekten biz utanmaya başladık. Buraya Gaziantep’ten, Adana’dan, Mersin’den, İzmir’den çok fazla insan geliyor, hepsiyle konuşuyoruz adamlar böyle tarihi bir kaleyi başka yerde görmediklerini söylüyorlar. Gezmek istiyorlar ama gezemiyorlar. otobüs dolusu turist geliyor geri dönüyor. Buradaki esnaflar olarak kale açık olsa, kent turizmine daha fazla katkısı olsa hem de bizim işlerimiz biraz daha açılsa güzel olmaz mı. Yetkililere sesleniyorum, lütfen çalışmalar bittiyse açın da insanlar rahat rahat gezsinler. Böyle bir güzellikten mahrum bırakmayın insanlarımızı” ifadelerini kullandı.

“BU ESERİ TURİZME KAZANDIRMAK ÖNEMLİ”

Restorasyon çalışmasının kendilerini sevindirdiğini fakat çalışmaların uzun sürdüğünü anlatan esnaf Mustafa Bekler ise şu ifadeleri kullandı; “Kahramanmaraş Kalesi benim çocukluğumdan beri en çok gittiğim yerlerden bir tanesidir. Zaten iş yerimiz burada hemen yanında, sıkıldığımız zamanlar gidip şehrimizi tepeden izliyorduk, stres atıyorduk. Tabi çok eski bir kale olması dolayısıyla daha ileriki nesillere aktarılması için restorasyon altına alınmıştı. Bu bizi sevindirmişti ama restorasyon çalışması beklenilenden daha uzun sürdü. Neredeyse iki yıldır kalenin girişi demir kapılarla kapalı. Restorasyonu bitti diyorlar, çevre düzenlemesi yapıldı diyorlar. Hatta takip ettiğim kadarıyla belediye başkanımız da gezmişti. Ama maalesef halen hizmete açılmadı. Böyle bir değer neden kapalı durur ki anlamıyorum. Bu dev eseri kent turizmine kazandırmak çok önemli bir iştir. İnşallah en kısa sürede kale dışı ve içiyle önemli bir turistik mekan olarak ziyaretçilerin hizmetine açılacaktır. Böylece bu tarihi mekan yeniden canlanacak ve gelecek nesillere tam ve sağlıklı şekilde aktarılacak.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz