Kahramanmaraş'ın tarihi bakırcılar çarşısında ki bir iş yerinde özel olarak tasarlanan ve fiyatı 10 bin TL olan ibrik, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. İş yerinin önünden geçen turistler, ibriği görünce hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Bakırcılar çarşısında bir iş yeri önünde duran ve görenlerin ilgisini çeken ibrik 10 bin TL'lik fiyatı ile neredeyse bir araba fiyatına eşit. Caddeden geçenlerin bakmaktan kendilerini alamadıkları devasa ibrik ihtişamıyla da göz kamaştırıyor. Yaklaşık 2,5 metre boyunda ki İbrik tamamen el emeği ürün.

'ÇARŞILARIN BELLİ BİR SAATE KADAR YAŞATILMASI GEREKİR'

Konuyla ilgili olarak açıklama İşyeri işletmecisi bakırcı esnaflarından İbrahim Parsıl, İbriğin tamamen el emeği bir ürün olduğunu kaydetti. Yapımı da çok zordur şimdiki ustaların yapamayacağı bir ürün. Kahramanmaraş'ta ki ustalarımızda isterlerse bundan daha alasını yaparlar. 3,4 parçadan yapılan devasa bir ibriktir bu. Biz burada bunu Kahramanmaraş'ın tanıtımı amaçlı getirdik. Bundan 4 tane idi, 3'ünü şehir dışına verdik. 2'si Antalya'ya bir tanesi de İstanbul'a gitti. Amacımız şehrimizle ilgili gelişmek ve bu çarşınında canlılığını koruyarak gece geç saatlere kadar açık kalmasın sağlamaktır. Pazar günleri dahi burada 3, 4 dükkan açılıyor. Burada ki esnafların hepsi özel sektör olduğu için istediği zaman açıp istediği zaman kapatıyor. Bu saatleri esnetmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı olsun, valilik olsun süspanse ederek bizlere mesleği yaşatmamız gerektiği söylenilir. Kahramanmaraş'ı tanıtan bir tek Bakırcı Çarşısı var ama çarşımız sıkıntılıdır. Çarşı akşam olduğu zaman mezarlıkı gibi oluyor. Gece otelinden çıkan bir turist, memleketimize gelen insanlarında daha rahat gezebilmeleri için bazı çarşıların belli bir saate kadar yaşatılması gerekir” dedi.

'İBRİK KÜLTÜRÜMÜZE İŞLENMİŞ BİR ÜRÜN'

İbreğe daha çok dışarıdan gelen vatandaşların ilgisini çektiğini ifade eden Parsıl, ibriğin kültürümüzün içine işlenmiş bir ürün olduğunu söyledi. Parsıl, “İbrik daha çok dışarıdan gelen vatandaşların ilgisini çekiyor çünkü Kahramanmaraş halkı bu kültürün içerisinde yetiştiği için kültüre doymuş durumda. İbrik bizim kültürümüze işlenmiş büyükten küçüğe doğru yapılarak sıralanmış bir üründür. Geçmişte evlerde su yokken ibriklire sular doldurulurdu abdest alırken, su içerken, çeşitli amaçlar için kullanılırdı.Turistler ibriği gördükleri zaman bu nedir diye bizden kısaca bir bilgi alıyor ve bununla fotoğraflar çekiniyorlar” diye konuştu.

'MÜŞTERİLERE GÜLER YÜZ GÖSTERMEK GEREKİR'

Esnaf olarak müşterilere karşı ilgi, alaka ve güler yüz gösterilmesi gerektiğini söyleyen Parsıl, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bizim tek bir sıkıntımız var oda esnaf olarak gelen turistlere karşı halkla ilişkiler olarak, müşteriye karşı davranışlar, insana karşı davranışları, ilgi ve alakayı göstermek gerekir. 60 yıl önceki esnaflığı değil de günümüz şartlarında ki esnaflık yapmamız gerekir. Mağazaya gelen müşterilere biraz daha güler yüz, ilgi ve alaka göstermemiz gerekir. Gelen turistler ibriği televizyonda gördüklerini söylüyor ve bundan satın alıp gidiyorlar. Alışveriş bir tarafa gelen müşteri o ürünü alsada almasa da onları güler yüzle karşılayıp güler yüzle yolcu etmemiz gerekir. Turist buradan iyi bir itibarla gitsin. Otogarlarda da biletler alınırken Kahramanmaraşla ilgili tanıtım broşürleri dağıtsa ve bunu bilet alırken vatandaşlarımıza dağıtılsa Kahramanmaraş turizmine ayrı bir katkı sağlayacaktır." 

Haber: Mahmut Beyaz

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz