Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı.

Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bugüne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta okuduğu türkülerle insanları derinden etkileyen ve katıldığı yarışmalarda Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde temsil eden, bu alanda da kente birçok ödül kazandıran Ünlü Türkücü Sadettin Yılmaz’ı kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Sadettin Yılmaz;

SADETTİN YILMAZ KİMDİR?
1971 yılında eski adı Dönüklü şimdiki adı Fatih Kasabasında dünyaya geldi. Daha sonra Kahramanmaraş merkez Tekke Mahallesi’ne taşındı. İlk ve ortaokulu merkezde okudum. Müzik hayatına 11 yaşında Mehmet Bağlar hocamın, “Sende bir ışık gördüm” sözleri beni teşvik etti ve bu şekilde başladım. 1983 yılında İstanbul Aksaray Gazinosunda Türkiye genelinde bir ses yarışması düzenlenmişti. Bir arabesk dalında, 2 Türk Halk Müziği dalında, 3 pop müziği dalında olmak üzere 3 kategoride düzenlenmişti. O yarışmada bana Alâeddin Taze ağabeyim yardımcı oldu ve yapılan yarışmada ben arabesk dalında Türkiye 2’ncisi oldum. Daha sonra birçok yarışmalarda derece ile ödüller aldım ve TRT’nin açmış olduğu sınavları kazandım. Sonraları TRT Çukurova Radyosu’nun düzenlemiş olduğu ses yarışmasında birinci oldum. Daha sonra TRT’nin Ankara’da yapmış olduğu yarışmada 2’nci oldum. Bundan sonraki süreçte 1996 yılında Mehmet Bağlar Hocamın yönetmenliğinde “Ne Hallerdeyim” isimli bir albüm çalışması yaptım. Kaset yapma aşamasında Mehmet Bağlar bana bir ay boyunca gece gündüz emek verdi.

Albümde Türkiye’nin en iyi sazları çaldı. Bağlama grubunda Çetin Akdeniz, Kadir Şeker ve Mehmet Bağlar. Yaylı keman grubunda Şanlı El Grubu çaldı. Nefesli sazları ise Eyüp Hamış çaldı. Bu okumuş olduğum eserlerin birçoğu benim büyük ağabeyim Kamil Yılmaz’a aittir. Zaman zaman müziğe ara vererek, çalışmalarımı sürdürüyorum.  Şu anda da Kıbrıs’ta ikametgâh edip, haftanın 3 günü bir gazinoda program yapmaktayım. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım.

MARAŞ YOLU

Maraş yolu yokuş olur

Esen rüzgârı buz olur

Vayy vayy..

Yaylası başkonuş olur

Yaylası başkonuş olur

Emsalin yok senin Maraş

Bu can sana kurban Maraş vayy..

Maraş’ımıza gelirler

Dondurmasınıda yerler

Vayy vayy..

Biberine acı derler

Biberine acı derler

Emsalin yok senin Maraş

Bu can sana helal Maraş vayy..

Maraş’a kahraman derler

Yerlileri ede derler

Vayy vayy

Tarhana firiği yerler

Tarhana firiği yerler

Emsalin yok senin Maraş

Kanım sana helal Maraş vayy..

Bu can sana helal Maraş vayy..

YARALANDIM 
Nerden düştüm bu sevdaya 
yaralandım kurşun yedim can evimden 
Yaşamak zor kötü zaman 
bu ayrılık yalan yalan yalan  
 

Hayat vui ümit beşik 
garip gönlüm delik deşik 
Kalbim kırık kolum kesik 
yaralandım yaralandım

NE HALLERDEYİM 
Kimse bakmıyor yüzüme benim 
herkesler gülüyor bana sözüme benim 
Sensiz yaşayamam inan sevdiğim  
İnanmazsan gel gör beni ne hallerdeyim

Sensiz olmuyor hasret gidiyor 
geceler uykusuzum sabah olmuyor 
durma buralarda sevdiğim  
inanmazsan gel gör beni ne hallerdeyim

ŞU DÜNYA 
Şu dünyaya geldim diye aldanma 
Malına mülküne umut bağlama 
Hayat acımasız kulları zalim 
her dosta güvenip sen yaya kalma

Neler vermez insan bir dostu olsa 
Kollarını açıp ta bağrına bassa 
Giderim kalamam ben buralarda 
Zalim insafsız kullara aldanıp kanma


Haber:Emre Alkış

Editör: Mahmut Beyaz