Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta 1960-70’li yıllarda Türk Halk Müziği adı altında Kahramanmaraş’a önemli hizmetler vermiş eski üstat Burhan Leblebici’yi kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Burhan Leblebici;

10 Ocak 1946 yılında Kahramanmaraş'ın Şıhturan mahallesinde doğdum. 3 kardeşten 2 kız kardeşin tek erkek kardeşiyim. İlk ve orta öğretimi ve liseyi Kahramanmaraş'ta okudum. Bağlama çalmaya orta okul son sınıf öğrencisiyken bizim evimizin alt katında kiracı olan ve bankacı olan bir ağabeyimin bağlama çalmasından esinlenerek bağlama öğrenmeye başladım. Zamanla bağlama çalmayı geliştirdim ve o zamanda Kahramanmaraş’ta bağlama çalan arkadaşlardan Vicdan Saraçoğlu, Mestan Deniz, Halil Baykız ve Ziver Altug gibi isimlerle kendi evlerimizde meşk etmeye başladık. O zamanlar musiki cemiyeti ve çalışma yerimiz olmadığı için zaman zaman çalışma sıkıntısı çekerdik ve şunu da belirtmek isterim ki bizim zamanımızda bağlama çalmak ayıplanırdı saz çalmak günah derlerdi. Benim 30 yıllık musiki hayatımda kendi bağlamamı bir gün dahi olsa elime atıp ta herhangi bir yere gitmem vaki olmamış ve hep kimse görmesin diye arabayla gitmişimdir. Zaman zamanda o zamanlar bağlama yapan Hayrettin Sedef isimli ustanın küçücük dükkanında bir araya gelerek çalışmalarımızı sürdürdük. Daha sonra bağlama çalmayı ilerlettikçe Kahramanmaraş’ta çeşitli etkinlikler yapmaya başladık. Örnek verecek olursak o zamanlar Kahramanmaraş'ta çok iyi bir ses olan Hikmet usta ( Maraşlı) lakabıyla tanınırdı. Hikmet ağabeyimle de sahnelerde sazımla eşlik ettim. Hikmet Maraşlı aynı zamanda hem bestekar hem de iyi bir cümbüş ustasıydı. Hatta örnek verecek olursam eski Maraş türkülerinden Çiçeklinin Keleşi isimli türkü de Hikmet Maraşlı ağabeyimize aittir. 1968 yılı sonu askerlik dönüşümle birlikte musiki çalışmalarımız daha çok aktif hale geldi. O yıllar benimde hocam dediğim ağabeyimiz rahmetli Güngör Kandeğer'in hocalığı altında halk müziği çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu arada Kahramanmaraş Belediyesine 1969 yılında memur olarak atandım. Zamanla personel şefliği, otobüs işletme müdürlüğü ve Evlendirme Dairesi Müdürü olarak görev yaptım. Bu arada da Kahramanmaraş’ımızın ünlü bağlama sanatçısı Mehmet Bağlar'la tanıştım. Onun bağlama çalış tavrına hayrandım. O gün bugün abi kardeş dostluğumuz devam etmektedir.

RADYO GÜNLERİ

Gaziantep'te kurulan radyo evine amatör sanatçıların program yapmaları duyurusu yapıldı. Bunun üzerine Güngör Kandeğer hocamızın öncülüğünde bizler Vicdan Saraçoğlu, Mestan Deniz, Halil Baykız, Ziver Altug ve ben Burhan Leblebici saz sanatçıları olaraktan çok iyi bir halk müziği sanatçısı olan Güngör Kandeğer hocamıza eşlik ederdik ve bu Gaziantep radyo çalışmalarımız 2-3 yıl kadar sürdü.

K.MARAŞ MUSİKİ CEMİYETİNİN KURULUŞU
1976 yılında musiki cemiyetimizin kurucu başkanları eczacı merhum Arslan İspir, Güngör Kandeğer, Mehmet Onur, Metin İspiroğlu ve Mehmet Sandaloğlu tarafından musiki cemiyetimiz kuruldu. Türk sanat musikisi hocası Arslan İSPİR ve Türk Halk Müziği hocası Güngör Kandeğer eşliğinde çalışmalarımızı muhtelif yerlerde devam ettirdik, zaman zamanda çalışma yerimiz olmadığı için Atatürk meydanında ki eczacı Arslan İspir ağabeyimizin iş yerinin üst katında da çalışmalarımızı sürdürürdük. 1981-1982 Yıllarında musiki cemiyetimizin şimdi ki yeri Belman sitesinin 5. Katında ki yerimizdir ayrıca buranın mülkiyeti Kahramanmaraş musiki cemiyetine aittir. Yine 1981-1982 yıllarında bağlama grubuna Maraş'ımızın yetiştirdiği ünlü müzik adamı araştırmacı Mehmet Bağlar, Nuri Şişman, Ahmet Şener, Nuri Şener arkadaşlarımızla halk müziği çalışmalarına devam ettik. 1982-1984 Yılları arasında da halk müziği çalışmalarının başında avukat Mehmet Onur yönetiminde sürdürdük. Daha sonra benim Kahramanmaraş Belediyesi’nde memur olmam ve işlerimin yoğunluğundan dolayı 1986 yılında bağlama çalmayı tamamen bıraktım ve 1997 yılında Kahramanmaraş belediyesinden emekli oldum. Başta müzik adına yapmış olduğu çalışmalarından dolayı bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan desteklerini esirgemeyen bağlama üstadı ve araştırmacı Mehmet Bağlar kardeşime teşekkürlerimi sunar, sanata ve sanatçıya sahip çıkma dileğiyle tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerime sonsuz sevgi ve saygılarımla esen kalınız.

Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz