Anadolu Ajansı tarafından ikinci kez düzenlenecek uluslararası fotoğraf yarışmasının başvuruları, 31 Ocak'a kadar devam edecek

Profesyonel jüri üyelerinin belirlediği, kazanan ve finale kalan fotoğraflardan oluşan "Istanbul Photo Awards 2014" fotoğraf albümü yayınlandı. Anadolu Ajansı tarafından ikinci kez düzenlenecek uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"ın başvuruları devam ediyor. Toplamda 58 bin dolar ödülün sahibini bulacağı yarışmanın 1 Kasım'da başlayan başvuruları, 31 Ocak 2016 tarihine kadar devam edecek. Katılımcılar, başvurularını "http://istanbulphotoawards.com" adresi üzerinden yapabiliyor.

"Tekil haber", "seri haber", "tekil spor" ve "seri spor" olmak üzere dört kategoride ve "Yılın Fotoğrafı" başlığında ödüllerin verileceği yarışmada, her kategorinin birincileri 8'er bin, ikincileri 3'er bin, üçüncüleri ise bin 500'er doların sahibi olacak. Dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olması hedeflenen "Istanbul Photo Awards"ın jürisi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fotoğrafçılık alanında "duayen" olarak tanınan isimlerden oluşacak. "Istanbul Photo Awards 2014" fotoğraf albümü yayınlandı. Anadolu Ajansı, profesyonel jüri üyelerinin belirlediği, kazanan ve finale kalan fotoğraflardan oluşan "Istanbul Photo Awards 2014" fotoğraf albümünü de yayınladı.

Dünyada 2014 yılında yaşanan en önemli olayları yansıtan ödüllü haber fotoğraflarının yer aldığı albüm, renkli spor fotoğraflarıyla da dikkati çekiyor. Kitabın kapağında de yarışmada "Yılın Fotoğrafı" ödülünü alan Daniel Berehulak'ın Ebola salgınıyla ilgili dramatik fotoğrafı yer alıyor.

"Istanbul Photo Awards"ın birincisi Pulitzer Ödülü'nü de almıştı. İlk kez 2014'te düzenlenmesine rağmen, 100'ü aşkın ülkeden yaklaşık 12 bin başvurunun olduğu "Istanbul Photo Awards" yarışmasında, haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğraflar, jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek her kategoride ilk üçe giren fotoğraflar belirlenmişti. Yarışmada geçen yıl "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Avustralyalı fotoğrafçı Berehulak'ın Ebola salgını sırasında Liberya'da çektiği fotoğraf kazanmıştı. Berehulak'ın fotoğrafı, "Istanbul Photo Awards"ın ardından, dünyanın en önemli basın ödülü kabul edilen Pulitzer Ödülü'ne de layık görülmüştü. Geçen yılki jüri, Time dergisi uluslararası fotoğraf editörü Alice Gabriner'in başkanlığında, Pulitzer ödüllü foto muhabiri ve Şangay Fotoğraf Merkezi Direktörü Liu Heung Shing, Stern Dergisi Fotoğraf Editörü Harald Menk, Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, World Press Photo ödüllü Guillaume Herbaut, World Press Photo ödüllü savaş muhabiri Patrick Chauvel, AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul'dan oluşuyordu.

İstanbul'da mart ayında biraraya gelen jüri, yılın fotoğrafı "Photo of the Year 2014"ün yanı sıra "tekil haber", "seri haber", "tekil spor" ve "seri spor" kategorilerinde ödüllerin sahiplerini belirlemişti. "Istanbul Photo Awards"da ödül alan fotoğraflar, jüri üyelerinden Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing'in davetiyle Çin'in Şangay kentindeki Şangay Fotoğraf Merkezi’nde sergilenmiş, ayrıca Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya havalimanlarında fotoğraf tutkunlarının beğenisine sunulmuştu. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve TİKA tarafından da desteklenen yarışmanın, resmi havayolu sponsoru Türk Hava Yolları olmuştu. AA

Editör: Mahmut Beyaz